Δήμος Διονύσου: Μείωση 6% του Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού για επιχειρήσεις & εξορθολογισμός του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου τα νέα Δημοτικά Τέλη, με ισχύ από 1/1/2021, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννη Τσουδερού και τις Οικονομοτεχνικές μελέτες της Υπηρεσίας Εσόδων.

Σε ότι αφορά το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, παρέμεινε αμετάβλητος χωρίς αύξηση ο Γενικός Συντελεστής του 1,05 € / τ.μ. των κατηγοριών Α΄ και Β΄, αναφορικά με τις κατοικίες και τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για Κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Eπίσης, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση των εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων του Δήμου Διονύσου (μη καταβολή τελών για την περίοδο του Covid-19, κατάργηση προσαυξήσεων κλπ) μειώθηκε ο Γενικός Συντελεστής της κατηγορίας Γ΄από 2,45 € / τ.μ. σε 2,33 € / τ.μ. με αντίστοιχες μειώσεις στους Ειδικούς Συντελεστές Γ1 έως και Γ4.

Κατά συνέπεια, η συνολική μείωση για το επαγγελματικό τιμολόγιο ανέρχεται στο 6% περίπου.

Αναφορικά με το Φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων ακινήτων (ΦΗΧ) επέρχεται εξορθολογισμός του σημερινού καθεστώτος μέσα από την τροποποίηση των συντελεστών, οι οποίοι διαμορφώνονται στο 0,25 (για Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Διόνυσο, Κρυονέρι, Ροδόπολη) και στο 0,09 (για Δροσιά και Σταμάτα).

Μετά από την τροποποίηση των συντελεστών επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος. Αφενός, η διόρθωση της αδικίας που υπέστησαν οι δημότες της Άνοιξης, οι οποίοι κατέβαλαν από το 2016 μέχρι και σήμερα ΦΗΧ 0,68 και αφετέρου η ενίσχυση των κονδυλίων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης των σχολείων του Δήμου Διονύσου τουλάχιστον κατά 80.912,66 €, καθώς και μία ελάφρυνση των καταναλωτών περίπου κατά 30.000 €.

Τέλος, σε ότι αφορά το ανταποδοτικό τέλος ύδρευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διατήρηση του ισχύοντος τιμολογίου, διατηρώντας παράλληλα τους μειωμένους συντελεστές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης σε τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές ότι όλοι θα επιθυμούσαμε μεγαλύτερες μειώσεις τόσο για τη γενική όσο και την οικιακή χρήση. Οφείλουμε ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, λόγω της μείωσης των ανταποδοτικών εσόδων. Υπάρχει υστέρηση πληρωμών και μάλιστα μέσα σε συνθήκες πανδημίας, που κανονικά θα δικαιολογούσαν αυξήσεις και όχι μειώσεις. Όμως η δική μας πολιτική απόφαση, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι τέλη του Δήμου Διονύσου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλους Δήμους οι οποίοι προαναγγέλλουν μειώσεις.

Εμείς προχωρούμε με υπευθυνότητα σε λελογισμένες μειώσεις, εκεί που υπάρχει η σχετική δυνατότητα, χωρίς παράλληλα να θέτουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία είσπραξης εσόδων και εν τέλει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Επίσης, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, επιδιώκουμε ένα ενιαίο πλαίσιο ισονομίας και για τις 7 Δημοτικές Κοινότητες, διορθώνοντας αδικίες των τελευταίων ετών».

Recommended For You

About the Author: efoni