Εμβολιασμός: Από Μ. Τρίτη η πλατφόρμα για τους 30-39 ετών με AstraZeneca

Γραμμή εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών ανοίγει από την Μεγάλη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν στο σκεύασμα της AstraZeneca.

Σημείωσε δε ότι τον Μάιο αναμένεται να γίνουν έως 2,5 εκατ. εμβολιασμοί και τον Ιούνιο έως 4 εκατ. εμβολιασμοί.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα ανοίγει την Μεγάλη Τρίτη για να κάνει όποιος θέλει «αρκετά νωρίτερα»το εμβόλιο της ΑΖ. Στις 4 Μαΐου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

Για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι ο εμβολιασμός θα συνεχίζεται ως αργά την νύχτα (22.00), ενώ θα επεκταθεί χρονικά και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα.

Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι «οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά» και έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιασμούς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της J&J.

Μεγάλη Εβδομάδα

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της επιτροπής αναφορικά με την εορταστική περίοδο, σημειώνοντας ότι εντός των ναών θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τ.μ., ενώ σε εξωτερικούς χώρους ζητείται απόσταση 10 μέτρων, χρήση μάσκας, αλλά και υποχρεωτικό τεστ για τους ιερείς.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Ναών, όπως και το προσκύνημα του.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο περιορισμός κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 22.00, ενώ την ημέρα του Πάσχα στις 21.00.

Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται συγκέντρωση έως δύο οικογενειών μέχρι 9 άτομα, ενώ για εξωτερικούς χώρους έως 12 άτομα.

Επιδημιολογική εικόνα

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο «αριθμός των εισαγωγών δείχνει να σταθεροποιείται», σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται την περαιτέρω παραμονή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ για ακόμα 20 μέρες.

Ο αριθμός εισαγωγών σταθεροποιείται με μικρή τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας είπε και για ακόμα 20 μέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19  και 561 non covid ΜΕΘ.

Recommended For You

About the Author: efoni