Το βιβλίο-συμβολή στην ιστορία της Αττικής για την περίοδο της Επανάστασης του 1821, «Η Επανάσταση στην Αττική και η Απελευθέρωση της Αθήνας», του αρχαιολόγου και Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου Αγγέλου κυκλοφορεί σε Β’ αναθεωρημένη έκδοση, διανθισμένο από σπουδαία έργα γνωστών μεγάλων ζωγράφων και με ακόμη περισσότερα επιστημονικά τεκμήρια που ξεδιπλώνονται σε περισσότερες σελίδες.
Η Β’ αυτή έκδοση που κοσμείται στο εξώφυλλο από το εντυπωσιακό έργο του Georg Perlberg Η μάχη της Αθήνας, βρίσκεται στις προθήκες των κεντρικών βιβλιοπωλείων από τις αρχές Ιουλίου ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τη δανειστούν και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων.
Σκοπός της έκδοσης είναι η σύντομη περιγραφή των επαναστατικών δράσεων και κυρίως η αναφορά στα γεγονότα και στους πρωταγωνιστές που σήκωσαν το λάβαρο του Αγώνα στην Αττική. Η απότιση φόρου τιμής, δηλαδή, στους επώνυμους και ανώνυμους χωρικούς για τη μοναδική προσφορά τους στην απελευθέρωση της πατρίδας.
Το βιβλίο φωτίζει λιγότερο γνωστές πτυχές της απελευθέρωσης της Αθήνας που ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 1821 από πολεμιστές προερχόμενους από τα χωριά της Αττικής, με οπλαρχηγούς από τη Χασιά, το Μενίδι, τα Δερβενοχώρια και τα Μεσόγεια. Η ρεαλιστική περιγραφή του συγγραφέα, ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο εκείνες τις στιγμές ηρωισμού των αγνών ανώνυμων επαναστατών της Αττικής, που πάλεψαν με ό,τι μέσο διέθεταν προκειμένου να διώξουν την τουρκική τυραννία και να κερδίσουν την ελευθερία τους:
«Οι επαναστάτες συγκεντρώθηκαν από τα διάφορα σημεία της Αττικής στο Μενίδι, στις 24 Απριλίου το απόγευμα. Τα χαράματα της 25ης Απριλίου μπήκαν στην πόλη από την πύλη της Μπουμπουνίστρας. Ο οπλισμός τους ανεπαρκέστατος: αποτελούνταν από σκουριασμένες πιστόλες, φτυάρια, πιρούνες, σούβλες, παλούκια, ρόπαλα και κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα. Από τις περιγραφές του Σουρμελή, προξένων και ξένων περιηγητών μαθαίνουμε ότι οι επαναστάτες μπήκαν στην Αθήνα δυο ώρες πριν ξημερώσει αφού έσφαξαν τους κοιμισμένους φρουρούς. Με αρχηγό τον Μελέτη Βασιλείου, τον Αναγν. Κιουρκατιώτη, τον Γιάννη Ντάβαρη, τους Λεκκαίους, τον φιλικό Δήμο Αντωνίου, μαζί με πολλούς παπάδες, αρματωμένους και ντυμένους με τα άμφιά τους, οι επαναστάτες -αφού ενώθηκαν με τους κατοίκους της Αθήνας- κραύγαζαν «Χριστός Ανέστη» και «Ελευθερία – Ελευθερία», άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες των εκκλησιών και τέλεσαν δοξολογία για την ευλογία των όπλων. Η Αθήνα, αλλά και τα χωριά της Αττικής ύστερα από 252 χρόνια Φραγκοκρατίας και 365 χρόνια Τουρκοκρατίας, 617 χρόνια σκλαβιάς συνολικά, ήταν πλέον ελεύθερα».
Το βιβλίο αυτό της εξαιρετικής αισθητικής με τα ιστορικά ντοκουμέντα για τη συμβολή των χωριών της Αττικής στην Επανάσταση του 1821, αποτελεί μετεξέλιξη της Α’ έκδοσης, μιας άρτιας εκδοτικής προσπάθειας που φέρει την επιστημονική σφραγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων και πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Αθ. Μαρτίνου.
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου
Ο Πέτρος Φιλίππου-Αγγέλου γεννήθηκε στα Καλύβια Θορικού Αττικής, το 1956. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ φοίτησε και στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και λίγα αλβανικά. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος και είναι διορισμένος φιλόλογος εκπαιδευτικός. Διετέλεσε πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Καλυβίων και πρόεδρος των Οργανωτικών Επιτροπών των Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Επιστημονικών Συναντήσεων Νοτιοανατολικής Αττικής (1984-1989).
- Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων Αττικής (1990-1994)
- Δήμαρχος Καλυβίων Αττικής (1994-2010)
- Νομαρχιακός Σύμβουλος Αν. Αττικής (1991-1992) και μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ (1990-1994)
- Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (2003-2007)
- Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Σαρωνικού (2010-2014)
- Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής (2014-2019)
- Το 2019 επανεξελέγη Δήμαρχος του Δήμου Σαρωνικού
Ήταν τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας των Δήμων και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης (1998-2019) και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής και της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια που αφορούν την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα που αφορούν την εξέλιξη του θεσμού.