Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ

ΟΓάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διόρισε ως πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit. Η απόφαση ελήφθη σήμερα Πέμπτη και ο Μακρόν ανέθεσε στον Μπαρνιέ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να μπει έτσι τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων, το οποίο ακολούθησε τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.

Ο Μπαρνιέ θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπος με τη δύσκολη πρόκληση της προώθησης μεταρρυθμίσεων, καθώς και του προϋπολογισμού του 2025, σε ένα διχασμένο κοινοβούλιο, τη στιγμή μάλιστα που ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση από την Κομισιόν αλλά και από τις αγορές ομολόγων για να μειώσει το έλλειμμα.

Το ρίσκο που ανέλαβε ο Μακρόν, κηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο, γύρισε εναντίον του, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η κεντρώα συμμαχία του έχασε δεκάδες έδρες στη Βουλή και κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε πρώτη στην αναμέτρηση αλλά ο Μακρόν απέκλεισε την επιλογή να τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς τα άλλα κόμματα είπαν ότι θα την καταψήφιζαν αμέσως.

Recommended For You

About the Author: efoni