Εμβολιασμοί: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Αποφασισμένη να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με τις σχετικές αποφάσεις να κλειδώνουν το προσεχές διάστημα. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Το «πακέτο» μέτρων που ανακοινώθηκε εσχάτως και θα εφαρμοστεί από 13 Σεπτεμβρίου είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να μην τεθεί εκ νέου σε δοκιμασία το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, είναι πολύ πιθανό μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών να ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

 

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η επέκταση της υποχρεωτικότητας υπάρχει στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών, και αυτό άφορα επαγγελματικές ομάδες όπως εκπαιδευτικούς ή σώματα ασφάλειας. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε».

Οι επόμενοι στη λίστα της υποχρεωτικότητας θα είναι οι εργαζομένοι στα σώματα ασφαλείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό. Επίσης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Γενικότερα, η υποχρεωτικότητα θα αφορά τους εργαζόμενους που έρχονται σε μεγάλη επαφή με ανθρώπους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων. Ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε δε πως εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών, -ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό, δυναμικό και αξιολογείται, θα καταλαμβάνει χώρους και κρίσιμες υποδομές που μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση.

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο Δημόσιο μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «το κριτήριο για εμβολιασμό που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ. σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk. Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας, αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε:

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την Αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης», σημείωσε σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο.

Για τον τομέα της εκπαίδευσης ο κ. Πέτσας τόνισε πως «οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό».

Recommended For You

About the Author: efoni