Δημήτρης Δαμάσκος: «Παραμένω πιστός στον ρόλο για τον οποίο εκλέχθηκα»

Ο Δ. Δαμάσκος μιλάει στην «Φωνή» για την απόφασή του να μην συμμετέχει στην σύμπραξη που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες στο Δήμο Αχαρνών, για το πολιτικό του μέλλον, για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της Διοίκησης, αλλά και το προσωπικό πλήγμα που έχει δεχθεί σαν επιχειρηματίας της εστίασης από την πανδημία.

Επιμέλεια Άρτεμις Γκούρλια

Κ. Δαμάσκο, ύστερα από την σύμπραξη που έλαβε χώρα στο Δήμο μας τον Σεπτέμβριο, δηλώσατε πως δεν συμφωνείτε σε αυτή και δεν αποτελείτε μέρος της, ενώ με ανακοίνωσή σας, κάνατε γνωστό ότι συνεχίζετε να εκπροσωπείτε τους φίλους της παράταξης «ΔΕΚΑ»;. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τελικά, τι ακριβώς είστε θεσμικά; Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ή δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΔΕΚΑ»; Υπάρχει πια η παράταξη «ΔΕΚΑ»;

Θα σας απαντήσω, όσο πιο απλά γίνεται. Αν υπάρχει παράταξη «ΔΕΚΑ» στο δημοτικό συμβούλιο την εκπροσωπώ εγώ. Και εξηγώ. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου για την σύμπραξη των παρατάξεων, η παράταξη που προσχώρησε στην παράταξη του Δημάρχου, παύει να υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που δεν προβλέπει ο νόμος, είναι τι γίνεται με τον σύμβουλο ή τους συμβούλους που δεν συμφωνούν με την σύμπραξη και δεν συμμετέχουν σε αυτή. Δεν τους χαρακτηρίζει ανεξάρτητους συμβούλους, άρα δεν είμαι ανεξάρτητος σύμβουλος και με αυτό απαντώ ξεκάθαρα στο ερώτημα σας. Η άποψή μου είναι ότι έστω και ως μοναδικός σύμβουλος, εξακολουθώ να εκπροσωπώ την ,μέχρι πρότινος, μείζονα αντιπολίτευση, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο. Αυτό λοιπόν είναι το σημαντικό, το θεσμικό κομμάτι και όχι αν υφίσταται ή όχι, η παράταξη «ΔΕΚΑ». Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, εκλέχθηκε σύμφωνα με τον νόμο επικεφαλής της δημοτικής μας ομάδας, δεν εκλέχθηκε ποτέ επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης. Αυτό πιθανότατα θα συνέβαινε στο συνέδριο που είχαμε προγραμματίσει, αλλά αυτό τελικά δεν έγινε ποτέ.

Παράλληλα με την δική σας ανακοίνωση, υπεγράφη μία ακόμη, των μη εκλεγμένων υποψηφίων της παράταξης  «ΔΕΚΑ», με την οποία γνωστοποιήθηκε η δυσαρέσκεια τους για την σύμπραξη, που απορρέει από το γεγονός πως δεν ερωτήθηκαν για την συγκεκριμένη κίνηση. Οι λόγοι που οδήγησαν εσάς να μην συμφωνήσετε ποιοι είναι; Θεωρείτε πως οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις σχετικά με το πρακτικό της σύμπραξης αλλά και η προαναφερθείσα ανακοίνωση των μη εκλεγμένων, την οποία υπογράφετε και εσείς, πολώνουν το κλίμα μεταξύ της πρώην ομάδας της «ΔΕΚΑ»; 

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σύμπλευση απόψεων ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους που υπέγραψαν την σύμπραξη και στο σύνολο των υποψηφίων συμβούλων που συμμετείχαν στις εκλογές του 2019 με την παράταξη «ΔΕΚΑ». Άρα δεν μιλάμε για πόλωση, γιατί αυτή η λέξη περιγράφει μια κατάσταση που συμβαίνει σε ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια παράταξη. Στην περίπτωση μας δεν συμβαίνει αυτό. Υπάρχει η ομάδα των δημοτικών συμβούλων που εκλέχτηκαν με την παράταξη «ΔΕΚΑ», και είναι πλέον στην παράταξη «ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ», με επικεφαλής τον Σπύρο Βρεττό και όλοι εμείς οι υπόλοιποι που εκπροσωπούμε την αντιπολίτευση του Δήμου, που οι πολίτες των Αχαρνών την ψήφισαν σε ποσοστό 49%. Για να απαντήσω όμως και ακριβώς στο ερώτημα σας, η πρακτική που ακολούθησε ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, να μην πάρει την άποψη της παράταξης πριν προχωρήσει στην σύμπραξη, απλά επιβεβαιώνει αυτό που σας επεσήμανα πριν. Ο Παναγιώτης εκλέχτηκε ως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας και όχι ως επικεφαλής της παράταξης και με αυτή την ιδιότητα λειτούργησε μέχρι τέλους. Δεν αισθάνθηκε λοιπόν ότι έπρεπε να πάρει την άποψη των υπολοίπων και για να πω την αλήθεια το προβλέπει αυτό και ο νόμος. Αυτό που είναι λάθος, είναι ότι θέλησε μετά να οικειοποιηθεί ολόκληρη την παράταξη και σε αυτό βέβαια έπρεπε να αντιδράσουμε, για να γνωρίζει η κοινωνία των Αχαρνών και οι ψηφοφόροι μας.

Υπάρχουν διάφορες φωνές που κάνουν λόγο για την προσωπική σας σχέση με τον επικεφαλής της παράταξης «ΔΕΚΑ», Χάρη Δαμάσκο, και πως εσείς ακολουθείτε την πολιτική του ακόμη και μετά την παραίτησή του και για αυτό δεν συμφωνήσατε στην σύμπραξη. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Η προσωπική μου σχέση με τον αδελφό μου είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι γνωστό ποσό δεμένη είναι η οικογένεια μας και βέβαια ποσό αγαπώ και σέβομαι και τα δυο μου αδέλφια. Ο Χάρης κατέχει μια πολύ υψηλή κυβερνητική θέση και επιτελεί ένα σπουδαίο έργο εκεί πού είναι, και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτόν. Παρότι είναι ξεκάθαρο ότι η θέση του είναι διαφορετική και αντίθετη με την σύμπραξη, κινείται και συμπεριφέρεται με την ιδιότητα του πολίτη των Αχαρνών και σε καμία περίπτωση δεν υποκινεί, καθοδηγεί ή καθορίζει την δίκη μου πολιτική πορεία ή αυτή των υπολοίπων.

Θα μπορούσατε να προσχωρήσετε σε κάποια από τις άλλες υπάρχουσες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης; Βλέπετε πιο εύκολα τον εαυτό σας σε κάποια από αυτές ή θα παραμείνετε ως έχει; Παράλληλα, θα μπορούσε να αλλάξει η γνώμη σας για την σύμπραξη και τελικά να λάβετε με κάποιο τρόπο μέρος σε αυτή;

Η ερώτηση σας μου ανοίγει πολλές προοπτικές από ό,τι καταλαβαίνω και δεν ξέρω ποια να επιλέξω! Αστειεύομαι. Ακούστε, είμαι βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος με απίστευτα μεγάλο ενδιαφέρον για την πόλη μου αλλά και με μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση στους ανθρώπους με τους οποίους συμπορευτήκαμε σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την πόλη μας και να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό δρόμο από τον κατήφορο που έχουμε πάρει. Παραμένω να εκπροσωπώ την αντιπολίτευση και να εκφράζω τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν.

Εκτός από δημοτικός σύμβουλος, δραστηριοποιείστε πολλά χρόνια επιχειρηματικά στο Δήμο Αχαρνών. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία στον κλάδο σας και τι θα προτείνατε ως δημοτικός σύμβουλος στην Δημοτική Αρχή για τις επιχειρήσεις του τόπου σας.

Σήμερα βιώνουμε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, που μας υποχρεώνει μέσα στο 2020 σε άλλη μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης με ότι συνεπάγεται αυτό για εμάς τους ίδιους και το προσωπικό μας .Η δημοτική αρχή δεν μπορεί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου να δώσει λύσεις σε βασικές ανάγκες του πολίτη και των επιχειρήσεων όπως είναι η συγκομιδή σκουπιδιών και ο φωτισμός τουλάχιστον για τις πιο βασικές αρτηρίες του Δήμου μας .Θα σας δώσω για παράδειγμα, το δικό μου κατάστημα που διαθέτω στην Λεωφόρο Πάρνηθος ,στην πιο τουριστική οδό, που εδώ και πολλούς μήνες δεν υπάρχει φωτισμός σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δρόμου και για να μαζέψουν τα απορρίμματα, θα πρέπει να επικοινωνήσω επανειλημμένα με το αμαξοστάσιο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να προτείνω κάτι περισσότερο στην δημοτική αρχή εκτός από το να εφαρμόσουν τα αυτονόητα καθώς και αυτά που έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για όσο διάστημα διέκοψαν την λειτουργία τους αλλά και για την σημερινή περίοδο που διανύουμε με το νέο lockdown που ισχύει από 3/11/20 .Θα ήθελα να έχει τηρηθεί η απόφαση του ΔΣ και όχι τελικά αυτό να εφαρμοσθεί μετά από καιρό υποχρεωτικά με νόμο του κράτος.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni