Δήμος Διονύσου: Εκδήλωση για το φωτογραφικό έργο του Ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου τη Δευτέρα 10/5

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον προμηνύεται το επόμενο σεμινάριο Ιστορίας Τέχνης του Δήμου Διονύσου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 10 Μαΐου στις 7:30 μ.μ.

Η Ιστορικός Τέχνης κ.Βασιλίκα Σαριλάκη έχει ετοιμάσει ένα σημαντικό αφιέρωμα στο μεγάλο μας υπερρεαλιστή ποιητή, ψυχαναλυτή και φωτογράφο Ανδρέα Εμπειρίκο.

Επίσης αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία και συμμετοχή στην εκδήλωση του γιου του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Ιστορικού Λεωνίδα Εμπειρίκου, ο οποίος θα ανοίξει την εκδήλωση και θα μιλήσει για το έργο και τη ζωή του πατέρα του!

Το φωτογραφικό έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου θα παρουσιάσει και θα σχολιάσει ο φωτογράφος και μαθηματικός κ.Δαμιανός Μωραίτης, ο οποίος υπήρξε επιμελητής δύο εκθέσεων φωτογραφίας του Εμπειρίκου, μία στη Λιβαδειά τον Μάιο του 2013 και μία στο Μουσείο Γουναροπούλου του Δήμου Ζωγράφου (Νοε.- Δεκ. 2015) .

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος δεν υπήρξε μόνο σημαντικός ποιητής και πεζογράφος, αλλά και σημαντικός φωτογράφος δυστυχώς αγνοημένος από τους ιστορικούς της φωτογραφίας.

Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας υπερρεαλιστής ποιητής και πεζογράφος, συνδεδεμένος με τη στενή ομάδα των υπερρεαλιστών του Παρισιού από τις αρχές του κινήματος, και ο πρώτος Έλληνας ψυχαναλυτής (1935 – 1951), μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού και τέλος σπουδαίος Φωτογράφος, με το μεγαλύτερο μέρος του έργου του να εντοπίζεται μετά το 1951.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ποιητικού και του φωτογραφικού του έργου, ο ποιητής είναι φωτογράφος «εσωτερικών διαθέσεων» και «εσωτερικών ορμών» που αναλογούν σε στιγμιαία ερεθίσματα. Έτσι εμπνέεται και αξιοποιεί το «υλικό» της καθημερινότητας και το μετουσιώνει σε φωτογραφία, όπως κάνει και με το άγχος της ζωής και τη θλίψη του, που όταν ξεχειλίζουν μέσα του μετουσιώνει επίσης σε φωτογραφία. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος φωτογράφιζε μανιωδώς μετά το 1951 όταν ουσιαστικά του απαγορεύτηκε να ασκεί το λειτούργημα του ψυχαναλυτή.

Μέσα από τα σεμινάρια του Δήμου Διονύσου γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να παρουσιαστούν σημαντικές πλευρές της Ιστορίας Τέχνης και του Πολιτισμού, ενώ παράλληλα και παράγεται και πρωτότυπο πολιτιστικό έργο, το οποίο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμπολίτες μας αλλά και άνθρωποι εντός κι εκτός Ελλάδας.

Ακολουθεί το link για την εκδήλωση:

in Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86009496689?pwd=REJHUGtWZlFoNEErMERlazkyUHlmQT09

Meeting ID: 860 0949 6689
Passcode: 828086

Recommended For You

About the Author: efoni