Δήμος Παιανίας: Ενημέρωση για την αντιπυρική περίοδο

Να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα άχρηστα υλικά καλεί του ιδιοκτήτες οικοπέδων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου ο Δήμος Παιανίας.
Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1346/25.4.2012) όπου ρητά αναφέρεται ότι:
1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
2. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους»
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σχετικές ποινικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 ( άρθρο 94 παρ.1 αριθμ.26) ρητά αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου.
Η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού των οικοπέδων συνεπάγεται επιπλέον και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους, στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου καθαρισμού τους από τους Δήμους.
Επίσης, θα υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται ότι ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) Ή ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΟΠΟΙΟΣ:
– Κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα.
– Παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού.
Επίσης θυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπ’. αριθ. 1/2021 Πυροσβεστική Διάταξη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής απαγορεύεται από 01-05-2021 έως και 31-10-2021, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. Επιτρέπεται όμως μετά από ειδική άδεια από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες η καύση γεωργικών υπολειμμάτων αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης όπως αυτή τροποποιήθηκε συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9Α/2005 όμοια(ΦΕΚ Β’ 1554).
Ενδεικτικά είναι τα κάτωθι προληπτικά μέσα (μόνο εάν χορηγηθεί ειδική άδεια από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες):
α) Ενημέρωση της κατά τόπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων το πρωί της ημέρας καύσης, για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.
β) Επιλογή αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
γ) Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης πυρκαγιάς (επαρκής παροχή νερού, πτυοσκάπανα κλπ)
δ) Η καύση θα διενεργείται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κλπ) και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες έως Ω/10:00 .
ε) Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της καύσης και μετά την απομάκρυνση να γίνεται πλήρης κατάσβεση με χρήση νερού.
στ) Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Recommended For You

About the Author: efoni