Με την κατάθεση του προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των παιδιών της Μαλένας και Ίριδας.
«Ήρθε μια παραγγελία στην ιατροδικαστική υπηρεσία κι έπρεπε να απαντήσουμε στο αν ο θάνατος έχει επέλθει από παθολογία αιτία, αν συμπίπτουν οι αιτίες θανάτου με την κλινική εικόνα, αν οι θάνατοι δύναται να αποδοθούν σε εξωτερικά αίτια κι αν αποκλείεται το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας. Έπρεπε να διοριστούν ιατροδικαστές που δεν είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση, υπήρχαν τότε 6 ιατροδικαστές στην υπηρεσία» ανέφερε ο μάρτυρας εξηγώντας ότι κλήθηκαν να κάνουν επανεξέταση σε όσα είχαν αποτυπώσει οι συνάδελφοι τους.
«Αυτό μπορεί να γίνει. Γίνεται πολλές φορές και με εκταφή. Επανατοποθετήσεις ιατροδικαστών γίνονται και με τη μείζονα ιατροδικαστική πράξη που είναι η εκταφή. Δεν θυμάμαι αν μου έχει τύχει εμένα να επανεξέταση ιατροδικαστική συναδέλφου, αλλά θυμάμαι σε συνάδελφο μου να έχει τύχει» είπε ο κ. Καρακούκης.
Βήμα – βήμα περιέγραψε τις ενέργειες που έκανε μαζί με τον συνάδελφο του Νίκο Καλόγρηα, ο κ. Καρακούκης ξεκινώντας από το πρώτο βήμα που ήταν να παραλάβουν το φάκελο για τη Μαλένα. «Πήραμε την έκθεση της κ. Τσάκωνα, την τοξικολογική, την ιστολογική, τον ιστορικό φάκελο του παιδιού από το νοσοκομείο και κάναμε αυτοψία του χώρου στο δωμάτιο που έμενε το παιδί. Αν υπάρχει κάποια υπόνοια βίαιου θανάτου πάμε για αυτοψία πάντα».
Πρόεδρος: Παίρνετε πληροφορίες από γιατρούς και προφορικά;
Μάρτυρας: Ναι αυτό γίνεται. Και σε αυτή την περίπτωση το κάναμε όταν πήγαμε για αυτοψία και βρήκαμε μια γιατρό και νοσηλευτές και ρωτήσαμε. Όταν βάζεις κάπου την υπογραφή σου, ρωτάς για να έχεις τις περισσότερες πληροφορίες που μπορείς.
Πρόεδρος: Ποτέ έχει νόημα η αυτοψία χώρου;
Μάρτυρας: Όταν κάποιος πεθάνει στην οικία του. Σε περιπτώσεις που δε γίνεται είναι στα νοσοκομεία ή όταν κάποιος πάσχει από βαριά ασθένεια, όπως μεταστατικό καρκίνο. Σε εμάς μπορεί να φτάσει οτιδήποτε. Μπορεί οι συγγενείς να κάνουν μηνύσεις και να στείλουν σε ιατροδικαστή θάνατο από καθολικό καρκίνο. Δυστυχώς υπάρχει ανασφάλεια.
Πρόεδρος: Ο κ. Ευτυχιαδης είπε πως δεν χρειάζονταν εξέταση του εγκεφάλου;
Μάρτυρας: Αν υπάρχει ασφυξία επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Θα θέλαμε να τον εξετάσουμε. Είναι από τα πρώτα όργανα που επηρεάζεται από την έλλειψη οξυγόνου.
Πρόεδρος: Στο διάστημα που αναλάβατε με ποιους επικοινωνήσετε;
Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα. Δεν βρήκαμε τον κ. Αγαπητό, αλλά είχε δώσει συνεντεύξεις και είχαμε το πόρισμα του. Δεν μας χρειαζόταν.
Πρόεδρος: Μέσω συνεντεύξεων λάβατε γνώση;
Μάρτυρας: Είχε καταγράψει στην έκθεση του. Είχε συνταξιοδοτηθεί κιόλας. Ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε, τώρα τι να πω… Δεν μας προβλημάτισε η έκθεση του.
Πρόεδρος: Στην Τσάκωνα τι σας προβλημάτισε;
Μάρτυρας: Η αιτία θανάτου. Επέμεινε σε αυτό που έγραψε. Το παιδί δεν είχα εικόνα για κάτι τέτοιο. Δεν είχε ηπατικό κώμα, ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Η ηπατική ανεπάρκεια έχει ένα παθολογοανατομικό υπόστρωμα. Το ήπαρ που περιέγραφε δεν είχε ούτε αλλοιώσεις!
Πρόεδρος: Τι πρέπει να δει ο ιατροδικαστής στην ηπατική ανεπάρκεια;
Μάρτυρας: Να έχει διαταραχθεί πλήρως η αρχιτεκτονική του ήπατος. Θα έπρεπε να έχει για παράδειγμα κύρωση ήπατος ή να είναι κατακίτρινο και μικρό. Πρέπει η αρχιτεκτονική του να μη μοιάζει με την αρχιτεκτονική του συκωτιού.
Πρόεδρος: Το ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ που σημείωσε η κ. Τσάκωνα; Που θα πάει το μυαλό σας;
Μάρτυρας: Θα κοιτούσα μήπως είχε ηπατίτιδα ελαφράς μορφής. Δεν έχει κάτι άλλο. Με αυτά τα δεδομένα είπαμε στην Τσάκωνα ότι δεν είναι ηπατική ανεπάρκεια. Διαφωνούσαμε.
Ο Νίκος Καρακούκης, η εξέταση του οποίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη απέρριψε και τον ισχυρισμό περί ραγδαίας ηπατικής ανεπάρκειας. «Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε μια ημέρα, θέλει αιμορραγίες, θέλει πολλά πράγματα».