Η πρόσφατη κακοκαιρία ήταν το δυσκολότερο φυσικό φαινόμενο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Δήμος Παλλήνης– όπως και πολλοί άλλοι Δήμοι της Αττικής – στη μέχρι σήμερα ενδεκαετή πορεία του.
Ο όγκος του χιονιού ήταν, τουλάχιστον τριπλάσιος σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν πάλι αντιμετωπίσαμε έναν δύσκολο χιονιά.
Από την πρώτη στιγμή, ήταν σαφές ότι θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη.
Για αυτό, πριν και πάνω από όλα, θα ήθελα να εξηγήσω στους συμπολίτες μου, τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και για αυτό χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσουμε τον αποχιονισμό.
Αφουγκράζομαι την κριτική και κατανοώ την αγανάκτηση, ιδιαίτερα όσων ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε καλόπιστο συμπολίτη, ότι, ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να υπάρξει άμεση και συνολική αντιμετώπιση, όλου αυτού του όγκου χιονιού.
Έπρεπε να αποχιονιστούν 250 χλμ. δρόμων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ορεινό, με εκατοντάδες σπασμένα δέντρα και ακινητοποιημένα οχήματα παντού, στη μέση του δρόμου.
Το ύψος το χιονιού, που στα ορεινά σημεία του Δήμου έφτασε και στα 80 εκατοστά, είχε σαν αποτέλεσμα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα να χρειάζονται πολλαπλάσιο χρόνο για να ανοίξουν τους δρόμους και να μετακινήσουν τεράστιους όγκους χιονιού σε κατάλληλες θέσεις, οι οποίες στους στενούς δρόμους δεν υπήρχαν, σε αντίθεση με τα χιόνια της προηγούμενης χρονιάς τα οποία έφτασαν σε ύψος 20-25 εκατ. και μπορούσαν να καθαριστούν με ένα μόνο πέρασμα του εκχιονιστικού μηχανήματος.
Για να ανταπεξέλθουμε στα τεράστια προβλήματα, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του Δήμου μας, εργάστηκαν όλη την εβδομάδα πολύ σκληρά, αδιάκοπα και με ελάχιστο έως καθόλου ύπνο, ακόμα και ασθενείς, μέχρι και την Κυριακή που καθάρισαν τα Σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς.
Τους ευχαριστώ δημόσια για την ανιδιοτελή προσφορά τους, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.
Πριν την εκδήλωση του φαινομένου, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε εγρήγορση με 21 μηχανήματα και 35 άτομα που χωρίστηκαν σε 11 τομείς, με ισάριθμα συνεργεία.
Πάνω από 200 τόνοι αλατιού «στρώθηκαν» στο οδικό δίκτυο και επιπλέον 20 τόνοι τοποθετήθηκαν σε 21 σημεία και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, για χρήση από τους πολίτες.
Ο πρώτος και βασικός μας στόχος ήταν να μείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή.
Από τις πρώτες ώρες, τα συνεργεία μας, απεγκλώβισαν δεκάδες συμπολίτες μας που έπρεπε να τύχουν άμεσα περίθαλψης (Νοσοκομείο, Μαιευτήριο, αιμοκάθαρση κλπ.) ή να προμηθευτούν τα φάρμακα τους.
Στην προσπάθεια μας να πετύχουμε τον γρήγορο αποχιονισμό του Δήμου, υπήρξαν δυστυχώς, απρόβλεπτοι και καθοριστικοί παράγοντες που δυσχέραιναν το έργο μας.
Καθοριστικά αρνητικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης να μη λάβει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων την Δευτέρα, σε αντίθεση με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού που αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και των παιδικών σταθμών κι έτσι αποφύγαμε τα ακόμα χειρότερα.
Τα ακινητοποιημένα οχήματα μέσα στους δρόμους, εμπόδιζαν το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του αποχιονισμού.
Στα προβλήματα προστέθηκε και η ασυνέπεια του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. στις επείγουσες ενημερώσεις μας για τις διακοπές ρεύματος. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, εκατοντάδες νοικοκυριά της πόλης μας έμειναν χωρίς ρεύμα μέσα στη παγωνιά ακόμα και για πέντε μέρες, παρότι ο Δήμος Παλλήνης είχε θέσει στη διάθεση του ΔΕΔΔΗΕ, κάθε δυνατή βοήθεια από τη πρώτη στιγμή.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολίτες. Δεχτήκαμε μαζικά, χιλιάδες κλήσεις που εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσαν να απαντηθούν όλες.
Κληθήκαμε, όλοι μας να αντιμετωπίσουμε ένα ασυνήθιστα ακραίο φαινόμενο για τον τόπο μας. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων όλοι, από το Κράτος έως και τους πολίτες.
Στον Δήμο Παλλήνης, λαμβάνουμε υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή αλλά και μαθαίνουμε από τις εμπειρίες που αποκτούμε στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ώστε να στεκόμαστε κάθε φορά, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, στο πλευρό του πολίτη.