Δήμος Κρωπίας: –Oδηγίες για ορθή κίνηση στον κυκλικό κόμβο στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου

Τι είναι ο κυκλικός κόμβος

Ο Κυκλικός κόμβος είναι μια διαδεδομένη τεχνική κυκλοφορίας οχημάτων που σκοπό έχει την μείωση της συμφόρησης κατά την κυκλοφορία οχημάτων σε διασταυρώσεις με μεγάλο φόρτο, με πολύ ασφαλή τρόπο, εξασφαλίζοντας συνεχή ροή οχημάτων.

Βασικές αρχές κυκλοφορίας εντός κυκλικού κόμβου

Ο κόμβος είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να υπάρχει ορατότητα του οδηγού. Για τον λόγο αυτό δεν τοποθετούνται ψηλοί θάμνοι, δέντρα ή οποιοδήποτε αντικείμενο που θα μπορούσε να μειώσει την ορατότητα είτε στο κέντρο είτε πέριξ του κυκλικού κόμβου.
Τόσο η προσέγγιση όσο και η κυκλοφορία μέσα στο κόμβο γίνεται με χαμηλή ταχύτητα(όριο ταχύτητας 30 χλμ).Κατά την είσοδο στον κυκλικό κόμβο παραχωρείται προτεραιότητα στα οχήματα
που κινούνται μέσα σε αυτόν. Λόγω της ορατότητας που υπάρχει ο οδηγός που εισέρχεται στον κόμβο δεν είναι υποχρεωμένος να σταματήσει εάν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει άλλο όχημα εντός του κόμβου. Έτσι, η παραχώρηση προτεραιότητας σημαίνεται με ανάποδο τρίγωνο (παραχώρηση προτεραιότητας) και όχι με πινακίδα STOP.
Κατά την είσοδο στον κόμβο δεν ανάβουμε δεξί φλάς (δείκτης κατεύθυνσης) για να δείξουμε την πορεία μας. (έτσι και αλλιώς η δεξιόστροφη πορεία είναι υποχρεωτική). Είναι υποχρεωτικό όμως να ανάψουμε δεξί φλας (δείκτης κατεύθυνσης) κατά την έξοδο από τον κόμβο όταν κινούμαστε εντός αυτού, ώστε να προειδοποιήσουμε το όχημα που εισέρχεται σε αυτόν να μην ακινητοποιηθεί παραχωρώντας μας προτεραιότητα αφού εμείς θα εξέλθουμε του κόμβου και δεν θα διασταυρωθούν οι πορείες μας. Βοηθάμε έτσι να δημιουργείται μια συνεχής ροή κυκλοφορίας χωρίς ακινητοποίηση των οχημάτων.
Απαγορεύεται αυστηρά η στάση και η στάθμευση τόσο κατά την προσέγγιση στον κόμβο όσο και εντός αυτού. Εκτός του ότι παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, μειώνεται και η ορατότητα στον κόμβο που είναι βασικό χαρακτηριστικό της κυκλοφορίας σε αυτόν.
Κατά την κυκλοφορία εντός του κυκλικού κόμβου δεν οδηγούμε πάνω στο τσιμεντένιο κυκλικό δακτύλιο που βρίσκεται εσωτερικά του κόμβου μεταξύ του κρασπέδου του κυκλικού κόμβου και της ασφάλτου. Λόγω του υλικού που έχει κατασκευαστεί (σκυρόδεμα) έχει μειωμένη πρόσφυση και υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης. Ο κυκλικός αυτός δακτύλιος κατασκευάστηκε για να οδεύουν οι οπίσθιες ρόδες των φορτηγών κατά την κυκλική κίνηση τους εντός του κόμβου.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό κατά την είσοδο και την έξοδο στον κόμβο υπάρχουν, σημαίνουσες τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, διαβάσεις πεζών.
ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ πάντα εάν υπάρχει πεζός που βαδίζει πάνω ή προς τη διάβαση και δίνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προτεραιότητα σε αυτόν.

Πηγή οδηγιών για το Δήμο Κρωπίας : Δημήτριος Αναγνωστάκης, πολιτικός μηχανικός- συγκοινωνιολόγος

Επισυνάπτεται video από αντίστοιχο κόμβο από την Πόλη Οττάβα του Καναδά

 

Recommended For You

About the Author: efoni