Δήμος Παιανίας: Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 24 Φεβρουαρίου 2021, η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από κοινού με τους Δήμους Κρωπίας, Μαρκοπούλου και Σπάτων – Αρτέμιδος) ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στον Δήμο Παιανίας.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, αποτελεί χρήσιμο πολυεργαλείο για τον Δήμο Παιανίας ως απάντηση στα μεγάλα προβλήματα όπως οι μειωμένοι πόροι και η υποστελέχωση των υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.

Αποτελεί δε φορέα αποκλειστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς την συμμετοχή ιδιωτών.
Στόχος των δήμων – μετόχων είναι η αξιοποίηση (μέσω του Οργανισμού) των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων με απώτερο στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, με περισσότερα έργα και δράσεις για τους πολίτες.

Η λειτουργία της εταιρείας έρχεται – επικουρικά στις υπηρεσίες του δήμου- να συμβάλλει στην τεχνική υποστήριξη έργων και υποδομών, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης τουριστικής ανάπτυξης και να διασυνδέσει τον τουρισμό με τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Επιπλέον, να υλοποιήσει δράσεις για την υγεία και την ποιότητα ζωής και να προωθήσει ψηφιακές υπηρεσίες.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΔΕΝ υποκαθιστά τον δήμο ούτε τις υπηρεσίες, ΔΕΝ υποκαθιστά τους εργαζομένους. ΔΕΝ μεταβιβάζονται σε αυτόν περιουσιακά στοιχεία, ούτε και αρμοδιότητες.

«Η τεχνική μας υπηρεσία σήμερα διαθέτει οχτώ εργαζομένους και πολύ σύντομα λόγω συνταξιοδοτήσεων έξι. Από την κινητικότητα δεν προέκυψε ενδιαφέρον από κανένα μηχανικό να μεταχθεί στον Δήμο Παιανίας ενώ εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη μόλις ενός.
Με αυτό το προσωπικό έχουμε να διαχειριστούμε έργα και μελέτες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και την υποχρέωση να συστήσουμε Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία).
Αυτά τα προβλήματα έρχεται να επιλύσει η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ο οποίος είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας λειτουργώντας με απόλυτη διαφάνεια»
 εξήγησε ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

«Κάποιοι μιλούν για απολύσεις. Δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των εργαζομένων αλλά είναι άνευ αντικειμένου. Επιλέγουμε να πάμε τον Δήμο Παιανίας μπροστά και αυτό θα κάνουμε. Και παράλληλα πιέζουμε την κεντρική διοίκηση για προσωπικό και για πόρους» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την κατάθεση των περιγραμμάτων θέσεων από την διοίκηση του δήμου τον Δεκέμβριο 2019 και την συμμετοχή στην κινητικότητα, προέκυψαν μόλις δύο ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι ώστε να μετακινηθούν στον Δήμο Παιανίας. Στον αντίποδα, δύο υπάλληλοι αποχώρησαν. Ενώ από τις 42 προσλήψεις που αιτήθηκε ο δήμος, εγκρίθηκαν μόλις δύο.

Τέλος, με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού ο Δήμος Παιανίας μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία μερίδιο από τα 2 δισ. ευρώ έργα του ταμείου ανάκαμψης.

Recommended For You

About the Author: efoni