«Το πιο σημαντικό είναι ότι με τις καιρικές συνθήκες που υπήρχαν, η επιστήμη και η εμπειρία λένε ότι πρέπει η πυρκαγιά να “χτυπιέται»” με ό,τι δύναμη υπάρχει νωρίς. Η αρχική εκτίμηση που έγινε όταν η φωτιά ήταν χαμηλά στους πρόποδες του Υμηττού στην Γλυφάδα ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα, για εμένα προφανώς ήταν λαθεμένη» τόνισε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Η λάθος εκτίμηση, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά στην δυνατότητα που είχε η φωτιά να επεκταθεί σε θαμνώδη και χορτολιβαδική έκταση, καθώς αφού ξεκίνησε, διένυσε περίπου 1.800 μέτρα ανεβαίνοντας το βουνό από θάμνους και χόρτα. «Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο είτε με επίγεια είτε με εναέρια μέσα να μπορέσει να σταματήσει εκεί. Η πρώτη μεγάλη άμυνα η οποία έγινε ήταν στα σύνορα μεταξύ Γλυφάδας και Βούλας, με περίπου 12 πυροσβεστικά οχήματα, δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και περίπου 25 άνδρες. Μιλάμε για μια μέρα που οι άνεμοι ήταν κάτι το ασύλληπτο. Εγώ πέρασα πολλές φορές επάνω το βουνό, τέτοιο άνεμο με τέτοιες ριπές δεν έχω ξαναδεί, έφταναν τα 8 και 9 μποφόρ στην κορυφογραμμή. Μιλάμε για μια πολύ δύσβατη περιοχή με πολλές χαράδρες και ρεματιές όπου εκεί μέσα η φωτιά δεν χτυπιέται ούτε με επίγεια ούτε με εναέρια μέσα, αντιθέτως η φωτιά επιταχύνεται», ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλες όσο αφορά το φυσικό κεφάλαιο στην περιοχή, επισήμανε ο δήμαρχος. Είναι, περιέγραψε, περίπου 1.700 στρέμματα χαμηλής ή μέσης δασικού τύπου βλάστησης από προηγούμενες αναδασώσεις, έχουν γίνει ζημιές σε δύο διαμερίσματα όπου η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό τμήμα των σπιτιών. «Έχουμε 8-10 σπίτια που έχουν καταστροφές σε τέντες, σε πέργκολες, δηλαδή στους αύλειους χώρους και έχουν καεί δύο αυτοκίνητα και ένα μοτοποδήλατο. Αυτές είναι οι ζημιές που έχουμε καταγράψει. Ξεκινάει η διαδικασία από σήμερα το μεσημέρι έτσι ώστε να κληθούν και να μεταβούν στους πληγέντες τα κλιμάκια του δήμου, για τις καταγραφές. Η μεγαλύτερη απώλεια που φτιάνεται πολύ δύσκολα είναι τα δέντρα, το περιαστικό δάσος, το οποίο μετά την ολοσχερή καταστροφή του Πανοράματος της Βούλας που ήταν μια πευκόφυτη περιοχή το 1974 με μια τριήμερη φωτιά, ξεκίνησε σιγά σιγά η αναδάσωση, έφτιαξε έναν σημαντικό πνεύμονα εκεί, που σήμερα δεν τον έχουμε και πρέπει να τον δημιουργήσουμε εκ νέου» σημείωσε.
Όσο αφορά το αν ξεπήδησε δεύτερο μέτωπο στην Βάρη, λίγη ώρα μετά την φωτιά σε Γλυφάδα και Βούλα, ο κ. Κωνσταντέλλος, εκφράζει επιφυλάξεις, καθώς, υποστήριξε, αν δει κανείς τον χάρτη θα αντιληφθεί ότι ήταν ενιαία η φωτιά. «Δεν έχει άλλη εκκίνηση και κατάληξη. Όλα θα τα απαντήσει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Η δική μου άποψη είναι ότι ήταν μια ενιαία φωτιά. Αν δει κάποιος αεροφωτογραφίες, εμείς σηκώσαμε drones και είδαμε τα καμένα υπάρχει συνέχεια δεν είναι διακοπτόμενα ούτως ώστε να φαίνεται ότι υπήρχε και άλλη εστία». συμπλήρωσε.
Σε σχέση με το ξέσπασμα της φωτιάς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος, ξεκίνησε από το Κέντρο Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεκριμένα έξω από τον σταθμό, όπου ο χώρος διευκρίνισε, δεν ήταν καθαρισμένος. «Είναι έκταση που ανήκει στην ευθύνη του δασαρχείου και του ΔΕΔΔΗΕ. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) είχε την ευρύτερη περιοχή των περιαστικών δασών για καθαρισμούς σε συνέργεια με τους δήμους. Εκεί είχαν την ευθύνη οι εργολάβοι του ΣΠΑΥ, καθάριζαν κάθε χρόνο. Φέτος απ’ όσο γνωρίζω δεν προέβη ο ΣΠΑΥ σε καθαρισμούς, γιατί ο δήμος της Γλυφάδας έχει αποχωρήσει από τον ΣΠΑΥ με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει ένα κενό. Αυτό το σημείο είναι εκτός του αστικού ιστού της Γλυφάδας, δεν θεωρείται περιαστικό, είναι περίπου 500 μέτρα μακριά. Μέχρι τώρα όμως λόγω της φύσης της εγκατάστασης πήγαινε ο ΣΠΑΥ ή ο δήμος ή και οι δύο μαζί. Για εμένα το ότι ξεκίνησε η φωτιά εκεί επειδή υπήρχε ξερόχορτο δεν είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι η φωτιά όταν ξέφυγε, διήνυσε σχεδόν 2 χλμ. περίπου σε 40 λεπτά, όπου ήμασταν εμείς στην κορυφογραμμή και περιμέναμε. Η περιοχή της Βούλας υπέστη μια πολύ μεγάλη ζημιά από μια φωτιά η οποία ήρθε στην πόλη μέσα από την Γλυφάδα» τόνισε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.