Η ταλαιπωρία που βίωσαν, και συνεχίζουν να βιώνουν στις περιοχές όπου δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και δεν έχει γίνει αποχιονισμός, φαίνεται πως κάνει ακόμα χειρότερη την άποψη των πολιτών για την κυβέρνηση. Σε δημοσκόπηση της Abacus για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha, το 67% των πολιτών δήλωσε πως έχει αρνητική γνώμη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας Ελπίδα, ενώ ένα 41% επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τους εγκλωβισμούς στην Αττική Οδό. Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται δύσπιστη ως προς την εξαγγελία για αποζημίωση 2.000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ενώ συνολικά η άποψη της κοινής γνώμης κατά πλειοψηφία είναι πως οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού οφείλονται στη δομή του.
Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τους εγκλωβισμούς και το χάος που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό, το 52% απάντησε η εταιρεία, το 41% η κυβέρνηση και ένα 7% επιρρίπτει την ευθύνη στους πολίτες.
Αναφορικά με τη διαχείριση των έκτακτων καιρικών φαινομένων και των εγκλωβισμών από την κυβέρνηση, το 67% δήλωσε πως έχει αρνητική γνώμη, ένα 25% δεν την αξιολογεί ούτε θετικά, ούτε αρνητικά ενώ ένα 8% την αξιολόγησε θετικά.
Σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, ένα 80% θεωρεί ότι ευθύνεται η δομή που υπάρχει, το 19% πιστεύει ότι φταίνε τα πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης ενώ το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Όσο για την απόφαση να δοθεί αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, το 42% τη θεωρεί επικοινωνιακή, το 29% τη θεωρεί δίκαιη και το 21% τη θεωρεί παλαιοκομματική. Ένα 7% θεωρεί πως δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω ενώ το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Στο πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης που έκανε η Abacus για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τις δυνάμεις της και κινείται στο όριο της αυτοδυναμίας. Παράλληλα, διατηρούνται οι ανοδικές τάσεις του Κινήματος Αλλαγής που πλησιάζει την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς η γνώμη των πολιτών για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει «μοιρασμένη», ενώ αρνητική είναι στην πλειοψηφία η άποψη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ουδέτερη παρουσιάζεται η στάση των πολιτών προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφορικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 35% έχει θετική άποψη, το 36% αρνητική και ένα 29% ουδέτερη. Για τον Αλέξη Τσίπρα το 13% έχει θετική άποψη, το 57% αρνητική και το 30% ουδέτερη. Τέλος, για τον Νίκο Ανδρουλάκη το 17% έχει θετική άποψη, το 20% αρνητική και ένα 59% ουδέτερη.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5% ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει ανέβει στο 17% με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 5% και την Ελληνική Λύση με το ΜέΡΑ25 στο 2%.
Τι λένε οι πολίτες για τις συνέπειες της πανδημίας
Ένα ακόμα σκέλος της δημοσκόπησης, ήταν αυτό που αφορούσε στις ερωτήσεις για την πανδημία. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών έχει επηρεαστεί στην καθημερινότητά του από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ μερίδιο της ευθύνης για τη διαχείριση της πανδημίας επιρρίπτεται στην κυβέρνηση.
Αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας το 62% δήλωσε αδυναμία προγραμματισμού της ζωής του λόγω του κορονοϊού, ένα 48% επιβεβαίωσε πως είχε απώλεια εισοδήματος ενώ για το 44% άλλαξαν οι συνθήκες εργασίες.
Σε ερώτηση για τις ευθύνες της πανδημίας, το 29% τις επιρρίπτει στους πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα, το 28% αναφέρει τον μη έλεγχο των μέτρων, ένα 27% αναφέρει ως υπεύθυνο το κράτος που δεν έλαβε αρκετά αυστηρά μέτρα ενώ το 16% υποστηρίζει πως το κράτος δεν έλαβε εγκαίρως τα μέτρα.
Η αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι θετική για το 34%, ούτε θετική, ούτε αρνητική για το 29% ενώ αρνητικά την κρίνει το 36%.
Αναφορικά με την αντιπολίτευση, μόλις το 7% κρίνει θετικά τη στάση της στην πανδημία ενώ το 64% την κρίνει αρνητικά. Ουδέτερη στάση τηρεί το 26% ενώ ένα 2% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Τέλος, από την Abacus υπογραμμίζεται ότι τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν από τους δημοσκόπους προς τους πολίτες, πριν από την έλευση της κακοκαιρίας Ελπίδα.