Διώρυγα του Σουέζ: Αποκολλήθηκε μετά από επτά ημέρες το Ever Given

Αίσιο τέλος είχαν οι αγωνιώδεις προσπάθειες να αποκολληθεί το γιγάντιο πλοίο Ever Given που είχε κολλήσει στη Διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η αποκόλληση του πλοίου έγινε στις 5:42 τοπική ώρα Αιγύπτου και πλέον κινείται με ασφάλεια στη Διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle το Ever Given αποκολλήθηκε χάρη στις προσπάθειες ενός Αιγυπτιακού πληρώματος.

Όπως σημειώνει η DW για την ώρα παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει τελείως η διώρυγα του Σουέζ μετά την αποκόλληση του Ever Given.

Υπενθυμίζεται ότι αν και οι αρχές απέδωσαν το «κόλλημα» του πλοίου στους ισχυρούς ανέμους ο επικεφαλής της αρχής της Διώρυγας του Σουέζ εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από ανθρώπινο λάθος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της αρχής διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ στη Wall Street Journal, το πλοίο έχει μετακινηθεί και αυτό είναι «καλά νέα». Σύμφωνα με τον ίδιο τα ρυμουλκά θα συνεχίσουν να εργάζονται για το επόμενο διάστημα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το Ever Given θα συνεχίσει να κινείται στη διώρυγα.

«Δεν έχουμε τελειώσει αλλά έχει μετακινηθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οσάμα Ραμπί.

Η διώρυγα, από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, είχε αποκλειστεί από την Τρίτη από το Ever Given, ένα πλοίο χωρητικότητας 20.000 εμπορευματοκιβωτίων και 220.000 τόνων που εκμεταλλεύεται η ταϊβανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Evergreen, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων εμπορευμάτων.

Η συνολική αξία των επηρεαζόμενων αγαθών διαφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Τζόναθαν ‘Οουενς, εμπειρογνώμονα στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη Lloyd’s List, τη βρετανική εφημερίδα για τις θαλάσσιες μεταφορές.

 

Recommended For You

About the Author: efoni