Εμβόλιο κορονοϊού: Αυτά είναι τα ψυγεία που θα αποθηκευτούν στην Ελλάδα

Τα 14 ψυγεία στα οποία θα τοποθετηθούν τα εμβόλια που έρχονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης.

Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται ταχύτατα γιατί τα εμβόλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερα ψυγεία.

Στα εμβολιαστικά κέντρα, μετά τις 27 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα προσέρχονται για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Εκεί θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα τους γίνεται το εμβόλιο. Oι ηλικιωμένοι και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής θα κληθούν πρώτοι για να εμβολιαστούν.

Ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει θέσει μια αυστηρή προτεραιοποίηση για το ποιοι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές.

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech φτάνει πρώτο στη χώρα μας και χορηγείται σε δύο δόσεις.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και μένει να οριστικοποιηθεί εάν το πέμπτο νοσοκομείο αναφορά θα είναι το Ασκληπιείο ή το δυτικό νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα.

Σε κάθε περίπτωση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα εμβολιαστεί εντός των νοσοκομειακών μονάδων όπου εργάζονται και δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν σε ένα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού.

Επειδή τα εμβόλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερα ψυγεία, εκτός από τους πολίτες που έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, θα υπάρχουν και αναπληρωματικοί.

Το SMS που θα δέχονται οι πολίτες για το ραντεβού τους, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων, είτε μέσω ΚΕΠ, θα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

Οι πολίτες θα επιλέγουν αν θα επιβεβαιώσουν τις προτεινόμενες ημερομηνίες για τα ραντεβού ή αν θα χρειαστεί να τις αλλάξουν.

Το ίδιο θα γίνεται και στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Παράλληλα, θα υπάρχουν και τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες – συγκαταλέγοντας ανάμεσά τους φαρμακεία και ΚΕΠ ως σημεία για να κλείνονται ή και να αλλάζουν τα ραντεβού.

Δεν θα απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή, η ταυτοποίηση θα γίνεται από το κράτος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη στείλει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, να εμβολιάσει 2,5 εκατ. κατοίκους έως τον Μάρτιο.

Πηγή: Newsbomb.gr

Recommended For You

About the Author: efoni