Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Δήμου Παιανίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς Μεσογείων με θέμα «Δρόμοι κρασιού: Το όραμα για το Σαββατιανό».
Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης επεσήμανε την ανάγκη για διακομματική συναίνεση που θα οδηγήσει σε νομοθετική παρέμβαση ώστε η ιδιαίτερη αυτή ποικιλία να προστατευθεί και να αναδειχθεί.
Ο Ισίδωρος Μάδης έκανε λόγο για «τον θησαυρό μας, το στολίδι του κάμπου, το Σαββατιανό, μια ποικιλία που ανθεί στον τόπο μας με ασυναγώνιστη γεύση αλλά πολύ πίσω στα διεθνή γεγονότα» ενώ επεσήμανε πως «γενικότερα η αμπελοκαλλιέργεια κινδυνεύει σήμερα αφού οι οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, η αδυναμία ανασυγκρότησης των παραγωγικών δυνάμεων δια της απουσίας κινήτρων, η παντελής απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο».
«Πέρυσι δεσμευθήκαμε πως για εμάς ο κάμπος δεν είναι απλά μια γεωγραφική περιοχή, είναι η ταυτότητα μας. Διεκδικούμε περισσότερη αναγνώριση, εγείρουμε ζητήματα στα υπερκείμενα όργανα. Σήμερα τίθεται ένα ακόμα ζήτημα, αυτό της ανάδειξης της ταυτότητας του Σαββατιανού, το όραμα για ένα κρασί μεσογείτικο, με brand name, με διεθνή εμβέλεια, ικανό να διεκδικήσει εκατοντάδες βραβεία και να πρωταγωνιστήσει. Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναντήσεις που έχουν προκύψει. Χαίρομαι που και αυτή η προσπάθεια ξεκινά από την Παιανία, παρουσία όλων των εκπροσώπων των κομμάτων, των συνεταιρισμών, καλλιεργητών και παραγωγών και όλων των φορέων. Ευχαριστώ από καρδιάς τον συντονιστή της εκδήλωσης, τον Χρήστο Ξενοκώστα για την πρωτοβουλία να γίνει η εκδήλωση. Και τον καθηγητή κ. Κοτσερίδη για την συνεισφορά του.
Εύχομαι από καρδιάς επιτέλους το αγαπημένο Σαββατιανό και τα παράγωγα της ποικιλίας αυτής να αναγνωριστούν από την πολιτεία. Να γίνουν τα αναγκαία βήματα τα οποία αποτελούν εισιτήριο για την διάσωση και ανάπτυξη του κάμπου. Και οι παππούδες μας και οι γονείς μας ήταν αμπελοκαλλιεργητές, πολλοί παραμένουν, δεν ξέρω όμως για πόσο θα μπορέσουν να συνεχίσουν διασώζοντας την μοναδική αυτή ποικιλία η οποία αποτελεί μαγιά για πολλές άλλες ποικιλίες που έχουν καλύτερη τύχη.
Η διακομματική παρουσία σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντική καθώς η διασφάλιση μπορεί να προκύψει μόνο νομοθετικά. Να μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε όλα αυτά τα αναγκαία βήματα» είπε ο Δήμαρχος Παιανίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κλιματικές επιπτώσεις από την μείωση της αμπελοκαλλιέργειας. «Δεν είναι μόνο ότι παράγουμε ένα από τα κορυφαία κρασιά αλλά και ότι συμβάλλουμε στην συντήρηση του μικροκλίματος της περιοχής. Η έκταση η οποία έχει απομείνει θα πρέπει να διατηρηθεί για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να διασώσουμε εκείνα που καθιστούν την Ανατολική Αττική ευλογημένη. Την κλιματική αλλαγή την βιώνουμε καθημερινά. Αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που θα δούμε μελλοντικά» τόνισε.
O Καθηγητής Οινολογίας Γιώργος Κοτσερίδης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια «εξαφανίστηκαν» μόνο στην Αττική 50.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας ενώ αναφερόμενος στο Σαββατιανό εξήγησε ότι είναι η ποικιλία που αφορά το 90% της καλλιέργειας στην Αττική.
Ιεράρχησε τα βασικά προβλήματα της καλλιέργειας ως εξής:
•Ανεξέλεγκτη Ανοικοδόμηση Περιοχής
•Μη ξεκάθαρο οικιστικό καθεστώς – αγροτικές ζώνες
•Έλλειψη νερού για άρδευση
•Ηλικία αμπελώνα
•Έλλειψη γνώσης
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα από την ενίσχυση του Σαββατιανού σημείωσε πως πρόκειται για αμπελώνα δίπλα στην πρωτεύουσα και το αεροδρόμιο, σε περιοχή με πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπως και αρχαία, με παραλίες σαν των Κυκλάδων ενώ έφερε ως παράδειγμα τη Σαντορίνη που έχει αναδειχθεί ως προορισμός για οινοτουρισμό.
Περιέγραψε το σχεδιασμό του Οινστιτούτου για την στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Αττική σημειώνοντας πως στόχος είναι η σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτών και οι ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες στον κλάδο του οίνου, αλλά και στους κλάδους που συνδέονται με αυτόν και παρουσίασε τα βήματα:
•Σύνταξη σχεδίου δράσης χάραξης στρατηγικής για τον Αττικό αμπελώνα –
Σαββατιανό
•Ανάλυση των δυνατοτήτων του Σαββατιανού με την έως τώρα γνώση που
έχει αποκτηθεί από τα αποτελέσματα ερευνών από διαφορετικές περιοχές
της Αττικής
•Καταγραφή των υπο-περιοχών που καλλιεργείται το Σαββατιανό στην
ευρύτερη περιοχή, καλλιεργητικές συνήθειες και πρακτικές
•Καταγραφή των οινοποιείων που παράγουν το Σαββατιανό και αξιολόγηση
των οίνων από πάνελ ειδικών
•Καταγραφή τουριστικών αξιοθέατων της περιοχής
Θα ακολουθήσουν:
•Διερεύνηση των δυνατοτήτων υποβολής φακέλου ΠΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ, καταγραφή
των ενεργειών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προς την επίτευξη του
στόχου αυτού
•Σύνταξη σχεδίου δυνατοτήτων ανάπτυξης οινοτουρισμού
•Σύνταξη τελικής πρότασης δράσης με βάση την SWOT analysis που θα
πραγματοποιηθεί
•Δημιουργία ενός είδους business plan πενταετίας
•Δημιουργία ομάδας συνεργαζόμενων φορέων που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης
•Δημιουργία ομάδας προσώπων στρατηγικής ανάπτυξης
Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου, Νάσος Αθανασίου, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Κώστας Αλαγιάννης, οι πρόεδροι των αμπελοοινικών συνεταιρισμών Αττικής Σ. Γεωργάκης, Β. Μπέκας, Π. Σταμάτης, Π. Μανωλόπουλος, Κ. Νικολάου, Π. Αθανασίου και ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χ. Μάρκου.