Γλυκά των Χριστουγέννων:Συμβουλές για να μην πάρουμε πολλές θερμίδες

Πόσες  θερμίδες έχουν τα γλυκά που θα συναντήσεις στο γιορτινό τραπέζι ;

Της Χριστίνα Μουστάκη Σύμβουλος διατροφής/Υγείας

Η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων , τα Χριστούγεννα , είναι μόνο λίγες μέρες μακριά!  Είστε λοιπόν σχεδόν καθημερινά , μπροστά στα πιο λαχταριστά γλυκά ! Πώς  θα υπολογίσετε τις θερμίδες ;Και ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή για το πιάτο σας ; Όλες οι απαντήσεις στις απορίες σας είναι εδώ.

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές, περιέχει αρκετά αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο . Όμως έχει και αρκετά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για τον οργανισμό . Μπορείτε να τους απολαύσετε αλλά με σύνεση !

1 κουραμπιές  40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες

 

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι μια πιο  υγιεινή επιλογή συγκριτικά με τους κουραμπιέδες καθώς δε χρησιμοποιείται  βούτυρο αλλά ελαιόλαδο, το οποίο είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών . Το μέλι η κανέλα και το γαρύφαλλο είναι εξίσου υγιεινή επιλογή . Παρότι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, το μελομακάρονο θεωρείται  καλύτερη επιλογή από τον κουραμπιέ .

1 μελομακάρονο 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες

 

Δίπλες

Οι δίπλες έχουν σχεδόν τα μισά λιπαρά και θα σας πρότεινα κατά την παρασκευή τους να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο .Επιπλέον , να  προσθέσετε μικρή ποσότητα καρυδιών τα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε.

1 δίπλα 45 γρ. έχει 170 θερμίδες

 

Τσουρέκι

Το τσουρέκι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, εάν καταναλωθεί με σύνεση καθώς περιέχει αγνά υλικά .

1 φέτα 50γρ περιέχει 193 θερμίδες

Τσουρέκι με σοκολάτα- 1 φέτα 214 θερμίδες

 

Κορμός

Αν το φτιάξετε με  μπισκότα ολικής αλέσεως, τότε έχει αυξημένες φυτικές ίνες, ωφελώντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα 100γρ περιέχουν  350kcal

 

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα – κέικ περιέχει πολύ βούτυρο και αρκετά αυγά, συνεπώς , είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας με πολλά κορεσμένα λιπαρά .  Αν αποφασίσετε να φτιάξετε σπιτική βασιλόπιτα ,προσθέστε πορτοκάλι που περιέχει βιταμίνη C ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και δίνοντας αντιοξειδωτική δράση.

1 κομμάτι 100 γρ. έχει 350 θερμίδες

Η βασιλόπιτα – τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή επειδή για την παρασκευή της απαιτείται σχεδόν η μισή ποσότητα βουτύρου .

1 κομμάτι 80 γρ. έχει 255 θερμίδες

 

Καλές γιορτές με υγεία !

Recommended For You

About the Author: efoni