Γκίκας Μαγιορκίνης: Tι είπε για τα τεστ εντοπισμού του κορονοϊού

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό αναφέρθηκε στα τεστ που διενεργούνται για την διάγνωση του ιού.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό».

Και πρόσθεσε ότι «ακόμη και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών είτε γιατί μπορεί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη όπου έχει γίνει λήψη είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα όπως για παράδειγμα τις πρώτες δύο με τρεις ήμερες της νόσου».

«Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να επιβραδυνθεί η διασπορά», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επιπλέον, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «Σε αυτό τον ρόλο λοιπόν τα αντιγονικά τεστ είτε ως rapid είτε ως self παίζουν καθοριστικό ρόλο και ανιχνεύουν τον ιό στη μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι δυνατόν να γίνει η μετάδοση. Μην ξεχνάμε ότι μια μέρα μπορεί να είμαστε αρνητικοί και την επόμενη θετικοί, οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα τεστ πριν πάμε σε μια κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

Recommended For You

About the Author: efoni