Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων στον Δήμο Σαρωνικού

Ένα μεγαλόπνοο έργο που αναμένεται να αλλάξει την όψη των κοινοτήτων Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Πρόκειται για το έργο «Ανάπλαση Λεωφόρου Καραμανλή Κοινότητας Αναβύσσου, κεντρικής πλατείας Παλαιάς Φώκαιας και τμήματος παραλιακού μετώπου» (5.999.834,27€) που αφορά στη βελτίωση της κυκλοφορίας οχημάτων της Λεωφόρου Καραμανλή και των παραπλεύρων οδών στην Κοινότητα Αναβύσσου, καθώς και τη βελτίωση της κυκλοφορίας των πεζών παράπλευρα σε αυτόν τον οδικό άξονα.

Στο αντικείμενο του έργου, τη μελέτη του οποίου χρηματοδότησε ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, περιλαμβάνεται επίσης και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Παλαιάς Φώκαιας, καθώς και το παραλιακό μέτωπο, στην περιοχή που βρίσκεται πλησίον της πλατείας και της λεωφόρου.

Στόχος είναι η επίτευξη καλύτερης ποιότητας περιβάλλοντος κυκλοφορίας του χρήστη, είτε αυτός είναι σε όχημα είτε είναι πεζός, καθώς και η ασφάλειά του. Ο σχεδιασμός αφορά σε δράσεις αστικής ανάπτυξης και περιλαμβάνει ανάπλαση πεζοδρομίων, οδοστρώματος, νησίδων κυκλοφορίας και ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται στην υπό ανάπλαση περιοχή.

«Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που αναμένεται να αλλάξει την όψη όλης της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που εκτείνεται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων, από την Ανάβυσσο έως την Παλαιά Φώκαια, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής με πεζοδρομήσεις, χώρους αναψυχής, ποδηλατόδρομο και περιπάτους και θα ενισχύσει την τοπική αγορά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που επισκέπτονται τις δύο κοινότητες κάτοικοι των γειτονικών δήμων αλλά όλου του λεκανοπεδίου της Αθήνας» σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

«Κύρια επιδίωξη της παρέμβασης είναι η ανάπτυξη της περιοχής ανάπλασης, η
ανάδειξη της ομορφιάς της, η προσέλκυση τουρισμού, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και η εξυπηρέτηση πεζών και οχημάτων με ασφάλεια» συμπληρώνει ο κ. Φιλίππου.

Όσον αφορά στη Λεωφόρο Καραμανλή, επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός δρόμου στον οποίο θα συνυπάρχουν τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα και οι πεζοί, η κίνηση, η στάση και ο περίπατος. Όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα ο δρόμος ευνοεί τις μεσαίες ταχύτητες στη διέλευση των οχημάτων. Με τη μείωση του πλάτους του δρόμου επιτυγχάνεται μείωση της ταχύτητας κυκλοφορίας των οχημάτων και συνεπώς μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ εξασφαλίζεται περισσότερος χώρος για τους πεζούς και τα ποδήλατα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος περιπάτου και αναψυχής.

Παράλληλα εξασφαλίζονται αρκετές θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η πλατεία της Παλαιάς Φώκαιας ανήκει στην περιοχή επέμβασης, καθώς κι ένα τμήμα της παραλίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αυτό. Εκεί γίνεται μια προσπάθεια να ενοποιηθεί μορφολογικά το υπό διαμόρφωση τμήμα του αστικού ιστού με το πρόσφατα διαμορφωμένο, ανοίγοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο μια οπτική της νέας πλατείας προς τη θάλασσα. Στόχος είναι να καλύψει ποικίλες ανάγκες των χρηστών που εκπληρώνονται μέσα στην πλατεία.

Σε όλη την υπό ανάπλαση περιοχή θα τοποθετηθεί φωτισμός, σήμανση, κάδοι και παγκάκια, θα επιστρωθούν κατάλληλα υλικά και θα διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής κίνηση πεζών και ποδηλατιστών. Η αισθητική των παρεμβάσεων, η επιλογή των υλικών, των χρωμάτων, των στοιχείων εξοπλισμού αλλά και των δέντρων και φυτών, θα είναι προσαρμοσμένη στον χαρακτήρα της περιοχής και του τοπίου και θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και λειτουργικότητας.

Recommended For You

About the Author: efoni