Εθνική Πινακοθήκη: Πώς έγινε η «ληστεία του αιώνα» – Ποιος είναι ο δράστης-To σημείο που βρέθηκε ο πίνακας

Επί έξι μήνες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, παρακολουθούσε το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. Είχε παρατηρήσει τις συνήθειες των φυλάκων, ακόμη και τις ώρες στις οποίες έκαναν διάλειμμα για τσιγάρο. Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 παραπλάνησε έναν φύλακα προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς και κατάφερε να μπει στο εσωτερικό παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου. Έφυγε με λεία τρεις πίνακες, το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Ολλανδού ζωγράφου Πιετ Μοντριάν και ένα έργο σε χαρτί του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Συνελήφθη εννέα χρόνια αργότερα. Όπως ανέφεραν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στελέχη της Ασφάλειας Αττικής που εξιχνίασαν την υπόθεση, ο 49χρονος δράστης είναι Έλληνας, οικοδόμος στο επάγγελμα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί σε νεαρή ηλικία για κλοπές από καταστήματα. Δεν υπήρχε όπως στο ποινικό παρελθόν του σύμφωνα με τους αστυνομικούς κάποια άλλη συναφής υπόθεση με κλοπή έργων τέχνης. Ο συλληφθείς φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι δεν σκόπευε να πουλήσει τους πίνακες και ότι για κάποιο διάστημα τους είχε κρύψει στην οικία του.

Τους τελευταίους μήνες φέρεται να θορυβήθηκε από δημοσιεύματα για την τύχη των πινάκων και θεώρησε ότι μπορεί να τον ανακάλυπταν. Μετέφερε τους πίνακες σε άλλο σημείο, σε αποθήκη στην περιοχή της Κερατέας, όπου σύμφωνα με τους αστυνομικούς που τους εντόπισαν ήταν «καλά φυλαγμένοι και προσεκτικά τοποθετημένοι». Ο συλληφθείς είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την αστυνομία το τελευταίο διάστημα και δεν έχει προκύψει ότι είχε κάποιον συνεργό.

Στην κατοχή του δεν βρέθηκε το τρίτο έργο που είχε αποσπάσει, του Ιταλού Γκλουλιέλμο Κάτσια. Ο δράστης φέρεται να ισχυρίστηκε ότι κατά την κλοπή το τσαλάκωσε, θεώρησε έπειτα ότι είχε καταστραφεί και το πέταξε στη λεκάνη μιας τουαλέτας για να το εξαφανίσει.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου 49χρονου, Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο εντολέας του συνεργάστηκε με τις αρχές και επέδειξε έμπρακτη μεταμέλεια αναφέροντας συγκεκριμένα: «Αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Διαρρηκτών η εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης και ως πολίτης εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανάκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ελληνικό Κράτος δύο ανεκτίμητων έργων τέχνης. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι στην ανεύρεση και ανάκτηση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντολέας μου, με την εξ αρχής πλήρη συνεργασία του με τις διωκτικές Αρχές και την έμπρακτη μεταμέλεια που επέδειξε».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η ανάκτηση των πινάκων είναι μεγάλη επιτυχία», ότι στη νέα πινακοθήκη θα βρουν τη θέση που τους αξίζει και έδωσε συγχαρητήρια στις ομάδες της Ασφάλειας Αττικής. «Ο Πικάσο είχε αφιερώσει τον πίνακα στον Ελληνικό λαό σαν αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Βρέθηκε Έλληνας να το στερήσει. Βρέθηκαν Έλληνες να το φέρουν πίσω», ανέφερε. «Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν τη φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε την Αστυνομία και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι η πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της και επισήμανε ότι τα έργα επιστρέφουν σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. «Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα στις πρώτες της δηλώσεις μετά την κλοπή είχε δηλώσει ότι “η κλοπή είναι θάνατος”. Σήμερα είναι Ανάσταση», τόνισε.

 

Εδώ είχε κρύψει ο 49χρονος τον Πικάσο και τον Μοντριάν

Ο δράστης της “κλοπής του αιώνα” ισχυρίζεται ότι έδρασε μόνος του. Πως επί έξι μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες στην Εθνική Πινακοθήκη ακόμη κι όταν έβγαιναν για τσιγάρο, μόνος του απενεργοποίησε τον συναγερμό και επειδή είναι… λάτρης της τέχνης, έκλεψε έναν ιστορικής και συμβολικής σημασίας πίνακα του Πάμπλο Πικάσο κι άλλον έναν του Piet Mondrian.

Και αφού τους έκλεψε αλλά δεν τους πούλησε, για σχεδόν εννέα χρόνια τους κράτησε. Οι πίνακες βρέθηκαν σε δάσος στον Κουβαρά Αττικής. Ο δράστης τα είχε βάλει σε δερμάτινο χαρτοφύλακα, τον οποίο και είχε τυλίξει με πλαστικές σακούλες και μονωτική ταινία.

 

Recommended For You

About the Author: efoni