Γιάννης Σαμωνάς Ξύκης-Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Παιανίας: «Τα αδέσποτα στο δήμο Παιανίας είναι το προσωπικό μου στοίχημα»

Η «Φωνή της Ανατολικής Αττικής» αναδεικνύει τις προσπάθειες κάθε δήμου της Ανατολικής Αττικής για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Στο τελευταίο τεύχος μιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Παιανίας, Γιάννη Σαμωνά – Ξύκη, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Εντελώς διαφορετική, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, είναι η εικόνα διαχείρισης αδέσποτων ζώων στον Δήμο Παιανίας. Μετά την αλλαγή της διοίκησης τον Σεπτέμβριο του
2019 και την ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Σαμωνά – Ξύκη, έχουν διορθωθεί τα κακώς κείμενα και τα αδέσποτα έχουν βρει τον δικό τους προστάτη.
Χαρακτηριστικό της δουλειάς που έχει γίνει τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό είναι το γεγονός πως ο δήμος για πρώτη φορά εντάχθηκε σε εκείνους που χρηματοδοτούνται για τις δράσεις τους. Από την ανάληψη της διοίκησης, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγκροτηθούν οι κατά το νόμο υποχρεωτικές επιτροπές αλλά και να καλυφθούν τα κενά που υπήρχαν λόγω αμέλειας.
Την ίδια ώρα περίπου 70 είναι οι αδέσποτοι σκύλοι που γνώρισαν τη θαλπωρή και την αγάπη. Πρόκειται για τους σκύλους που υιοθετήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα του Δήμου Παιανίας σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στις στειρώσεις (τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες) ώστε να μειωθούν τα αδέσποτα αλλά και στους εμβολιασμούς με το κόστος τον πρώτο χρόνο να αγγίζει τις 50.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Παιανίας εξασφάλισε και δωρεά 2.061,00 ευρώ από την εταιρεία KAFEA TERRA ΑΕΒΕ προς την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για την ενίσχυση του προγράμματος.


Περίπου σε 300 ανέρχονται τα ζώα που έχουν επωφεληθεί του προγράμματος. Πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές σημάνσεις, στειρώσεις (έγιναν 133 μόνο το πρώτο έτος), εμβολιασμοί αλλά και εξετάσεις. Ο δήμος δρα και προληπτικά με έσω και έξω αποπαρασιτώσεις.
Ο δήμος προχώρησε και στην τοποθέτηση 20 ταϊστρών και αντίστοιχων ποτίστρων για την κάλυψη των αναγκών των ζώων, μια κίνηση που αντί να επικροτηθεί και να προστατευθεί
βρέθηκε στο στόχαστρο αγνώστων οι οποίοι κατέστρεψαν ή ακόμα και αφαίρεσαν κάποιες από αυτές. Παρά τα προβλήματα, η χορήγηση τροφής και νερού στα αδέσποτα γίνεται απρόσκοπτα με την βοήθεια των εθελοντών.


Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών με την διανομή σχετικού φυλλαδίου ενώ η νέα δημοτική αρχή ευθύς εξ’ αρχής κινήθηκε για την συμμετοχή του δήμου στο Διαδημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του ΣΒΑΠ στη θέση Βαρδελόπορτα του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Ο Γιάννης Σαμωνάς – Ξύκης επεσήμανε τα εξής :

«Στην όλη προσπάθεια προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ήταν και είναι καθοριστική η συμμετοχή εθελοντών οι οποίοι μας βοηθούν τόσο σε ότι
αφορά την σίτιση των αδέσποτων ζώων όσο και στην περισυλλογή, μεταφορά κ.λ.π. περιστατικών ζώων που χρειάζονται άμεσα κτηνιατρικές υπηρεσίες».

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Παιανίας, Γιάννης Σαμωνάς – Ξύκης,

Όσον αφορά το προσωπικό του στοίχημα, σημείωσε πως,
«Δεν μπορεί να είναι άλλο από τον περιορισμό στο ελάχιστο των αδέσποτων. Τα οποία όμως, μέχρι να βρουν σπίτι να απολαμβάνουν περίθαλψης και φροντίδας».

Πηγή: «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni