Δήμαρχος Σαρωνικού: «Το πρόβλημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι έντονο»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (17/5) η 3η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού μέσω τηλεδιάσκεψης, με κύριο θέμα την ετοιμότητα του Δήμου στην υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για την καταστολή δασικών πυρκαγιών και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση και ξεκίνησε την εισήγησή του αναφέροντας ότι «ο δήμος συνεχίζει και επεκτείνει όπου είναι εφικτό το ήδη διευρυμένο πρόγραμμα αποψιλώσεων δημόσιων χώρων. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε ίδιους πόρους του δήμου και σε χορηγία». Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς πολλών ρεμάτων τα οποία παρέμεναν ακαθάριστα για πολλά χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους ιδιωτικούς οικοπεδικούς χώρους, που παραμένουν ακαθάριστοι παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη: «Το πρόβλημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι έντονο. Εδώ και 17 μέρες ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και οι πολίτες πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα να καθαρίσουν τους χώρους που τους ανήκουν από ξερά χόρτα, για να μην βρεθούμε μπροστά σε καταστροφές. Είναι χιλιάδες οι ιδιοκτησίες που δεν καθαρίζονται, παρά το ότι στέλνουμε επιστολές στους ιδιοκτήτες».

Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μπάμπης Γαλάνης πρόσθεσε ότι η γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού καθημερινά δέχεται 30 με 40 τηλέφωνα από πολίτες για ακαθάριστα οικόπεδα. «Οι ιδιώτες οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν σε καθαρισμούς. Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τον δυνατό αέρα, τα ξερά χόρτα των οικοπέδων μπορούν να φέρουν την καταστροφή». Επιπλέον υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του δήμου είναι έτοιμος να συνδράμει την Π.Υ σε περίπτωση ανάγκης και σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Μπούτση, που παραχώρησε ειδικό μηχάνημα, καθαρίζονται οι δασικοί δρόμοι.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των φορέων που υπογράμμισαν, ο καθένας από την πλευρά του, ότι κατά την αντιπυρική περίοδο φορείς και πολίτες πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας κυρίως βαρύτητα στην πρόληψη.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Ράπτη, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης ΜπούτσηςΗλίας Πατσιαούρας, Γιάννης Κυριακόπουλος και Θανάσης Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Θανάσης Παπουτσής και η επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης  Σουλτάνα Γαλανοπούλου. 

Επίσης, παρούσα ήταν η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Σωτηρία Μπάιμπου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Ιωάννης Ζαμάνης, ο Διοικητής Π.Υ. Λαυρίου Αστέριος Τσιούρβας και ο Υποδιοικητής Βασίλης Πολύζος, ο Δασάρχης Λαυρίου Χρήστος Αντωνέλλης, από το Λιμεναρχείο Π. Φώκαιας ο Διοικητής Α’ Λ/Τ Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Απορέλλης, από το Λιμεναρχείο Βουλιαγμένης η Υποπλοίαρχος  Θεανώ Πολατίδου, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου Ιωάννης Δαληβίγκας, ο Υποδιοικητής ΑΤ Σαρωνικού Ιωάννης Πανής, από τους Πρόσκοπους Σαρωνικού η Μιρέλλα Πολίδου και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο Σπυρίδων Χρυσανθόπουλος.

Recommended For You

About the Author: efoni