Δρ Άντονι Φάουτσι: Παραιτείται τον Δεκέμβριο ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι ο οποίος έχει συμβουλεύσει επτά προέδρους και πέρασε περισσότερο από μισό αιώνα στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, σκόπευε να αφήσει την κυβερνητική υπηρεσία τον Δεκέμβριο για να «ακολουθήσει το επόμενο κεφάλαιο» της καριέρας του και ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του ως κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, της οποίας ηγείται εδώ και 38 χρόνια.

Η ανακοίνωση του 81χρονου Φάουτσι δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη. Εδώ και καιρό άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να αποσυρθεί.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής, είπε ότι «δεν αποσύρεται με την κλασική έννοια», αλλά θα αφοσιωθεί στα ταξίδια, τη συγγραφή και την ενθάρρυνση των νέων να εισέλθουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Εφόσον είμαι υγιής και είμαι ενεργός, όπως είμαι, και είμαι παθιασμένος, θέλω να κάνω κάποια πράγματα έξω από τη σφαίρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και τη διορατικότητά του για τη δημόσια υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες για να «εμπνεύσει τη νεότερη γενιά».


Δρ Άντονι Φάουτσι: Τέλος εποχής για τον κορυφαίο επιστήμονα – Παραιτείται τον Δεκέμβριο-1
Ron Edmonds/Associated Press

Σε δήλωσή του, ο κ. Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Δρ Φάουτσι, τον οποίο αποκάλεσε «αφοσιωμένο δημόσιο υπάλληλο και σταθερό χέρι με σοφία και διορατικότητα».

Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας επιδημίας του ιού Ζίκα, όταν ο κ. Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

«Εξαιτίας των πολλών συνεισφορών του Δρ Φάουτσι στη δημόσια υγεία, σώθηκαν ζωές, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», είπε.

Λίγοι επιστήμονες είχαν τόσο μεγάλο ή τόσο μακροχρόνιο αντίκτυπο στη δημόσια πολιτική. Ο Δρ Φάουτσι εντάχθηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας το 1968, όταν ήταν πρόεδρος ο Λίντον Τζόνσον.

Διορίστηκε διευθυντής του κλάδου μολυσματικών ασθενειών το 1984, όταν η επιδημία του AIDS απαιτούσε τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Ο Δρ Φάουτσι έχει συμβουλεύσει κάθε πρόεδρο από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και μετά – επτά συνολικά – και ήταν εξαιρετικά ικανός στη διαχείριση του πλέγματος επιστήμης και πολιτικής.

Ανάμεσα στα επιτεύγματά του, όπως είπε, ήταν η συνεργασία του με τον Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου προγράμματος για την καταπολέμηση του H.I.V./AIDS, γνωστό ως PEPFAR, το οποίο έχει σώσει περίπου 21 εκατομμύρια ζωές.

Ο κ. Μπους – του οποίου ο πατέρας, Τζορτζ Μπους, αποκάλεσε τον Δρ Φάουτσι «ήρωα» κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής συζήτησης το 1988 – του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2008.


Δρ Άντονι Φάουτσι: Τέλος εποχής για τον κορυφαίο επιστήμονα – Παραιτείται τον Δεκέμβριο-2
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Δρ Φάουτσι συγκρούστηκε άγρια ​​με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικανό του Κεντάκι, ο οποίος τον κατηγόρησε δημόσια ότι είπε ψέματα σχετικά με την έρευνα που χρηματοδοτούσε το ινστιτούτο του στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

Ο Δρ. Φάουτσι απέρριψε αυτή την ιδέα ως «ανοησία» και είπε επίσης ότι δεν είχε πρόθεση να πάει να εργαστεί για τη φαρμακευτική βιομηχανία, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι από τους επικριτές του.

Πρόσθεσε ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί αφότου ο κ. Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, αλλά αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί το αίτημα του κ. Μπάιντεν να υπηρετήσει ως ιατρικός του σύμβουλος εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

«Έμεινα λοιπόν για ένα χρόνο, σκεπτόμενος ότι στο τέλος της χρονιάς, θα ήταν το τέλος του Covid, και όπως αποδείχτηκε, ξέρετε, δεν συνέβη ακριβώς αυτό», είπε ο Δρ Φάουτσι. «Και τώρα είναι η δεύτερη χρονιά μου εδώ και μόλις συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω», υπογράμμισε.

Εκτός από τη διεύθυνση του ινστιτούτου αλλεργιών και μολυσματικών ασθενειών, ο Δρ. Φάουτσι ηγείται επίσης ενός εργαστηρίου ανοσολογίας. Τόνισε ότι θα αφήσει και αυτή τη θέση.

Γνωστοποίησε δε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Μπάιντεν για την απόφασή του και ο πρόεδρος ήταν «πολύ ευγενικός».

Ο Δρ Φάουτσι δεν όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία αναχώρησης (θα γίνει 82 ετών στις 24 Δεκεμβρίου). Σημείωσε ότι ελπίζει ότι, παραμένοντας το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες να «πλησιάσουν στο να ζήσουν με τον κορωνοϊό σε σταθερή κατάσταση», αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

«Δεν είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι έχουμε ακόμα 400 θανάτους την ημέρα», επισήμανε. «Πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερα από αυτό. Επομένως, δεν νομίζω ότι μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με το πού βρισκόμαστε. Ελπίζω όμως ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τα πράγματα θα βελτιωθούν», σχολίασε.


Δρ Άντονι Φάουτσι: Τέλος εποχής για τον κορυφαίο επιστήμονα – Παραιτείται τον Δεκέμβριο-3
REUTERS/Kevin Lamarque

Ενώ εργαζόταν πάνω σε απομνημονεύματα, ο Δρ Φάουτσι είπε ότι δεν είχε ακόμη εκδότη. Σε συνέντευξή του πέρυσι, τόνισε ότι δεν μπορούσε να συνάψει σύμβαση με έναν εκδότη όσο ήταν ακόμη απασχολούμενος στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια περισσότερων από πέντε δεκαετιών ως κυβερνητικός επιστήμονας, ο Δρ. Φάουτσι οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από μία σειρά απειλών από μολυσματικές ασθένειες.

Πριν από τον κορωνοϊό, ήταν περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στο H.I.V./AIDS.

Και τότε η παρουσία του προκαλούσε πόλωση κι έγινε στόχος ακτιβιστών που τον κατηγόρησαν ότι ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους ομοφυλόφιλων ανδρών επειδή δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα ώστε να προωθήσει νέες θεραπείες.

Με τον καιρό, έγινε φίλος με πολλούς από αυτούς τους ακτιβιστές.  Ένας από τους ακτιβιστές, ο Πίτερ Στάλεϊ, θυμήθηκε ότι «μολονότι ένα ομοίωμα του ματωμένου κεφαλιού του βρισκόταν πάνω σε ένα ραβδί μπροστά από το κτήριο του στο N.I.H, δεν μας έκλεισε ποτέ την πόρτα του». Και πρόσθεσε: «Δεν έχω γνωρίσει ποτέ πιο αξιοπρεπή άνθρωπο».

Ο Δρ Φάουτσι επηρεάστηκε βαθιά από τη φροντίδα ασθενών με AIDS σε μια εποχή που σχεδόν όλοι πέθαναν.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε από το National Geographic πέρυσι, θυμήθηκε ότι έφτασε στο κρεβάτι ενός ασθενούς με AIDS που ξαφνικά δεν τον αναγνώριζε πια. Ο άντρας είχε χάσει την όρασή του.

Καθώς ο Δρ Φάουτσι διηγείται την ιστορία, η φωνή του σπάει. Οι κινηματογραφιστές ρώτησαν γιατί τον επηρέαζε όλα αυτά τα χρόνια αργότερα. Έκανε μια παύση. «Σύνδρομο μετατραυματικού στρες», είπε, σταματώντας ξανά. «Αυτό είναι…».

Ο Δρ Φάουτσι έγινε ευρέως γνωστός στις πρώτες μέρες της πανδημίας του κορονοϊού. Το πρόσωπό του βρέθηκε σε φούτερ, κάλτσες και κούπες. Σε μία έρευνα του περιοδικού People για τον «πιο σέξι άνδρα εν ζωή» συγκέντρωσε περισσότερες από 28.000 υπογραφές.

Όταν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη εφέτος, γιατί είχε γίνει τόσο πολωτική φιγούρα, ο Δρ Φάουτσι έδειξε μερικούς από τους βοηθούς του κ. Τραμπ, οι οποίοι -όπως είπε- προσπάθησαν να τον μειώσουν, επιμένοντας ότι όλα όσα είπε ήταν λάθος. Δεν διαφώνησε απευθείας με τον κ. Τραμπ.

«Αντί να με πετάξουν έξω, προσπάθησαν να με δυσφημήσουν», τόνισε και αναφερόμενος στους βοηθούς του Τραμπ, είπε: «Εφόσον διέδιδαν ψέματα, το άτομο που λέει την αλήθεια με βάση την επιστήμη γίνεται ξαφνικά αντίπαλος».

Σε δήλωση με την οποία ανακοινώνει την αποχώρησή του, ο Δρ Φάουτσι είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τους υπόλοιπους μήνες για να «καταβάλλω την πλήρη προσπάθεια, το πάθος και τη δέσμευσή μου στις τρέχουσες ευθύνες» και να βοηθήσει στην προετοιμασία του ινστιτούτου του για μια μετάβαση ηγεσίας.

Recommended For You

About the Author: efoni