Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ με 25,1%, δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας

Έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τις έντονες αναταράξεις που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η υπόθεση των Τεμπών, η ΝΔ φαίνεται να παίρνει μια δημοσκοπική ανάσα, απόρροια κυρίως των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το 44,1% του συνόλου των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της GPO για τα «Παραπολιτικά» κρίνει θετικά τα μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές, έναντι 53,6% που τα θεωρεί ανεπαρκή και τοποθετείται αρνητικά. Επιπλέον, το 42,1% αναγνωρίζει την επιδότηση ενοικίου ως ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ποσοστό που καταγράφεται ακόμα υψηλότερο στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, στις οποίες η Ν.Δ. αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διείσδυσης. Έχει περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα από τότε που μια κυβερνητική εξαγγελία κατέγραψε θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο και αυτό είναι σίγουρα μία επιτυχία για το κυβερνών κόμμα, το οποίο προσώρας καταφέρνει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την τραγωδία των Τεμπών. Μας επαναφέρει σε ένα πολιτικό περιβάλλον που επικρατούσε πριν από τα συλλαλητήρια, με την ακρίβεια να επανέρχεται ως το βασικό ζητούμενο που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 37,9% του συνόλου που προτεραιοποιούσε τη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών τον Μάρτιο σήμερα έχει γίνει 15,4%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κοινή γνώμη έχει αφήσει πίσω της τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μπορεί και πάλι να αναζωπυρωθεί με την έναρξη των δικαστικών εξελίξεων.

 

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Πώς κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

protogenes
metra-stirixis-sintaxiouxoi
epidotisi-enoikiou
proteraiotites-kibernisis

ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά

Επί της ουσίας, η οικονομία και η ακρίβεια τοποθετούνται εκ νέου στο επίκεντρο, γεγονός που δεν είναι μεν ευχάριστο για την κυβέρνηση, δείχνει όμως ότι μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα σε σχέση με την υπόθεση των Τεμπών, στην οποία βρέθηκε σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αδυνατούν να παραγάγουν ισχυρό πολιτικό λόγο, με αποτέλεσμα το 32% της κοινής γνώμης να θεωρεί ότι κανένα από αυτά δεν ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση. Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση επιβεβαιώνουν τη δημοσκοπική εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία με 20,6% καταγράφεται ως η πιο ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή, ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ με 16,6% και την Ελληνική Λύση με 10,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πλεύση Ελευθερίας αναγνωρίζεται ως ο πιο ενεργός αντιπολιτευτικός πόλος ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνολικά στη δεξαμενή των κεντροαριστερών. Εκ των πραγμάτων, αυτός ο συσχετισμός περιορίζει στον συγκεκριμένο χώρο την επιρροή του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει να ταλανίζεται από το δίλημμα «αυτόνομη πορεία ή συνεργασία», καθώς το 49,6% των ψηφοφόρων του προκρίνουν την αυτόνομη πορεία του κόμματος, έναντι 47,3% που επιθυμούν την έναρξη του διαλόγου και μια πιθανή συμπόρευση με τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία παραμένουν ωστόσο καθηλωμένα σε μονοψήφια ποσοστά. Η συνεχιζόμενη διχοτόμηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύει τις κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη στη χάραξη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής επιλογής και συντηρεί ένα κλίμα ηττοπάθειας, αφού μόνο το 20,5% του συνόλου πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επανακάμψει το επόμενο διάστημα και να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

axiomatiki-antipoliteysi
to-pasok-prepei-na
mporei-to-pasok-ok

Στον αντίποδα, αρχίζει και επικρατεί ως εναλλακτική η συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς ως η μοναδική εκδοχή νίκης απέναντι στη Ν.Δ., με το 52,7% του συνόλου να πιστεύει ότι μια τέτοια προοπτική είναι εφικτή. Ειδικά μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων το ποσοστό ξεπερνά το 80%, με το ζητούμενο ωστόσο να παραμένει μία υπόθεση εργασίας, χωρίς ρεαλιστικό και επεξεργασμένο σχέδιο. Και σε αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο η κ. Κωνσταντοπούλου καταγράφεται ως η πρώτη επιλογή, με 20,3%, για την ηγεσία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη, που βρίσκεται στο 16,4%, και τρίτο τον Α. Τσίπρα, που με 15,5% δείχνει ότι συνεχίζει να έχει ερείσματα στον συγκεκριμένο χώρο. Επιπλέον, η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγράφεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα ως η πιο δημοφιλής πολιτική αρχηγός, με 39,9%, ενώ στη δεύτερη θέση του πίνακα έχει περάσει έπειτα από αρκετό διάστημα ο πρωθυπουργός, με 36,3%, ενισχυμένος προφανώς από τον θετικό αντίκτυπο που δημιούργησαν οι οικονομικές εξαγγελίες. Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, όπου συνεχίζει να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα τόσο απέναντι στην κ. Κωνσταντοπούλου όσο και στον κ. Ανδρουλάκη, που δυσκολεύονται να επεκτείνουν την επιρροή τους πέραν των ορίων των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

kentroaristera2
kommata-kentroaristeras

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ, δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας

Έπειτα από ένα τρίμηνο, λοιπόν, η Ν.Δ. αντιστρέφει την εκλογική τάση και καταγράφεται με άνοδο στην πρόθεση ψήφου, αφού από το 23,3% της προηγούμενης μέτρησης βρίσκεται σήμερα στο 25,1%, κεφαλαιοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο των οικονομικών μέτρων και την υποχώρηση από τη δημόσια ατζέντα της υπόθεσης των Τεμπών. Η άνοδος αυτή κυρίως οφείλεται στην επανασυσπείρωση ενός τμήματος των ψηφοφόρων της και όχι σε εισροές από άλλους χώρους, γεγονός που την επαναφέρει στην εκτίμηση ψήφου στα ποσοστά των ευρωεκλογών.

prothesi

Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει μια μικρή πτώση, από το 13,4% στο 12,8%, παραμένει όμως σταθεροποιημένη στη δεύτερη θέση, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανατάξει προς το παρόν τις δυνάμεις του και αποτυπώνεται στο 12,4%. Μικρή πτώση τόσο για την Ελληνική Λύση όσο και για το ΚΚΕ, ενώ καθηλωμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, που βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να έχουν απορροφηθεί σε σημαντικό βαθμό από το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, το οποίο συνεχίζει να επιδεικνύει δημοσκοπικές αντοχές.

okkk

Πηγή: parapolitika.gr

Recommended For You

About the Author: efoni