Για πόσο ακόμα θα ενοχοποιούμε τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης;

της Άρτεμις Γκούρλια

Δεν χρειαζόταν η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για να επιβεβαιώσει πως η μικροψυχία μερικών είναι εφάμιλλη με το ίδιο το έγκλημα του βιασμού. Γιατί ο βιασμός είναι έγκλημα και γιατί κανένα θύμα δεν τον προκαλεί.

«Επειδή δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά… παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη…» , αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε το χρονικό διάστημα που θα θελήσει κάποιος να δημοσιοποιήσει ένα γεγονός που κουβαλάει και του σημάδεψε όλη του την ζωή; Ή αν θα το δημοσιοποιήσει ποτέ. Ή αν θα μας ρωτήσει για να το κάνει. Δεν υπάρχουν σκιές. Υπάρχει μόνο φόβος. Ο φόβος που προκαλεί στη ζωή ενός κοριτσιού 21 ετών κάποιος που μέχρι πρότινος εμπιστευόταν, κάποιος που επιβάλλει πίσω από κλειστές πόρτες δωματίων ξενοδοχείων τις ορέξεις του, αφήνοντας τα σημάδια του, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Και αυτά είναι τα σημάδια που όσες φορές και αν τα «πλύνεις» , πάντα θα είναι εκεί.

Είναι θρασύς όποιος ζητάει παράπανω εξηγήσεις. Σε τι θα ωφελήσει το όνομα του δράστη; Θα καταστήσει σαφές το γεγονός ή θα απαλλάξει την Σοφία Μπεκατώρου από τις αμφιβολίες που πολλοί, μικρόψυχοι, εκφράζουν για το κατά πόσο και αν  προκάλεσε τον βιασμό της.Όχι λοιπόν μικρόψυχε άνθρωπε, δεν το προκάλεσε. Όπως κανένα θύμα δεν το προκαλεί.Κανένα θύμα δεν θέλει το αίσθημα που κυριαρχεί μέσα του να είναι το αίσθημα του φόβου που σε νεκρώνει και επιτρέπει σε κάποιον να μην σεβαστεί την αυτοεξουσιότητα του σώματος κάποιου άλλου. Δεν είναι θέμα φύλου, δεν είναι θέμα ηλικίας.Είναι έγκλημα.

Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, για να περιγράψει κανείς πως αυτό το έγκλημα μπορεί να το βιώσει κάποιος, πέρα από τα λόγια της ίδιας της Σοφίας Μπεκατώρου στην εξομολόγησή της :

«…Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου».

Μακάρι να υπάρξουν κι άλλες γυναίκες, κι άλλοι άντρες και άλλα παιδιά που θα κατάφερουν κάποια στιγμή να μιλήσουν για αυτό, να το καταγγείλουν γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να ξεμπερδεύουμε με τα εγκλήματα βιασμού σαν κοινωνία .Μακάρι να κατάφερουν να νικήσουν τον φόβο, μακάρι να καταφέρουν να αγαπήσουν κάποια στιγμή τον εαυτό τους και πάλι.

Υ.Γ. Το Όχι είναι Όχι. Σε κάθε περίπτωση.

Recommended For You

About the Author: efoni