Aργά το βράδυ της Τρίτης, 20.04.2021 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που κατηγορείτο για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κατέληξαν σε μια απόφαση.
Το μόνο που έμενε ήταν η ανάγνωση της ετυμηγορίας για την τύχη του πρώην αστυνομικού, σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες τόσο της νεότερης αμερικανικής Ιστορίας, όσο και της εποχής του Black Lives Matter.
Ενδεικτικό της σημασίας της δίκης, είναι και το ότι όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρακολούθησε την ανακοίνωση από την προεδρική κατοικία αλλάζοντας και τον προγραμματισμό του για την ημέρα.
11 μήνες μετά από εκείνη την ημέρα που ο Τζορτζ Φλόιντ έλεγε με τις τελευταίες του ανάσες «δεν μπορώ να αναπνεύσω», με την φράση «I can’t breathe» να μετατρέπεται στο πιο ισχυρό μήνυμα οργής των τελευταίων ετών, οι ΗΠΑ «αναπνέουν» ξανά.
Άνθρωποι που ταυτίστηκαν με το δράμα του 47χρονου, ένα δράμα που αποτυπώθηκε στα μάτια του λίγο πριν πεθάνει κάτω από την ασφυκτική πίεση που του ασκούσαν οι αστυνομικοί, απόψε νιώθουν μόνο ένα πράγμα: Δικαίωση.
Νιώθουν ότι η αδικαιολόγητη αστυνομική βία δεν έμεινε ατιμώρητη. Το κυριότερο όμως, δικαιώθηκε η μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ. Έχασε την ζωή του με τρόπο απάνθρωπο, με τρόπο απίστευτα σκληρό, όμως η παρακαταθήκη που αφήνει μετά την αποψινή εξέλιξη, μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.
Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, έξαλλοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν έξω από το δικαστικό Μέγαρο στην Μινεάπολη, με συγκεντρωμένους να κορνάρουν και να αγκαλιάζονται φανερά ανακουφισμένοι.
Δέκα ώρες για την ετυμηγορία κι αυτό λέει πολλά
Το Σώμα των ενόρκων, που αποτελείτο από πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, συσκέφθηκαν για τέσσερις ώρες την Δευτέρα και συνέχισαν την διαδικασία το πρωί της Τρίτης (σ.σ. τοπική ώρα), περνώντας συνολικά πάνω από δέκα ώρες για να αποφασίσουν.
Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, «έλεγε» πολλά εξαρχής. Σε μια τόσο σημαντική δίκη, με τα «μάτια» της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρου του κόσμου πάνω τους, οι δέκα ώρες θεωρούνται ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για μια τέτοια απόφαση: Και τελικά οι ειδικοί που το υποστήριζαν αυτό δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος.
Αποχώρησε με χειροπέδες ο Ντέρεκ Σόβιν
Καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είχαν απομονωθεί, ενώ ο Ντέρεκ Σόβιν είχε δηλώσει αθώος και για τις τρεις κατηγορίες. Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του και τελικά άκουσε την καταδίκη του και απομακρύνθηκε με χειροπέδες…
«Ο Τζορτζ Φλόιντ παρακαλούσε μέχρι την τελευταία ανάσα του»
Ο Τζορτζ Φλόιντ «ζητούσε βοήθεια μέχρι την τελευταία πνοή του», προτού να πεθάνει κάτω από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν, περιέγραψε εν τω μεταξύ χθες ο εισαγγελέας στην τελική αγόρευσή του, στη δίκη του πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον 46χρονο Αφροαμερικανό στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη, των ΗΠΑ.
«Ο Τζορτζ Φλόιντ παρακαλούσε μέχρι που δεν μπορούσε πια να μιλήσει. Χρειαζόταν μόνο λίγη ευσπλαχνία και κανείς δεν την επέδειξε εκείνη την ημέρα», είπε ο εισαγγελέας Στιβ Σλάιτσερ, απευθυνόμενος στους ενόρκους.
Η υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ και η δίκη
Ο 45χρονος λευκός αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Φλόιντ, τον οποίο επιχειρούσε να συλλάβει για ένα μικροαδίκημα.
Επί εννέα λεπτά, πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στην άσφαλτο, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη
Ο θάνατός του στάθηκε αφορμή για πρωτοφανείς αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και ένα κύμα αγανάκτησης για την αστυνομική βία παγκοσμίως.
«Ζητούσε βοήθεια με την τελευταία ανάσα του, αλλά ο αστυνομικός δεν τον βοήθησε, ο κατηγορούμενος έμεινε επάνω του», υπενθύμισε ο εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι ο Σόβιν δεν τήρησε τον κώδικα της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τη χρήση βίας. «Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν ήταν απειλή για κανέναν, δεν προσπαθούσε να βλάψει κανέναν», τόνισε.
Ο Σλάιτσερ επισήμανε επίσης ότι ο αστυνομικός δεν έκανε τίποτα για να επαναφέρει τον κρατούμενό του, μολονότι είχε εκπαιδευτεί να δίνει τις πρώτες βοήθειες.
«Ο κατηγορούμενος δεν δικάζεται επειδή είναι αστυνομικός» αλλά «δικάζεται για αυτό που έκανε», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τον Σόβιν ότι «πρόδωσε το σήμα του».
Για τις εισαγγελικές αρχές, που κάλεσαν περίπου 40 μάρτυρες να καταθέσουν, ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που του ασκούσε ο Ντέρεκ Σόβιν στον λαιμό και την πλάτη. Ένας μάρτυρας, ο πνευμονολόγος Μάρτιν Τόμπιν, εξήγησε ότι ο Αφροαμερικανός είχε καρδιολογικά προβλήματα αλλά ακόμη και ένας άνθρωπος με καλή υγεία «θα πέθαινε» αν βρισκόταν στην ίδια θέση.
Τα επιχειρήματα
Ο Ντέιβιντ Σουλτς, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σχολίασε ότι οι εισαγγελείς «έκαναν πολύ καλή δουλειά», για να δείξουν ότι ο αστυνομικός δεν έδρασε «με ορθολογικό τρόπο». Ο συνήγορος του Σόβιν, ο Έρικ Νέλσον, επιχείρησε στη δική του αγόρευση να προκαλέσει αμφιβολίες στους ενόρκους, οι οποίοι θα έπρεπε στην συνέχεια να αποφασίσουν ομόφωνα για καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες. Και αποφάσισαν…
Οι καταδίκες αστυνομικών για ανθρωποκτονίες είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ, αφού οι ένορκοι έχουν την τάση να τους απαλλάσσουν λόγω αμφιβολιών. Στην περίπτωση αυτή όμως, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς.
Ο Έρικ Νέλσον υποστήριξε ότι ο Φλόιντ πέθανε από ανακοπή, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, σε συνδυασμό με τη χρήση φεντανύλης και μεθαμφεταμίνης αλλά και επειδή εισέπνευσε καυσαέρια από το περιπολικό όντας ξαπλωμένος στο έδαφος. Είπε επίσης ότι ο πελάτης του περιστοιχιζόταν από ένα «εχθρικό πλήθος» που τον «απειλούσε» και το γεγονός αυτό του απέσπασε την προσοχή από τον Φλόιντ.
Ο Ντέρεκ Σόβιν αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του
Η περίπτωση να μην καταδικαστεί ο αστυνομικός ανησυχούσε τις προηγούμενες ημέρες τις τοπικές αρχές. Το κλίμα ήταν τεταμένο στην πόλη, οι καταστηματάρχες είχαν βάλει ξύλινες προστατευτικές κατασκευές στις εισόδους των μαγαζιών τους και στους δρόμους περιπολούσαν συνεχώς μέλη της Εθνοφρουράς. Ο πρόσφατος θάνατος του Ντόντε Ράιτ, ενός νεαρού Αφροαμερικανού, που σκοτώθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου οδικού ελέγχου, αύξηση την ένταση.
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», είπε μια κάτοικος της Μινεάπολης, η 60χρονη Τζανέι Κλάντον. «Θα γίνει έκρηξη», αν δεν κριθεί ένοχος ο Σόβιν, προέβλεψε.
Κάτι που τελικά δεν έγινε. Και οι φόβοι για «έκρηξη» απομακρύνθηκαν. Η μόνη «έκρηξη» που σημειώθηκε αμέσως μετά το άκουσμα της απόφασης των ενόρκων, είχε «πυροδοτηθεί» από τα συναισθήματα της δικαίωσης και της χαράς.
Φωτογραφίες: Reuters.