Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη προσέλευση στις κάλπες

Το ρεκόρ του Αλέξη Τσίπρα στην προσέλευση ψηφοφόρων κατά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα σπάσει σήμερα, Κυριακή (17.09.23). Στα εκλογικά κέντρα έχουν σχηματιστεί μεγάλες «ουρές», ενώ μέχρι τις 3 το μεσημέρι έχουν προσέλθει στις κάλπες πάνω από 78.000 άτομα, εκ των οποίων οι 19.000 είναι νέα μέλη.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στις εσωκομματικές εκλογές ψηφίζουν περισσότερα από 250 μέλη το λεπτό από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς προσέλευσης είναι πως σε ορισμένα εκλογικά τμήματα η αναμονή είναι πάνω από 1,5 ώρα.

Σημαντική συμμετοχή καταγράφεται  στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλη είναι και στην Κρήτη.

Από την πλευρά της, η Γραμματέας του κόμματος αναφέρει σε ανάρτησή της: «Μεγάλη συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ψηφίζουμε για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ψηφίζουμε για να δυναμώσουμε τη φωνή του προοδευτικού κόσμου Ψηφίζουμε για τη μεγάλη κυβερνώσα αριστερά».

 

Σχετική ανάρτηση για τη συμμετοχή έκανε και ο Νίκος Παππάς.

 

Η… ανεξάρτητη Θέρμη

Πρόβλημα στην όλη διαδικασία αποτέλεσε η επιλογή της οργάνωσης Θέρμης στο Τρίλοφο. Εκεί οι κάλπες δεν άνοιξαν στις 8 το πρωί, ούτε πρόκειται να κλείσουν στις 8 το βράδυ όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του κόμματος.

Η τοπική οργάνωση μελών αποφάσισε αυθαίρετα η διαδικασία εκλογής να κρατήσει για τρεις ώρες. Δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι!

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει σήμερα στις κάλπες χωρίς κάμερες και φωτογράφους αφού θεωρεί ότι είναι η μέρα των υποψηφίων και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα που διεκδικούν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πέντε: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης.

Πριν αναφερθούμε στους υποψηφίους οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο τρόπος που γίνεται η εκλογική διαδικασία αλλά και η εποχή καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη.

Έφη Αχτσιόγλου

Το πρώτο όνομα στο οποίο πήγε το μυαλό όλων αμέσως μετά την παραίτηση Τσίπρα. Η Έφη Αχτσιόγλου συγκαταλέγεται ανάμεσα στη νέα γενιά μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησε και σε υπουργική θέση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας.

Πήγε εντυπωσιακά καλά στην εκλογική της περιφέρεια και παρουσιαζόταν ως το μεγάλο φαβορί μέχρι να ταράξει η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη τις ισορροπίες που φαινόταν ότι είχαν διαμορφωθεί. Δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει κάποια ανατροπή. Προς το παρόν είναι αδύνατον να γνωρίζουμε.

 

Πρακτικά η υποψηφιότητά της είναι ακριβώς αυτό: αλλαγή αλλά σε συνέχεια της υπάρχουσας κατάστασης. Νέο και φρέσκο πρόσωπο που όμως μεγάλωσε μέσα στο κόμμα, γνωρίζει καλά τους συσχετισμούς και ακολουθεί την παράδοση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Εκ των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής από το 2012 και υπουργός οικονομικών τη δύσκολη τετραετία 2015-2019. Άριστος γνώστης της οικονομίας που έχει κερδίσει στην Ευρώπη την εικόνα του αριστερού μεν αλλά πραγματιστή πολιτικού έχοντας κερδίσει τον σεβασμό ανθρώπων εντός και εκτός κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει με την υποψηφιότητά του την ανάγκη της σφυρηλάτησης μίας σταθερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ («χάσαμε τις εκλογές επειδή είχαμε θολή ταυτότητα») με προγραμματικές θέσεις και πολλή δουλειά η οποία θα μετατρέψει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, «με συλλογικότητα, με λογοδοσία, με τον πρόεδρο να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους»

Πρόκειται για μία υποψηφιότητα που προφανώς έχει βρει στήριξη από σημαντικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος παρουσιαζόταν ως ο άτυπος επικεφαλής της αριστερής αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως ποτέ να τον αμφισβητήσει.

Νίκος Παππάς

Από τις υποψηφιότητες που περίμεναν οι περισσότεροι και άνθρωπος που μπαίνει στη μάχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπώντας μέρος των λεγόμενων προεδρικών. Ο Νίκος Παπάς είχε θέση-κλειδί στη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον οδήγησε στην εξουσία το 2015.

Με τις θέσεις και τη ρητορική του φαίνεται να μιλά με όρους παράταξης και όχι κόμματος σε μία προσπάθεια να ανοιχτεί στους περίφημους πασοκογενείς ψηφοφόρους που βρίσκονται εντός ή στην περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαίο ότι είναι υπέρ της διευκόλυνσης των διαδικασιών προκειμένου να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύει ότι στόχευση της επόμενης μέρας πρέπει να είναι το άνοιγμα στη μεσαία τάξη και η ολοκλήρωση της διεύρυνσης που ξεκίνησε το 2019. Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον».

Στέφανος Τζουμάκας

Η πρώτη από τις δύο υποψηφιότητες που αποτέλεσαν έκπληξη. Άνθρωπος με μακρά πορεία στα κινήματα και φυσικά στο ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της γενιάς της Μεταπολίτευσης (ο ίδιος βρέθηκε στο Πολυτεχνείο).

Η υποψηφιότητά του παρουσιάζεται από τον ίδιο ως η πλέον πολιτική, με θέσεις και όχι εμμονή στην εικόνα. Ο κύριος Τζουμάκας μιλάει για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να τολμήσει προκειμένου να γίνει και πάλι κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα περιχαρακωμένο στα ποσοστά του.

 

Στέφανος Κασσελάκης

Η υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής που ήρθε όμως να ταράξει όλες τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί εσωκομματικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος εκτός κομματικών μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέτει στο κέντρο της υποψηφιότητάς του την ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας αριστεράς.

Φαίνεται από τις πρώτες στιγμές ότι γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας με προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορές που δείχνουν ότι στόχος του δεν είναι απλά να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυνάμει αντίπαλος του σημερινού Πρωθυπουργού.

Στηρίζεται από τον Παύλο Πολάκη και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μέρος των κομματικών μηχανισμών. Φαίνεται όμως ταυτόχρονα να κάνει γκελ (τουλάχιστον από τις αντιδράσεις στα social media) και σε ψηφοφόρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στο βίντεο ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του μίλησε για χώρα κληρονόμων-πρωθυπουργών, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα: «Εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη».

Recommended For You

About the Author: efoni