Βουλή: Όσα έγιναν στην συζήτηση για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Η αποχώρηση Μητσοτάκη στις ομιλίες Παππά

Ενα από τα στιγμιότυπα που χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποχωρήσει από την αίθουσα του κοινοβουλίου κατά τις ομιλίες του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, διευκρινίζοντας στη δευτερολογία του πως δεν αναγνωρίζει «έναν καταδικασμένο» ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμεση υπήρξε και η αντίδραση του Νίκου Παππά, που χαρακτήρισε «ασεβή» τον πρωθυπουργό, ως προς τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, αναφορικά με την αποχώρησή του. «Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί, και όλα αυτά που επιθυμεί εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του» πρόσθεσε.

Αντιπαράθεση με τον Ανδρουλάκη για την «έξοδο από το Μαξίμου»

Κατά μέτωπον επίθεση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προς τον πρωθυπουργό, για την υπόθεση των Σπαρτιατών και τους χειρισμούς κατά την αντιπυρική περίοδο.

«Το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών της Ν.Δ. δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Οσο συνεχίσετε έτσι τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μαξίμου… Θα βρισκόμαστε εδώ ως αξιόπιστη προοδευτική δύναμη για να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αργότερα στον κ. Ανδρουλάκη ως προς την «έξοδο», με αναφορά σε παλαιότερη προτροπή της πρώην εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου προς τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, πριν από την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ελάτε με φόρα».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ήταν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας στις φωτιές

Κατά την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την έκταση των πυρκαγιών, στις αλλαγές που προέβη η κυβέρνηση, στην αποκατάσταση των των ζημιών, τα αεροσκάφη Canadair, τις προσλήψεις πυροσβεστών και το πρόγραμμα Αιγίς.

«Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά, 48 στρέμματα αντί των 58 του μέσου όρου της τελευταίας εικοσαετίας. Και είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις, δάση δηλαδή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είπε, στην Αττική, σε μία φωτιά, από τα 100.000 στρέμματα περίπου που κάηκαν, «μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος». Τα υπόλοιπα «ήταν βραχώδεις, θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες, τουλάχιστον, ως προς τη φυσική αναγέννηση».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η φετινή χρονιά «αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών, κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται από τα στοιχεία όλων των επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου».

Ολο και πιο συχνά αυτές οι συνθήκες

«Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτά ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου παρατεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές.

»Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, άνεμοι, συχνά κεραυνική δραστηριότητα χωρίς καταιγίδες, οι λεγόμενες “ξηρές καταιγίδες” που προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές, ειδικά στους ορεινούς όγκους. Αυτές, όμως, είναι οι συνθήκες που κατά πάσα πιθανότητα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής».

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός

Οπως είπε φέτος σημειώθηκαν 9.101 πυρκαγιές, σύμφωνα με το σύστημα Engage, σε σχέση με 7.163 πέρσι. «Πόσες ήταν οι καμένες εκτάσεις; Για να μπορούμε να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων, γιατί θα ακούσουμε πάλι ότι “κατακάηκε όλη η Ελλάδα” και αυτά τα γνωστά, τα οποία ελπίζω αυτή τη φορά τουλάχιστον να τα αποφύγετε για να μπορούμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα πραγματικά στοιχεία».

Λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά

«Πέρυσι, ήταν μία πολύ κακή χρονιά, κάηκαν 1.754.000 στρέμματα. Φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ημασταν, δηλαδή, κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, σε μία χρονιά που αντικειμενικά από κλιματολογικής άποψης, όπως, επαναλαμβάνω, βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί, ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών».

Λέγοντας ότι κάηκαν λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά επανέλαβε ότι «το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο, όπου κάηκαν μέσα σε τέσσερις μέρες 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Επαναλαμβάνω, μέσα σε τέσσερις μέρες 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Δείτε τι γίνεται στις ΗΠΑ, στο Τέξας είχαν μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία τους, στην Καλιφόρνια. Είναι, δυστυχώς, μία πραγματικότητα η οποία έρχεται και συνοδεύει την κλιματική κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε».

Οι πυλώνες της αντιπυρικής περιόδου

Στη συνέχεια προχώρησε σε αναλυτική αναφορά στις αλλαγές που έχουν γίνει σε πολλαπλούς πυλώνες. «Εάν έπρεπε να συνοψίσω τη δράση μας, θα έλεγα ότι αυτή αναπτύσσεται σε τέσσερις συν έναν πυλώνες: «Πρόληψη. Θα θυμάστε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, έγινε μια έκθεση από έναν Γερμανό ειδικό. Η Επιτροπή Goldammer, την οποία και εμείς είχαμε στηρίξει τότε, η οποία αναφερόταν, με πολύ μεγάλη επιμονή, στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι το οποίο ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε.
Είναι σωστή η επισήμανση της Επιτροπής Goldammer και αυτό ακριβώς έκανε η ελληνική κυβέρνηση, με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόγραμμα AntiNero I, II και III. Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε δράσεις πρόληψης: αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, παρεμβάσεις σε περιαστικά άλση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, όπως βεβαιώνουν και οι Δασικές μας Υπηρεσίες, όπου δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας, το οποίο είχε πραγματικό αποτύπωμα. Και βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος το καλοκαίρι».

Σύμμαχοι οι πολίτες

«Και βέβαια, σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία θέλουμε συμμάχους και τους πολίτες. Δεν αρκεί μόνο το κράτος μέσα από τις υπηρεσίες του να προχωρά στις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει και οι οποίες, επαναλαμβάνω, τα τελευταία χρόνια έγιναν για πρώτη φορά στη χώρα σε αυτή την έκταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι πολίτες να μπορούν να φροντίζουν οι ίδιοι την περιουσία τους και με αυτόν τον τρόπο να βοηθούν τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια την οποία κάνουμε για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Η πλατφόρμα, λοιπόν, για τον καθαρισμό των οικοπέδων, η οποία αντιμετωπίστηκε –αν θυμάμαι καλά– με αρκετό σκεπτικισμό από την αντιπολίτευση, είχε ως αποτέλεσμα παραπάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Είχαμε, επίσης, 8.000 καταγγελίες για απεριποίητους χώρους στον περιαστικό ιστό».

Αυστηρότερες ποινές για εμπρησμό, κίνητρα για ασφάλειες

«Θέλω να θυμίσω, επίσης, ότι έχουμε αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια. Είχαμε μάλιστα και ορισμένα –πώς να τα χαρακτηρίσω;– τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι με αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, να προκαλούν από αμέλεια φωτιές και θα υποστούν και αυτοί τις συνέπειες του νόμου. Και από την άλλη, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να μπορούν να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτό και χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να δώσουμε ένα παραπάνω οικονομικό ερέθισμα στους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Και μάλιστα, η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ πηγαίνει από το 10% στο 20% για τους πολίτες που θα επιλέξουν να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών. Και βέβαια, για αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περιουσίες μεγάλης αξίας, η ασφάλιση αυτή πια καθίσταται υποχρεωτική».

Το 98% των πυρκαγιών έσβησαν πριν λάβουν διαστάσεις

«Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο πρωτοβουλίες τις οποίες αναλάβαμε, που νομίζω ότι άφησαν ένα θετικό αποτύπωμα πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε και τα επόμενα χρόνια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρώτο, όπως είπε, είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. «Είχαμε για πρώτη φορά στην Αττική drones τα οποία πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο, δίνοντας σε πραγματικό χρόνο ευκρινή εικόνα. Και για πρώτη φορά, επίσης, τις επικίνδυνες μέρες του καλοκαιριού, όταν είχαμε βαθμό επικινδυνότητας “4” έως “5”, είχαμε περιπολίες έμφορτες, έμφορτα αεροσκάφη τα οποία έχουν τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο –και ελικόπτερα– να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται μία πυρκαγιά πριν αυτή πάρει σημαντικές διαστάσεις.

»Με αυτόν τον τρόπο της γρήγορης παρέμβασης, μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Από τις 9.101 πυρκαγιές, η συντριπτική πλειοψηφία –θα έλεγα άνω του 98%– είναι φωτιές οι οποίες έσβησαν όταν οι πυρκαγιές αυτές ήταν ακόμα μικρές».

112

«Προφανώς, αξιοποιήσαμε και πάλι το “112” για να μπορέσουμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις εκεί που αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις και να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας πια έχει αποκτήσει μία κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα».

Συντονισμός, πρόγνωση, επιτήρηση

Περνώντας στον τρίτο πυλώνα τόνισε ότι είναι «ο καλύτερος συντονισμός όλων όσοι έχουν θέση στο μέτωπο απέναντι στις φυσικές απειλές. Ξεκινώντας με τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις –όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη, ξέρετε, δεν σημαίνει πάντα ότι όλοι οι επιστήμονες και όλοι οι μετεωρολόγοι συμφωνούν με απόλυτη ακρίβεια στις προβλέψεις τις οποίες κάνουν– προχωρώ στην επιτήρηση από αέρα και εδάφους αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις κατάσβεσης, με έναν πολύ καλύτερο συντονισμό από το παρελθόν μεταξύ της Πυροσβεστικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασικών Υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των εθελοντών μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Αποκατάσταση

«Οπως σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στον τομέα της αποκατάστασης. Επειδή ένα από τα σκέλη των ερωτήσεών σας αφορά το τι γίνεται μετά τις πυρκαγιές, η ταχύτητα με την οποία γίνεται η αποτύπωση των απωλειών, η διασταύρωση των δικαιούχων είναι μία δύσκολη και μακρά διαδικασία, η οποία, όμως, τολμώ να πω, σε σχέση με αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, γίνεται πια πολύ πιο γρήγορα (…) Προφανώς η αποκατάσταση η οποία πρέπει να γίνει δεν είναι μόνο οικονομική, για τους πληγέντες από την πυρκαγιά, είναι και περιβαλλοντική. Και ήδη, για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων, ενώ σύντομα δύο ανάδοχοι αναδασώσεων –ένας πολύ σημαντικός θεσμός τον οποίο αυτή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε– θα προχωρήσουν στις πρώτες αναδασώσεις γύρω από την Ιερά Μονή της Πεντέλης και γύρω από το Αστεροσκοπείο».

Η απάντηση προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις αναδασώσεις

Στο σημείο αυτό απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας: «Οι αναδασώσεις οι οποίες απαιτούνται είναι ελάχιστες κατά κανόνα, διότι οι ίδιοι οι ειδικοί μάς υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της αναδάσωσης θα γίνει μέσα από φυσική αναγέννηση. Απαιτούνται, όμως, παρεμβάσεις ως προς τα αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε πρώτο χρόνο, και παρεμβάσεις ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε δεύτερο χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά».

Για την Εύβοια

«Ολα αυτά τα έργα έχουν γίνει στην Εύβοια και είχαν πραγματικό αποτύπωμα. Διότι και η φυσική αναγέννηση στην Εύβοια πηγαίνει καλύτερα από αυτό το οποίο θα ήλπιζαν και οι ειδικοί, και τα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την προστασία των εδαφών και τα μικρά αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν κυρίως στον ορεινό όγκο –αναφέρομαι σε έργα ορεινής υδρονομίας– ήταν προφανώς αποτελεσματικά, διότι ουσιαστικά η Εύβοια μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα».

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Ακολούθως μίλησε για τον «πιο κρίσιμο πυλώνα αυτού του νέου δόγματος της Πολιτικής Προστασίας, που δεν είναι άλλος από τη σημαντική επένδυση στις δομές και στους ανθρώπινους πόρους που αφορούν το μέλλον. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα διαθέτει ένα οργανωμένο, αυτοτελές πρόγραμμα για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους συνολικά 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διαπιστώνω από τις ερωτήσεις σας ότι έχετε ανησυχία για την απορρόφηση των συγκεκριμένων πόρων. Κακώς, όμως. Εχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για πολύ “βαριά” προγράμματα τα οποία πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους, προφανώς, γίνονται συχνά χρονοβόρα. Ομως, τα έργα αυτά προχωρούν. Και προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα»

Για τα Canadair

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η χώρα μας θα είναι η πρώτη η οποία ελπίζουμε το 2027 –και το λέω το “ελπίζουμε” γιατί δεν εξαρτάται από εμάς αυτό, εξαρτάται από τον κατασκευαστή– να μπορεί να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα επτά καινούργια Canadair τα οποία θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε. Είναι σύγχρονα αεροσκάφη, με μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς νερού. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Canadair 215, τα οποία αισίως έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια υπηρεσίας και θα εξακολουθούν να μας είναι χρήσιμα, απαραίτητα θα έλεγα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Προσωπικά πήγα στον Καναδά και υπέγραψα με τον Καναδό πρωθυπουργό τη σχετική συμφωνία. Και υπήρξα επισπεύδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα χωρών που θα μπορέσουν να κάνουν αντίστοιχες παραγγελίες, έτσι ώστε να πειστεί η καναδική εταιρεία να βάλει μπροστά τη γραμμή παραγωγής. Διότι σε όλους όσοι ισχυρίζονται, “μα, γιατί δεν τα αγοράζετε πιο γρήγορα;”, να απαντήσω και πάλι ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα. Αν κάποιος θέλει σήμερα να πάει να αγοράσει ένα καινούργιο Canadair, δεν μπορεί να το κάνει διότι πολύ απλά δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής. Η Ελλάδα μπήκε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει. Κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU, που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη συνολικά συντονίζει τις δράσεις πολιτικής προστασίας. Ενας μηχανισμός τον οποίο και η χώρα μας αξιοποίησε φέτος το καλοκαίρι, όπως συνεισέφερε και δυνάμεις όταν άλλες χώρες ζήτησαν τη δική μας υποστήριξη όταν αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας».

Νέα ελικόπτερα και αμφίβια αεροσκάφη

«Στο πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” θα ενταχθεί και ένας σημαντικός αριθμός, 13 τον αριθμό, καινούργιων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου. Είναι ελικόπτερα τα οποία έχουν δυνατότητα να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρουν και έναν μικρό αριθμό προσωπικού, σε περίπτωση που χρειάζεται μία ομάδα ΕΜΟΔΕ να πάει να κάνει παρέμβαση μέσα σε μία φωτιά. Και αυτή είναι μία λογική αγορά την οποία κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι το κόστος μίσθωσης των ελικοπτέρων, τα οποία όλοι οι πολίτες βλέπουν να πετούν με μεγάλη τακτικότητα, είναι πολύ μεγάλο. Αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες ελικοπτέρων, να προχωρήσουμε σε μια αγορά ελικοπτέρων από το να τα μισθώνουμε με σημαντικό κόστος κάθε χρόνο. Θέλω, επίσης, να θυμίσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι επειδή ο αριθμός αυτών των ελικοπτέρων είναι πεπερασμένος, δεν υπάρχουν ατελείωτα τέτοια ελικόπτερα στον κόσμο, το κόστος μίσθωσής τους, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν τέτοιες υπηρεσίες, δυστυχώς κάθε χρόνο αυξάνεται».

«Θα αποκτήσουμε καινούργια αμφίβια αεροσκάφη. Είναι οι Air Tractors τους οποίους βλέπετε να πετούν τώρα, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν νερό με μεγάλη ευκολία είτε από λίμνες είτε από τη θάλασσα. Αυτοί οι οποίοι πετούν αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένοι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύντομα θα μπορούμε να αποκτήσουμε τους δικούς μας. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα αεροσκάφη PZL».

1.200 πυροσβεστικά οχήματα

«Και βέβαια, να προσθέσουμε στις επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν από το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” και σχεδόν 1.200 καινούργια πυροσβεστικά οχήματα –εκτιμούμε ότι τα πρώτα 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι–, καινούργια περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., καινούργια οχήματα του Λιμενικού, οχήματα τα οποία χρειάζεται και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό ασθενοφόρων, τον οποίον μπορέσαμε και εντάξαμε στο πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” για να εκσυγχρονίσουμε ακόμα περισσότερο και τον στόλο μας όσον αφορά τα ασθενοφόρα. Είναι μία απαραίτητη αναβάθμιση, πολλά αυτοκίνητα πια συμπληρώνουν 15 χρόνια υπηρεσίας».

Προσλήψεις

«Μαζί με το πρόγραμμα ενίσχυσης του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζεται και η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής. Μετά τις 500 προσλήψεις δασοκομάντος που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, το 2022, άλλοι 650 το 2023, για το 2025 θα έρθουν άλλοι 300 νέοι δασοκομάντος σε τέσσερις μονάδες: στη Χαλκίδα, στη Ζάκυνθο, στον Πύργο και στα Χανιά.

Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τα στελέχη αυτά της Πυροσβεστικής, τα οποία έχουν ως σκοπό να βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή της μάχης, να μπαίνουν μέσα στο δάσος, να παρεμβαίνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο και το ίδιο το δόγμα της Πυροσβεστικής, το οποίο στο παρελθόν συχνά περιοριζόταν στο να περιμένουμε τη φωτιά στον δρόμο ή σε κάποια αντιπυρική ζώνη. Προφανώς και αυτό είναι απαραίτητο και σημαντικό, η δυνατότητα, όμως, να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις μέσα στο δάσος, 24 ώρες το 24ωρο, είναι εξαιρετικά σημαντική και οι δασοκομάντος μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί σε αυτή την προσπάθεια».

Εθελοντές

Για τους εθελοντές στην Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία τόνισε: «Εχουμε πια 9.000 συνολικά εθελοντές: 5.000 στην Πολιτική Προστασία, 4.000 στην Πυροσβεστική. Είναι εθελοντές πιστοποιημένοι, είναι εθελοντές εκπαιδευμένοι τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με πολύ καλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερη ένταξη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. Καταδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο ότι η κοινωνία των πολιτών έχει, όπως είπα, έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ακόμα περισσότερες πρόσθετες δυνάμεις, όταν ακριβώς τις χρειαζόμαστε. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα να έχουμε πολύ περισσότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι το χειμώνα. Αρα, το να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο να μπορεί να μας βοηθάει εθελοντικά τους κρίσιμους μήνες, έχει τεράστια σημασία για την καλύτερη διάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής.

»Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι υπάρχουν χώρες άλλες, με άλλη κουλτούρα εθελοντισμού, όπως η Αυστρία ας πούμε, όπου σχεδόν το 70% ή 80% –αν δεν κάνω λάθος– των δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την πυροσβεστική είναι εθελοντική δραστηριότητα, οργανωμένη σε τοπικό επίπεδο».

Το μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Ανδρουλάκη

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είμαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω ούτε για να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό τού τι κάναμε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν τον λόγο να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές κορόνες με τις οποίες, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θέλουν να καταθέσουν, είμαι εδώ για να τις ακούσω.

»Και πριν προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική, να θυμίσω για ακόμα μια φορά ότι η Πολιτική Προστασία την οποία παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2019 ήταν ένα κτίριο, ένα μέρος κτιρίου μάλλον, σε ένα κτίριο το οποίο ήταν πρακτικά ετοιμόρροπο και το οποίο θα ήταν μάλλον το πρώτο κτίριο το οποίο θα κατέρρεε σε περίπτωση που θα είχαμε, ο μη γένοιτο, έναν μεγάλο σεισμό στην Αθήνα. Σήμερα, η Πολιτική Προστασία είναι αυτοτελές υπουργείο. Το κέντρο συντονισμού, το θυμόμαστε πώς ήταν επί δικών σας ημερών, θυμόμαστε πολύ καλά τις εικόνες, βλέπουμε τώρα την τεράστια πρόοδο η οποία έχει γίνει. Δεν είναι ο σκοπός μου εδώ να αναδείξω ευθύνες του παρελθόντος. Απλά δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που πιστεύω ότι πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα, να μηδενιστεί από μία αντιπολίτευση η οποία επιμένει να τα βλέπει όλα μαύρα και να παρουσιάζει μία Ελλάδα που υπάρχει μόνο στη δική σας νοσηρή φαντασία».

Ν. Παππάς: «Ο λαός δεν έχει πειστεί ότι όλα πηγαίνουν ρολόι»

Παίρνοντας τον λόγο, και με τον πρωθυπουργό να αποχωρεί από την αίθουσα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς σχολίασε πως δεν είναι «χάρη» η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί, αλλά μέσα στα καθήκοντά του.

Οι καμένες εκτάσεις, τα κενά και τα παλιά πυροσβεστικά οχήματα

Ο Νίκος Παππάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που φαίνεται να υποστηρίζουν πως «όλα πήγαν καλά» και διερωτήθηκε γιατί δεν εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «γιατί η φωτιά στην Αττική έφτασε στον αστικό ιστό;», ενώ αντέκρουσε την κριτική προς την αντιπολίτευση πως τα όσα υποστηρίζει είναι «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον αριθμό των 4 εκατ. στρεμμάτων που έχουν καεί από το 2019, είπε πως υπάρχουν 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, και πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών.

Παρουσίασε στοιχεία που, κατά τον ίδιο, καταδεικνύουν υπερκοστολογημένες δαπάνες μίσθωσης και αγοράς αεροσκαφών. «Τι από αυτά είναι προϊόν φαντασίας», διερωτήθηκε, και ζήτησε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι για τον ελληνικό λαό δεν είναι «πειστικό» ότι «όλα πάνε ρολόι».

Ανεπαρκής η αποκατάσταση

«Στην πολιτική προστασία χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση», τόνισε ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών αλλά και της Πυροσβεστικής τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό, ενώ επισήμανε πως η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής. Εντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για «αδράνεια».

«Ευνοούνται οι λίγοι στην οικονομία»

Ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την οικονομία, ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως η πολιτική της επί της ουσίας ευνοεί τους «λίγους», τους «μετόχους εταιρειών ενέργειας ή τραπεζών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εκανε λόγο για «αναιμική ανάπτυξη», διέψευσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης των φόρων, τονίζοντας ότι το 2025 «θα πληρώσουμε 2,5 δισ. περισσότερα σε φόρους», ενώ επισήμανε πως η χώρα είναι τελευταία στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη αλλά και στις ξένες επενδύσεις. «Η Ελλάδα δεν ζει κάποιο αναπτυξιακό θαύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς, εξηγώντας ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, η πλειονότητα των νοικοκυριών βιώνει «ύφεση» και «μείωση του βιοτικού επιπέδου». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση «τεράστιων ιδιωτικοποιήσεων» και ότι απαντά με νέες εκποιήσεις».

«Από το 2010 έως το 2014 είχαμε την απόλυτη κατάρρευση, η περίοδος 2015-2019 χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση οικονομίας και την ανασυγκρότηση και από το 2019 και μετά έχουμε αναιμική ανάπτυξη για λίγους», είπε, συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «αναθεωρητισμού» με σκοπό να «μην ξανακοιτάξει ο κόσμος Αριστερά».

Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στο θέμα την εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε πως «δεν υπάρχουν άβατα» και πως «έχει έρθει η ώρα για έναν πρόεδρο από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη», σημειώνοντας πως υπάρχουν προσωπικότητες που έχουν αποδείξει ότι «μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία».

Για Τουρκία και Κύπρο

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ζήτησε απαντήσεις όσον αφορά τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία και συγκεκριμένα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα: «Πώς μπορούν τα “ήρεμα νερά” να είναι συμβατά με τη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας”», «αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας», «αν η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Κύπρο είναι οριστική».

Κλείνοντας ο Ν. Παππάς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εδώ» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προγραμματική αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως «η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική αλλαγή». «Σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ένας ισχυρός και ανασυγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να είναι καταλύτης. Για τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της Δημοκρατίας. Εσείς εγγυάστε τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων και η Αριστερά την υπέρβασή τους», κατέληξε.

Ανδρουλάκης: Οι ημέρες της παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας είναι παρελθόν

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη ομιλία του μετά την πρόσφατη επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ.
«Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πλησιάζει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την πόρτα εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αδιανόητη και αντιφατική τη στάση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», που γεννά, όπως σημείωσε, ερωτήματα.

Βολές για τους Σπαρτιάτες

«Δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ούτε μία συγνώμη για το ότι δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε κόμμα, του οποίου την πραγματική ηγεσία ασκεί καταδικασμένος εγκληματίας, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές. Ακόμα και για τις ευρωεκλογές από τις οποίες τους απέκλεισε η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης καλώντας τον πρωθυπουργό να εξηγήσει γιατί δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Αναρωτήθηκε επίσης αν αποκαλύφθηκε η αδράνεια «ή μήπως θα συνεχίσει η κυβέρνηση να έχει στα πούπουλα τα “παράγωγα” της Χρυσής Αυγής που στέλεχός της Ν.Δ., όπως είπε, μιλούσε για τις… καλές εκδοχές της».

«Το ΠΑΣΟΚ αξιακά από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στους νεοναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα “παράγωγά” της. Χωρίς ναι μεν αλλά και χωρίς αστερίσκους. Η κυβέρνηση μπορεί αλλά δεν θέλει να δώσει άμεση λύση. Τορπιλίζετε τη συναίνεση σε ένα ζήτημα, που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Με την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και με άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής θα ληφθεί άμεσα απόφαση που θα αναστέλλει κάθε χρηματοδότηση», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για τον ΑΣΕΠ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντέκρουσε τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. «Προσπαθείτε να μεταβιβάσετε την ευθύνη σας στο ΑΣΕΠ καθώς έχετε φέρει 30 νομοθετικές τροποποιήσεις από το 2021 στον νόμο που εσείς ψηφίσατε κι εμείς είχαμε καταψηφίσει», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση που «δεν είπε καμία κουβέντα» για το πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαρροή των e-mails των ψηφοφόρων της Ομογένειας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Για τις φυσικές καταστροφές

Για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Εκανε λόγο για κράτος που δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, με τους πολίτες να νιώθουν απροστάτευτοι. «Η ευθύνη σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι συντριπτική, όταν όλοι, ακόμη και ακραιφνείς υποστηρικτές σας, αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζετε το κράτος ως λάφυρο. Προσπαθείτε να κρύψετε τις συνεχιζόμενες αποτυχίες σας μέσα από μια “δημιουργική λογιστική”, αλλά πλέον το βίωμα κάθε πολίτη είναι πιο ισχυρό από την προπαγάνδα σας».

Ακρίβεια, ΕΣΥ και στεγαστικό

Απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Οικονομία, το ΕΣΥ και το στεγαστικό, είπε: «Εχετε μια καθαρή απάντηση γιατί ο λαός που κυβερνάτε έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27 ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία; Εχετε μια απάντηση γιατί ενώ μεσολάβησε η πανδημία, που αποκάλυψε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εσείς κάνετε μόνο τα στοιχειώδη αφήνοντας τον λαό μας να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση; Ή μήπως έχετε μια συγκεκριμένη απάντηση γιατί ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν σχεδόν 50% τα τελευταία 4 χρόνια, αρνείστε κατηγορηματικά να εφαρμόσετε στεγαστικά προγράμματα στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών αρκούμενοι σε μπαλώματα; Εχετε κάποια καθαρή απάντηση για το αυξημένο κόστος παραγωγής που υπονομεύει τον πρωτογενή τομέα;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Κύριε Μητσοτάκη, τα τελευταία έξι χρόνια κυβερνάτε χωρίς μνημόνια, με δημοσιονομική ευελιξία και την προίκα του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όμως τα πεπραγμένα σας συνοψίζονται σε λίγες λέξεις: Πόσος χαμένος χρόνος, πόσες χαμένες ευκαιρίες, πόσοι χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία!»

Για τα Τέμπη και τα «παρ’ ολίγον δυστυχήματα»

Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε το δυστύχημα των Τεμπών και τα παρ’ ολίγον δυστυχήματα στους σιδηροδρόμους το τελευταίο καιρό ζητώντας απαντήσεις. «Είστε κατ’ επανάληψη βαρύτατα εκτεθειμένοι, ασυγχώρητοι και αμετανόητοι. Για εμάς η τραγωδία στα Τέμπη και η ασφάλεια στις μεταφορές δεν είναι μπαγιάτικο θέμα, όπως με θράσος είπε η υπουργός σας, η κυρία Βούλτεψη, όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, διότι η αντίληψή της είναι απολύτως διαχειριστική, συγκεντρωτική και πελατειακή».

Ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, προσέθεσε ότι η εμμονή στο λάθος οδηγεί κάθε χρόνο σε καταστροφές σε φυσικό κεφάλαιο και περιουσίες, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης, του έγκαιρου σχεδιασμού και της προστασίας από τις πυρκαγιές. «Ολα τριγύρω αλλάζουνε, αλλά το αναποτελεσματικό κράτος παραμένει. Ενα είναι σίγουρο: Η χώρα παραμένει ανοχύρωτη, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, η μεταρρύθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας συνιστά μια ματαιωμένη εξαγγελία, και πως είναι πιο αναγκαία από ποτέ η χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την πολιτική προστασία στη χώρα, με επίκεντρο την πρόληψη. «Η χώρα χρειάζεται εθνικό σχεδιασμό με διακομματική συναίνεση. Στον εθνικό διάλογο που πρέπει να ανοίξετε άμεσα, να συμμετάσχουμε όλα τα κόμματα με τις προτάσεις μας».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Δεν αναγνωρίζω τον καταδικασμένο Νίκο Παππά»

Παίρνοντας τον λόγο για δεύτερη φορά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποχώρησή του κατά την πρωτολογία του Νίκου Παππά, λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει τον καταδικασμένο πολιτικό ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα αποχωρεί κάθε φορά που μιλάει ο Νίκος Παππάς, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει μόνιμο αρχηγό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» μέχρι στιγμής

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από την κυβέρνηση. «Μετά μην απορείτε γιατί προοδευτικοί συμπολίτες μας σάς γυρίζουν την πλάτη. Αυτό είναι το δίλημμά σας, αν υιοθετήσετε ένα στείρο “όχι”, ή αν θα κάνετε μία προσπάθεια να χτίσετε μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα βοηθά την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη και θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

»Αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής και ελπίζω να διαψευστώ στη συνέχεια, είναι ότι επιμένετε στη γραμμή που με είχε αναγκάσει να χαρακτηρίσω το ΠΑΣΟΚ ως έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι για το καλό της Δημοκρατίας και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να διαψευστώ».

Ευκαιρία για συναίνεση με τον Συνήγορο του Πολίτη

«Εχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συναίνεσης εκεί που το ίδιο το Σύνταγμα το απαιτεί. Εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί ο πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να επιλέξουμε καινούργιο Συνήγορο του Πολίτη, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και επτά μήνες. Εκτός αν πιστεύετε ότι είναι πρέπον θητείες να παρατείνονται επειδή δεν μπορούμε να βρούμε μια σχετική πλειοψηφία. Εχουμε προτείνει πρόσωπο που έχει όλα τα εχέγγυα και σίγουρα δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο».

Να συζητήσουμε για τις ζώνες προστασίας εκεί που ο αστικός ιστός συναντά το δάσος

Αναφερόμενος εκ νέους στις φετινές πυρκαγιές, είπε ότι οι αρχές διαχειρίστηκαν πιο αποτελεσματικά ένα εξαιρετικά δύσκολο κλιματολογικά καλοκαίρι. «Μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, αν είχαμε φωτιές οι οποίες ξέφυγαν και έκαναν σημαντική ζημιά; Οχι δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «ελαφρώς απλοϊκή προσέγγιση» ότι «έφτασε η φωτιά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας».

«Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός, ούτε κανείς στην Πυροσβεστική δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν μια φωτιά μπαίνει στον αστικό ιστό. Πρέπει να σκεφτούμε τι ζώνες προστασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μεταξύ του αστικού ιστού και του δάσους. Αναγνωρίζοντας ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο αστικός ιστός, είναι πολύ κοντά ή μέσα στο δάσος. Υπάρχει ορολογία στην διεθνή βιβλιογραφία για αυτές τις ζώνες, είναι οι πιο δύσκολες φωτιές να αντιμετωπιστούν».

«Υπάρχουν φωτιές που σε αυτές τις συνθήκες με μεγάλη ξηρασία και πολύ αέρα, δεν μπορούν να σταματήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που αποκτούν τόσο μεγάλη ένταση, που καμία κατάσβεση, από ένα σημείο και πέρα, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ούτε αντιπυρικές ζώνες, ούτε προσβολή από αέρα, ούτε επιχείρηση στο έδαφος».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι χάρη στο πρόγραμμα Antinero, για παράδειγμα, καθαρίστηκε ένα μικρό δάσος στα Βριλήσσια και ο δήμαρχος Βριλησσίων αναγνώρισε ότι η περιοχή σώθηκε χάρη στο προληπτικό μέτρο.

«Εχει ή δεν έχει ευθύνη ο πολίτης να προστατεύσει τη δική του περιουσία, όταν ταυτόχρονα αυτή η προστασία δεν εξυπηρετεί μόνο το δικό του συμφέρον, αλλά διευκολύνει τη συνολική προσπάθεια αναχαίτισης μιας φωτιάς όταν αυτή θα φτάσει κοντά σε έναν αστικό ιστό» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Νίκος Παππάς: Ασεβής ο Μητσοτάκης

Κατά τη δική του δευτερολογία, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε «ασεβή» τον πρωθυπουργό, ως προς τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, αναφορικά με την αποχώρησή του κατά τις δικές του ομιλίες.

«Περιμέναμε και ξέραμε ότι την υπόθεση του ειδικού δικαστηρίου για τις άδειες θα τη χρησιμοποιήσει και θα την εργαλειοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν αναμέναμε βέβαια, αυτό το δηλωμένο θεσμικό ατόπημα. Δεν υποχρεούται να με συμπαθεί. Εχει ο ίδιος ιστορικό προσπαθειών ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει και το ποιος και με ποιον τρόπο θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί, και όλα αυτά που επιθυμεί εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Είναι ασεβής προς τον κανονισμό της βουλής και το Σύνταγμα».

Ο κ. Παππάς, χαρακτήρισε ακόμα «δειλό και ενοχικό» τον πρωθυπουργό, «όχι γιατί μετάνιωσε για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εμού προσωπικώς, αλλά γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες κάθε ημέρα. Θα ήταν πιο λειτουργικό και πιο συμβατό με την πραγματικότητα, αφού από τον Ιούλιο του 2019 εφαρμόζει τον νόμο, να τον αποκαλούμε νόμο Μητσοτάκη, και όχι νόμο Παππά».

«Η σημερινή του στάση είναι ένα στίγμα για την παράταξή σας» είπε αναφορικά με την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την ομιλία του κ. Παππά, και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν τον ενοχλούν τα εσωκομματικά σας, αλλά το ποιος θα εκπροσωπεί την παράταξή μας δεν είναι δική του δουλειά».

Αναφορικά με τις φωτιές, σημείωσε πως από το 2019 έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα, με ρεκόρ καμένων στρεμμάτων από το 2021 και τα περισσότερα εκτάρια ανά πυρκαγιά. Κάνοντας λόγο για φαινόμενα κακού συντονισμού αναρωτήθηκε: «Εχει ή δεν έχει η Πυροσβεστική 3.500 κενά την ίδια στιγμή που ετοιμάζεστε να πετάξετε στον δρόμο 2.500 εποχικούς πυροσβέστες που έχουν πείρα;»

Αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη

Κατά μέτωπον επίθεση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. «Το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών της Ν.Δ. δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Οσο συνεχίσετε έτσι τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μαξίμου… Θα βρισκόμαστε εδώ ως αξιόπιστη προοδευτική δύναμη για να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αργότερα στον κ. Ανδρουλάκη ως προς την «έξοδο», με αναφορά σε παλαιότερη προτροπή της πρώην εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου προς τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, πριν την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ελάτε με φόρα».

Ως προς τον ΑΣΕΠ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε για τον πρωθυπουργό: «Τον ακούσαμε να παραδίδει μαθήματα σε όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Είναι υπεύθυνη η στάση η δική μας στο ζήτημα του ΑΣΕΠ; Είναι προοδευτική; Ας ακούσει ο ελληνικός λαός τι έφερε η Ν.Δ. με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση. Τα ίδια ακούσαμε και το ’21» είπε και πρόσθεσε: «Εχω σήμερα 32 νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν μεσολαβήσει… Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για μια σωστή νομοθετική παρέμβαση; Ο νόμος αυτός θεωρείται αποτυχημένος. Εμείς είμαστε μανιχαϊστές; Λέμε άσπρο μαύρο; Προς Θεού και ας τα ακούσει αυτά ο ελληνικός λαός… Γιατί μας εγκαλεί; Γιατί δεν δεχτήκαμε να είναι 40 μόρια η μοριοδότηση για την εντοπιότητα, 5 για το διδακτορικό, 2 για το μεταπτυχιακό. Εμείς εκπροσωπούμε την αξιοκρατία».

«Θέλουμε ενιαία διαχείριση υδάτων και δασών αλλά θέλουμε και δημόσιο χαρακτήρα. Εσείς τους αποκλείετε όμως όλους. Ακροδεξιά και Ν.Δ., σας κακοχαρακτηρίζουμε; Εμείς δεν σας είπαμε ακροδεξιούς, αλλά γιατί χθες δεν δεχτήκατε την πρότασή μας;»

Για τους Σπαρτιάτες

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι 3 μήνες περιμένουμε, συγγνώμη είχαμε εσωτερικές διαδικασίες. Δεν είδα να ψάχνετε συνεργασία όταν θέλατε να αλλάξετε στην ΑΔΑΕ. Τότε μια χαρά τα βρήκαμε με τον κ. Βελόπουλο. Γιατί δεν στηρίζετε την πρότασή μας για τους Σπαρτιάτες; Ποιος είναι ο λόγος ένα κόμμα να παίρνει χρήματα ενώ υπάρχει απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης;»

Κουτσούμπας: Ελλειψη προληπτικών μέτρων

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για έλλειψη προληπτικών μέτρων, σχεδιασμού και αντιπυρικής προστασίας. «Τρέμουν οι κάτοικοι σε κάθε νεροποντή, στην Εύβοια, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων» σχολίασε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «αρνείται» να τα λύσει γιατί «βρίσκονται στον αντίποδα των προτεραιοτήτων της».

«Οικισμοί σεισμόπληκτων στο Ηράκλειο βρίσκονται χωρίς ρεύμα γιατί οφείλουν 600.000 ευρώ. Υπάρχει κίνδυνος η διακοπή να επεκταθεί και στο Αρκαλοχώρι, σε οικίσκους που μένουν άνθρωποι καρκινοπαθείς, άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι προτεραιότητες οι δικές σας είναι άλλες».

Για τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ βιάζεται να κλείσει ζητήματα και ωθώντας σε λύσεις συνεκμετάλλευσης, ωφέλιμες για ενεργειακά και άλλα μονοπώλια, επιζήμιες όμως για τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών και την ειρήνη στη γύρω περιοχή.

Τριτολογία Μητσοτάκη: Θα επανέλθουμε για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών

Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» με μια τροπολογία που θα είναι κοντά σε αυτήν που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών”. Θα καταθέσουμε εμείς σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 2019 τη διάταξη που αποσύνδεε τη χρηματοδότηση των κομμάτων από την εκλογική διαδικασία» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναφερόμενος επίσης στη θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι ο κ. Σωτηρόπουλος, και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να έρθει το ζήτημα προς ψήφιση εντός της εβδομάδας στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση. «Να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Ελπίζω να είστε θετικός κ. Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός.

Recommended For You

About the Author: efoni