Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν τις δηλώσεις Τούρκου υπουργού ο οποίος αποκάλυψε πως η Άγκυρα είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία, τονίζοντας πως η χώρα είναι σε μεταβατική κατάσταση και πως κανείς δεν νομιμοποιείται να συνάπτει συμφωνίες.
«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα. Το έχουμε ήδη θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την κοινή δήλωση που κάναμε μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο» δήλωσαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η παρούσα μεταβατική κατάσταση «δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και διπλωματικής κινητικότητας.
«Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, όλες τις γειτονικές χώρες, και με την Ευρωπαϊκή Ένωση,» ανέφερε χαρακτηριστικά, ανώτερη πηγή, μιλώντας στο protothema.gr.
ΠΑΣΟΚ: Να αποτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων
“Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου”, δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ.
Τι είπε νωρίτερα Τούρκος υπουργός
Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αποκάλυψε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, που μεταδόθηκαν από το τουρκικό μέσο TGRT Haber.
Η συμφωνία αυτή, όπως σημείωσε ο υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου.
Δείτε το δημοσίευμα της TGRT Haber:
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκαλεί, αφού αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και υποτιθέμενη επερχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η γεωπολιτική διάσταση
Η πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα ήδη να έχει ως «οδηγό» της το τορκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ωστόσο αναιρεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
Η προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού, που έχει επιταχυνθεί μετά την πολιτική αλλαγή στη Συρία, υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, προωθώντας ταυτόχρονα τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.