Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών παραπέμφθηκε για να δικαστεί ο Στεφανος Κασσελάκης, μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε για παράβαση του νόμου περί δήλωσης και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης βουλευτών.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημ. Νομικό, και η οποία ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα ότι ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δάνειο από εξωχώρια εταιρεία του προκειμένου να καλυφθούν οικονομικες απαιτήσεις εργαζόμενων.
Στις εξηγήσεις που έδωσε ο Στέφανος Κασελάκης όταν κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον εισαγγελέα, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε την πρόβλεψη του νόμου περί απαγόρευσης σε αρχηγούς κομμάτων, υπουργών, βουλευτών κ.ά της κατοχής εταιριών στο εξωτερικό.
Τι προβλέπει ο νόμος
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου 3213/2003, άρθρο 8, παρ. 1 και 3 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 5026/2023, «στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».