Ανοιξε η «αυλαία» της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των παιδιών της, Ιριδας και Μαλένας Δασκαλάκη, για το νέο δικαστικό έτος. Η δίκη βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο, αφού ξεκινούν οι καταθέσεις των ιατροδικαστών που αναμένεται να «φωτίσουν» την υπόθεση.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, που απέδωσε στην έκθεσή της το θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας Δασκαλάκη σε ηπατική ανεπάρκεια με τους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλόγρηα να κάνουν λόγο για «βίαιο μηχανισμό θανάτου».
Η μάρτυρας απέκλεισε το στιγμιαίο θάνατο του παιδιού και επιχείρησε να αναλύσει τα σημάδια που εντοπίστηκαν στο πρόσωπο του παιδιού αποδίδοντας τα σε σημάδια από την προσπάθεια της ΚΑΡΠΑ.
«Παρατηρήθηκε κυάνωση ονύχων – χειρών, που σημαίνει ότι έχει πέσει το οξυγόνο κάτω από 85% και είναι κάτι που το συναντάμε στις περισσότερες σωρούς. Είναι ανάλογα το περιστατικό. Η κυάνωση έτσι, όπως είναι εδώ, αποκλείει το στιγμιαίο θάνατο. Εγώ είχα να απαντήσω στο αν ο θάνατος ήταν βίαιος ή φυσικός θάνατος και στην αιτία θανάτου» σημείωσε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως στη Μαλένα δεν υπήρχαν σημάδια απινίδωσης.
«Στο πρόσωπο του παιδιού υπήρχε το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, στο δεξί μάγουλο. Αυτό είναι ίχνος ιατροφαρμακευτικού χειρισμού γι’ αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση. Το σχήμα προσομοιάζει με κολλητική ταινία που χρησιμοποιείται για να σταθεροποιηθούν οι σωλήνες στην ΚΑΡΠΑ» ανέφερε η κ. Τσάκωνα επιμένοντας πως το σημάδι που φαίνεται στο πρόσωπο του παιδιού είναι εντύπωμα από σωληνάκι.
Η ιατροδικαστής δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο της έδρας σχετικά με τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας Δασκαλάκη, με την μάρτυρα να επαναλαμβάνει πως τα σημάδια που εντόπισε στο παιδί προήλθαν από την ΚΑΡΠΑ. «Δεν υπήρχε κάτι άλλο που να δείχνει ότι έγινε κάποια έναρξη ενεργειών κοντά στο στόμα του παιδιού» σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η ιατροδικαστής δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ασφυξίας του παιδιού, με την μάρτυρα να αποκλείει τέτοια περίπτωση από τα ευρήματα που είχε στα χέρια της, παρά τις αντίθετες απόψεις άλλων ιατροδικαστών.
«Ασφυξία μπορεί να προκληθεί από απόφραξη μύτης και στόματος και σε 5 λεπτά έρχεται ο θάνατος. Υποξία μπορεί να προκληθεί από φάρμακα και νοσήματα. Η υποξία μπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα. Σε κάποιον που πέθανε από ασφυξία, θα δούμε διαστολή της καρδιάς. Αυτό είναι το κριτήριο. Είναι πλαδαρή, σαν άδεια καπνοσακκούλα. Ο ιατροδικαστής θα το δει. Το άλλο είναι το έντερο που βρίσκεται σε σύσπαση. Εννοείται και οι εκχυμώσεις στο πρόσωπο, εκδορές δεν δημιουργούνται συνήθως» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως θα έπρεπε επίσης να καταγράφει στο ήπαρ «νέκρωση στη ζώνη τρία».
Πρόεδρος: Έτσι όπως είναι κατηγορία θα μπορούσε να επέλθει ασφυξία με άγνωστο μέσο, μαξιλάρι ή σεντόνι, αλλάζει κάτι σε σχέση με τις ασφυκτικές κηλίδες που λέτε;
Μάρτυρας: Δεν υπάρχει βλάβη στη ήπαρ.
Πρόεδρος: Σας έχει τύχει περίπτωση ασφυξίας με μαλακό μέσο που δεν άφησε εντύπωμα;
Μάρτυρας: Όχι, δεν μου έχει τύχει με άλλο μέσο.
Πρόεδρος: Το συνδέετε με μια εργώδη προσπάθεια. Αν θεωρήσουνε ότι μπήκε ένα μαξιλάρι θα είχαμε πίεση;
Μάρτυρας: Θα είχαμε. Θα υπήρχε αντίδραση από το θύμα. Πάντα υπάρχει προσπάθεια.