Εμβόλιο κορονοϊού – EMA: Νέες παρενέργειες από Pfizer – Moderna – Συστάσεις για AstraZeneca και J&J

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρότεινε την Παρασκευή την ένταξη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA (Pfizer και Moderna).

Αυτές οι παρενέργειες εκδηλώθηκαν περίπου 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, με την πλειονότητά τους να αφορά στη δεύτερη δόση.

Επίσης, οι εν λόγω παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως σε νεαρούς άνδρες.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέτασε 145 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη ανάμεσα σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και 19 περιπτώσεις που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna.

Επίσης, εξέτασε αναφορές για 138 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer και 19 με το εμβόλιο της Moderna.

Παράλληλα ο ΕΜΑ, συμβουλεύει όσους πάσχουν από σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, να αποφεύγουν τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ζητά επίσης, να υπάρξει προειδοποίηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, όσον αφορά στην εμφάνιση του συνδρόμου Guillan-Barre.

«Συστήνεται αλλαγή στις πληροφορίες του προϊόντος του Vaxzevria (το νέο όνομα της AstraZeneca) ώστε να περιλαμβάνει προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες Υγείας και τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, για τις περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS) που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΕΜΑ.

Τι ισχύει με τρίτη δόση εμβολίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Recommended For You

About the Author: efoni