Αμετάβλητες σταθερές στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και μη βελτίωση του δυσμενούς ως προς την πανδημία περιβάλλοντος που διαμορφώνει η στάση των αρνητών του εμβολίου καταδεικνύει νέα έρευνα της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή και ενόψει του αναμενόμενου κύματος ακρίβειας, η κοινωνία δείχνει να ανησυχεί και να ζητεί από την κυβέρνηση ακόμα περισσότερα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα, στην πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα παραμένει διευρυμένη στις δώδεκα μονάδες, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει την προτίμηση του 36,5% των ερωτηθέντων και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 8,5%, ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με την προ μηνός ανάλογη έρευνα. Ακολουθούν ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4% και ΜέΡΑ25 με τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Μικρή διεύρυνση υπέρ του πρώτου καταγράφεται και στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες ως καταλληλότερο πρωθυπουργό: Τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη επιλέγει το 41% (ήταν 40%), ενώ τον κ. Αλ. Τσίπρα το 25% (ήταν 26%). «Κανέναν από τους δύο» επιμένουν να απαντούν τριάντα στους εκατό ερωτηθέντες.
Ως προς το θέμα του εμβολιασμού, στην ερώτηση εάν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό ή πότε σκοπεύουν να το κάνουν, επτά στους εκατό δηλώνουν ευθέως «δεν έχω και δεν θα κάνω», ενώ καταγράφεται και ένα ποσοστό 15% που αρνείται να απαντήσει. Παραλλήλως, από το προαναφερθέν 7% που δήλωσαν πως δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (ποσοστό 56%) δηλώνουν πως τίποτα δεν πρόκειται να τους μεταπείσει. Κάποιοι άλλοι (14%) αναφέρουν ότι θα πείθονταν μέσα από «περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες», αν θα το πρότειναν «άνθρωποι της θρησκείας» (8%), ή αν καταστεί «υποχρεωτικό στην εργασία» τους (8%).
Για το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας, το 40% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά» τα κυβερνητικά «μέτρα στήριξης για την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις». Στον αντίποδα, το 42% τα θεωρεί «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά». Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι και πως στο ερώτημα αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, το 86% των πολιτών δίνει καταφατική απάντηση.
Στα αξιοπρόσεκτα αυτής της τελευταίας έρευνας είναι και η στάση της κοινής γνώμης έναντι των εθνικών μας θεμάτων: οι πολίτες εμφανίζονται να κρίνουν ως θετικές τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, καθώς επίσης και –ενδεχομένως υπό αυτό το πρίσμα– να δείχνουν ελαφρώς λιγότερο ανήσυχοι για τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Συγκεκριμένα, η ελληνογαλλική συμφωνία αξιολογείται ως θετική από το 65% των ερωτηθέντων, με μόλις 18 στους 100 ερωτηθέντες να εκφράζουν αρνητική γνώμη. Αντιστοίχως, το 58% των πολιτών χαρακτηρίζει «σίγουρα θετική» και «μάλλον θετική» την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με το 22% να εκφράζει αρνητική κριτική για τη συμφωνία αυτή. Και για τις δύο περιπτώσεις, ένα ποσοστό σχεδόν 20% δηλώνει πως δεν ενημερώθηκε για τις συμφωνίες ή απλώς δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει.
Τέλος, στο ερώτημα «πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα», το 60% απαντάει «πολύ» και «αρκετά», ενώ προ μηνός το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε στο 73%. «Λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου» απαντάει το 14% των ερωτηθέντων.
Πηγή: kathimerini.gr