Δ. Ραφήνας-Πικερμίου: Παραλαβή απορριμματοφόρου για την αποκομιδή βιοαποβλήτων

Έχοντας καταγράψει θεαματικά αποτελέσματα και αποκομίσει βραβεύσεις στη διαχείριση βιοαποβλήτων και γενικότερα της ανακύκλωσης, με τους πολίτες να «αγκαλιάζουν» το περιβαλλοντικό εγχείρημα, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην επέκταση του προγράμματος που υλοποιείται με βάση τις προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ.

Σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του ΕΔΣΝΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς και οι αρμόδιες υπηρεσίες παρέλαβαν από την Περιφέρεια το δεύτερο σύγχρονο απορριμματοφόρο – πλυντήριο – πλυστικό, καθώς και καφέ κάδους (συνολικά προβλέπεται να παραλειφθούν 245) ώστε όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά να εδραιωθεί το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε ολόκληρο τον Δήμο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσία πολιτών, του αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση Αυγερινού, αντιδημάρχων και εκπροσώπων του τύπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη της λειτουργίας του απορριμματοφόρου για την αποκομιδή των καφέ κάδων – βιοαποβλήτων τα οποία στην τελική τους επεξεργασία μετατρέπονται σε κομπόστ.

Ήδη ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου εφαρμόζει το πρόγραμμα έχοντας τοποθετήσει καφέ κάδους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις περιοχές Νηρέας Πρωτέας ενώ στην επόμενη φάση προβλέπεται η επέκταση του στα σχολεία.

Παράλληλα, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 10 πράσινες γωνιές και πολυκέντρα, με πολλαπλά ρεύματα συλλογής διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα επιβράβευσης Green City.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης συνεχάρη τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελος Μπουρνούς για την αξιοποίηση του σύγχρονου εξοπλισμού στη διαχείριση των βιοαποβλήτων και γενικότερα της ανακύκλωσης εξαίροντας τη συλλογική προσπάθεια πολιτών και Δήμου.

«Σήμερα παραδίδεται άλλο ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο και κάδοι. Νομίζω ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο ώστε ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου να φθάσει στην πρώτη θέση. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς επεσήμανε:

«Για την περιφέρεια Αττικής και τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη αλλά και για τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου μαζί με τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αποτελεί προτεραιότητα η ανακύκλωση.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου αξιοποιώντας την παροχή του σύγχρονου εξοπλισμού έχει αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις σε 66 Δήμους της Αττικής στη Συλλογή βιοαποβλήτων, και στη δεύτερη θέση στην ανακύκλωση. Προσπάθεια για την οποία έχουμε βραβευτεί. Προσδοκούμε ότι την επόμενη φορά θα κατακτήσουμε την πρωτιά».

Τι είναι οι καφέ κάδοι και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά

Οι καφέ κάδοι προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την αποκομιδή βιοαποβλήτων τα οποία μετά από επεξεργασία γίνονται κομπόστ. Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε:

– Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών και κρύων σνακ
– Υπολείμματα καφέ και τσαγιού
– Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)
– Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
– Τσόφλια αυγών
– Γαλακτοκομικά όπως τυρί κρέμες και γιαούρτι
– Λίγα φύλλα

Τι ΔΕΝ ρίχνουμε:

– Νωπά κρέατα και ψάρια (για υγειονομικούς λόγους)
– Μαγειρικά λάδια, λίπη
– Συσκευασίες κάθε είδους (μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες)
– Κάψουλες καφέ

– Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι
– Στάχτη
– Αποτσίγαρα
– Ακαθαρσίες κατοικίδιων

Recommended For You

About the Author: efoni