Ενεργά μέτωπα σε Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Νταού, Μαραθώνα και Διόνυσο

Πύρινη κόλαση στην βορειοανατολική Αττική από την καταστροφική φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι της Κυριακής (11/08/1014) και έχει κάνει στάχτη δεκάδες σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα.

Η κατάσταση στην βορειοανατολική Αττική είναι τραγική καθώς η φωτιά επεκτείνεται σε ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, ενώ οι αναζωπυρωσεις και οι κηλιδώσεις δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες πυρκαγιάς.

Τα ενεργά μέτωπα αυτή την ώρα βρίσκονται σε Νταού Πεντέλης, Παλαιά και Νέα Πεντελή, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων.

Σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι έχουν πιάσει φωτιά επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς εκρήξεις από τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στους επαγγελματικούς χώρους.

Στο σημείο επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκάνε φιάλες υγραερίου από κατάστημα στα Βριλήσσια στο οποίο έφτασαν οι φλόγες ενώ  φέρεται να υπάρχουν και χημικά, χρώματα και μονωτικά.

Αντίθετα η εικόνα φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι Μαραθώνα σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση «Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς.

«Στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο. Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία», ανέφερε.

Στο κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης

Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Γέρακα

Φον Ντερ Λάιεν: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας»

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μάχεται με καταστροφικές πυρκαγιές. Η Ε.Ε. στέλνει υποστήριξη από τον στόλο της rescEU: δύο αεροπλάνα από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία. Επίσης, αναπτύσσονται πυροσβεστικά συνεργεία από την Τσεχία και τη Ρουμανία. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην πράξη», έγραψε στο X η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Meteo για πυρκαγιά: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»

Την περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική αποτυπώνουν δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, τα οποία επεξεργάστηκε το Meteo.gr.

Τα δεδομένα από τον δορυφόρο, ο οποίος πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την περιοχή που έχει επηρεαστεί, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

ΔΕΔΔΗΕ: Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους

Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλεντζίου και Γραμματικού, διαπίστωσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που ολοκλήρωσαν νωρίτερα την επιθεώρηση στις περιοχές αυτές.

Κατά τις πρωινές ώρες, οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός αρκετούς υποσταθμούς, που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών, αναφέρει ο διαχειριστής.

Recommended For You

About the Author: efoni