Δήμος Αχαρνών: Επιστολή Βρεττού στην Τράπεζα της Ελλάδος για το κλείσιμο του υποκαταστήματος

Επιστολή του Δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με θέμα την απόφαση του κλεισίματος καταστήματος τράπεζας στις Αχαρνές.

Αναλυτικά η επιστολή;

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής με πληθυσμό που φτάνει τις 150.000 κατοίκους, καλύπτοντας παράλληλα μια πολύ μεγάλη έκταση. Παρόλα αυτά εδώ και πολλά χρόνια βιώνει συνεχώς την υποβάθμιση σε κάθε τομέα. Οι δημότες συχνά συνηθίζουν να λένε με παράπονο πως η πόλη τους αντιμετωπίζεται ως «η πίσω αυλή της Αττικής». Αντιμετώπιση η οποία ουδόλως συνάδει με το μέγεθος, την ιστορικότητα, την πολυσχιδή προσφορά του Δήμου μας. Μια πόλη η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πνεύμονα ζωής για όλη την Περιφέρεια υποβαθμίζεται καθημερινά.

Στο πλαίσιο της συστηματικής υποβάθμισης έρχεται και η αποψίλωση των διοικητικών υπηρεσιών. Μια πόλη χωρίς καμία δομή υγείας, τα τελευταία χρόνια έχει δει να φεύγουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, όπως το ΙΚΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ και πιο πρόσφατα η Εφορία, ενώ μόλις πριν λίγο διάστημα έκλεισε και ένα από τα δύο καταστήματα της Alpha Bank. Σε αυτή τη λίστα έρχεται πλέον να προστεθεί και η είδηση πως επίκειται το κλείσιμο του ενός εκ των δύο καταστημάτων της Εθνικής Τραπέζης που λειτουργούν στην πόλη μας.

Διερωτόμαστε λοιπόν πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η υποβάθμιση. Πόσο μπορεί ακόμη να επιβαρυνθεί η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων κατοίκων αυτής της πόλης. Πόσο μπορεί ακόμη να ταλαιπωρηθούν οι χιλιάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις Αχαρνές. Εκτός εάν κρίνεται εφικτό ένας πληθυσμός 150.000 κατοίκων να εξυπηρετηθεί από ένα και μόνο κατάστημα, όταν ακόμη και τώρα που λειτουργούν δύο καταστήματα απαιτείται τεράστια υπομονή και πολλές ώρες αναμονής.

Ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε πως θα εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση σε τραπεζικά καταστήματα άλλων περιοχών είναι ιδιαίτερα δυσχερής λόγω των περιορισμένων διαδημοτικών δρομολογίων (ένας ακόμη τομέας που διακρίνεται η υποβάθμιση).

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως οι τράπεζες λειτουργούν με μοναδικό σκεπτικό την κερδοφορία τους και την περικοπή εξόδων, αλλά κάπου θα πρέπει να τεθεί ένα μέτρο. Οι τράπεζες έχουν πελάτες και αυτοί οι πελάτες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως ένας αριθμός λογαριασμού με άπλετο διαθέσιμο χρόνο για να σπαταλάται στις ουρές της αναμονής. Οι εργατοώρες των υπαλλήλων – οι οποίοι δυστυχώς θα είναι αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν διπλάσιο όγκο εργασίας – μπορεί να είναι υπολογίσιμο μέγεθος, εξίσου υπολογίσιμο όμως είναι και οι εργατοώρες που ξοδεύονται από τους πολίτες μπροστά από τα γκισέ. Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, με ειδικές συνθήκες που απαιτούν κοινή προσπάθεια και αίσθημα ευθύνης από όλους μας, προφανώς όμως και από τους τραπεζίτες.

Θεωρούμε πως αντιλαμβάνεστε πως η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο μια οικονομοτεχνική απόφαση. Εμπεριέχει την έτι υποβάθμιση ενός τεράστιου δήμου, τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, την προβληματική δραστηριοποίηση χιλιάδων επιχειρήσεων και μια σειρά άλλων κοινωνικών επιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε από εσάς να ασκήσετε την Κυβερνητική και προσωπική σας επιρροή προκειμένου να αποτραπεί η απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας, αλλά και το τεράστιο άγος που σηκώνετε εκ της θέσεώς σας τη δεδομένη στιγμή δεν προσθέτουμε ένα ακόμη φορτίο. Απλά, θεωρούμε αυτονόητο η προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις και οι κινήσεις που διευκολύνουν τους πολίτες και συμβάλλουν έστω και ελάχιστα στην προστασία της δημόσιας υγείας, είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας. Δίπλα στην ατομική ευθύνη είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε και τη συνολική είτε αφορά την Αυτοδιοίκηση είτε την Κυβέρνηση είτε τις Τράπεζες και τις Υπηρεσίες. Μόνο έτσι θα βγούμε νικητές στη μάχη που δίνουμε».

Recommended For You

About the Author: efoni