«Δράκος» των Εξαρχείων: Ο Γιάννης Οικονόμου «καρατόμησε» τον Διοικητή του ΤΑ Ωρωπού- Τι υποστηρίζουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το παρελθόν του

Την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, λόγω του «δράκου» των Εξαρχείων, ενώ ζήτησε να πραγματοποιηθεί και διοικητική διερεύνηση για την υπόθεση.

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, μετά από επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ζήτησε την διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του συλληφθέντα για τις επιθέσεις κατά γυναικών στα Εξάρχεια καθώς και την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πράγματι, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την υπόθεση του «δράκου» των Εξαρχείων, ο οποίος συνελήφθη για επιθέσεις σε γυναίκες και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές.

Σύμφωνα με την εκπομπή LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο τότε 22χρονος «δράκος» είχε οδηγηθεί στις φυλακές Γρεβενών τον Αύγουστο του 2022 για την απόπειρα βιασμού μίας γυναίκας 76 ετών και ενός κοριτσιού 13 ετών.

 

Έπειτα από 12 μήνες προφυλάκισης, έπρεπε να αποφασιστεί – όπως προβλέπει ο νόμος – η παράταση ή μη της κράτησης του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τον Ιούλιο του 2023 το συμβούλιο των Πλημμελειοδικών αποφάσισε την αποφυλάκισή του.

Με την αποφυλάκιση επιβλήθηκαν στον 23χρονο και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Θα έπρεπε να εμφανίζεται στο ΤΑ του Ωρωπού, αλλά δεν έδωσε ποτέ το παρών και δεν κηρύχθηκε επίσης ποτέ ως καταζητούμενος.

 

Κύκλοι του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνουν ότι ο εν λόγω άνδρας υπέβαλε αίτημα ασύλου στις 14/11/2016 στο Γραφείο Ασύλου Λέσβου ως ασυνόδευτος ανήλικος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τότε ήταν μόλις 15 ετών και μεταφέρθηκε σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στις 20/3/2018 έλαβε προσφυγικό καθεστώς σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση ασύλου. Στις 18/5/2018 παρέλαβε την άδεια διαμονής του και στις 25/9/2018 το ταξιδιωτικό του έγγραφο δηλώνοντας συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα.

Τι υποστηρίζουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το παρελθόν του

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνουν ότι το γραφείο Ασύλου Αλίμου ενημέρωσε τον Εισαγγελέα ανηλίκων περί της αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας του.

«Ολοκληρώνεται η αρμοδιότητα»

«Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η όποια αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», τονίζεται χαρακτηριστικά από αξιωματούχους του υπουργείου.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι ο συγκεκριμένος, ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας πλέον, απολάμβανε τα δικαιώματα και τις αστικές ευθύνες που έχουν και οι Έλληνες Πολίτες, σύμφωνα με την Ελληνική και διεθνή νομοθεσία άνευ άλλης εμπλοκής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Τη 1/4/2021 έληξε η άδεια διαμονής του και ουδέποτε προσήλθε για την ανανέωση της. Συνεπώς, από 2/4/2021 και μέχρι σήμερα η διαμονή του στη χώρα είναι τυπικά παράνομη», προσθέτουν.

«Καμία ενημέρωση»

Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη διαμονή του στη Δομή Μαλακάσας, μετά την αποφυλάκιση του, σύμφωνα με τον Διοικητή της Δομής δεν υπήρξε ποτέ καμιά ενημέρωση, ούτε κάποιος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε ή έμεινε σε αυτήν.

«Συνεπώς, κατά την αποφυλάκισή του ο συγκεκριμένος ενημερώθηκε εγγράφως (αποφυλακιστήριο) για τους περιοριστικούς όρους, τους οποίους και δεν τήρησε αφού ουδέποτε εμφανίστηκε στη Δομή της Μαλακάσας», υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Recommended For You

About the Author: efoni