Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία

«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπόψιν της Βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Πρόβλεψη αμοιβαίας συνδρομής

«Είναι τεράστιας σημασίας η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Γαλλία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η πρόβλεψη της αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής, άρα «σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, μια πυρηνική δύναμη».

«Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην γεωπολιτική σκακιέρα», είπε, εκτιμώντας ότι πρέπει «να αντιστοιχηθεί η οικονομική ισχύς με την στρατιωτική ικανότητα της ΕΕ». «Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε Ευρωπαίοι πραγματιστές, χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος», πρόσθεσε.

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια», συνέχισε.

«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου», καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι εντός του 2025 θα πλεύσει η πρώτη φρεγάτα εντός του ναύσταθμου Σαλαμίνας, σημειώνοντας ότι σκωπτικά ότι «εκεί που προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για σαλαμινομάχους κάποιοι συνοδοιπόροι σας». Και συμπλήρωσε: «Να κρινόμαστε, αλλά να μην ξεχνιόμαστε και να συγκρινόμαστε».

Κατόπι διαβεβαίωσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε απειλείται».

«Από το όχι στις γραβάτες στο όχι στις φρεγάτες»

«Οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πει “ναι” στην συμφωνία», είπε και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, το «όχι» θα είναι «όχι» στην δική τους βούληση. «Κύριε Τσίπρα σας καλώ να αναθεωρήσετε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «το “παρών” σημαίνει απών από το κοινό μέτωπο, η συγκυρία μας θέλει όλους παρόντες».

«Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, κρίμα», συμπλήρωσε.

Αιχμές σε Τσίπρα

«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία» συνέχισε. «Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ» τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές. Θα κλείσω επισημαίνοντας με τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα κόμματα εξουσίας να ομονοούν σε θέματα εθνικής άμυνας και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εξ ου και θα ξανακαλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα», είπε ο πρωθυπουργός.

Η τιμή των φρεγατών

Εξήγησε ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς, καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε καλώντας εκ νέου όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την συμφωνία, σημειώνοντας ότι η κάθε ψήφος βουλευτή θα είναι «η δική του ατομική υπογραφή κάτω από μια συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα», καθώς πρόκειται για «κατάλογο πατριωτικού χρέους», και εκεί «δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή». «Βαριά είναι η ευθύνη, βαριά θα είναι και η ετυμηγορία».

Τσίπρας για ελληνογαλλική συμφωνία: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή και ανισοβαρή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται η καταβολή πάνω από 7 δισ. ευρώ σε Rafale και φρεγάτες από μία υπερχρεωμένη χώρα, χωρίς καμία συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει, όπως είπε.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ όπου έχουν πεθάνει δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι» ανέφερε και υπογράμμισε: «Αυτή δεν είναι ιστορική συμφωνία, είναι ανισοβαρής».

«Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;»

«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού». Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας» ανέφερε και διερωτήθηκε: «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;». Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και οι κορβέρτες, τα Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των F-35. «Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» ανέφερε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «νομίζει πως τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες».

 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ». Μίλησε επίσης για δόγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

Καταλόγισε, δε, βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία. «Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τότε ήταν περισσότερο αναγκαία η αμυντική ενίσχυση.

«Στήριξη μόνο στα έξι μίλια»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι μεν θετικό ότι η Γαλλία σε διμερές επίπεδο στηρίζει την ελληνική επικράτεια και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο σημείωσε ότι η συμφωνία προβλέπει στήριξη μόνο στα έξι ναυτικά μίλια σε ό,τι αφορά τη θάλασσα. «Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί τα χωρικά ύδατα» ανέφερε και τόνισε ότι η πρόσφατη κρίση αφορούσε την υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Είπε επίσης ότι αν υπήρχε η συμφωνία πριν από το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει την Ελλάδα. «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο και την οποία η Τουρκία παρανόμως αμφισβητεί, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το δόγμα σας είναι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια».

«Στο Σαχέλ τι θα υπερασπίζονται;»

Ως προς το Σαχέλ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν θα συνδράμει η Ελλάδα με δυνάμεις σε μια περιοχή όπου έχουν σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Γαλλία μειώνει στο μισό τον αριθμό των στρατιωτών της στο Σαχέλ και ψάχνει πρόθυμες χώρες. «Στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι Έλληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές; Ζητάτε τη γλώσσα της αλήθειας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στο Σαχέλ τι θα υπερασπίζονται;».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν είναι επιδίωξή της η Ελλάδα να καταστεί πυλώνας ειρήνης. «Αν ήταν αυτή η επιδίωξη σας, δεν θα στέλνατε μάχιμους» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναβλητική διπλωματία. «Πώς θα συγκριθούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία;» τόνισε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στάση ευθύνης και βαθιά πατριωτική. «Δεν συναινούμε στο λάθος, αλλά θα διορθώσουμε αυτή τη λάθος στρατηγική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική και θα επαναφέρουμε τη χώρα στον δρόμο της ειρήνης» κατέληξε.

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια

Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό «ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τι Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».

Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας. Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά».

Στην αρχή της ομιλίας της, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως με ευθύνη του πρωθυπουργού δεν έχει χαραχθεί η νέα εθνική στρατηγική για τη χώρα, ενώ μίλησε για τρία σημαντικά προβλήματα που είναι σε εξέλιξη: Την πανδημία που «δεν έχει τελειώσει κ. Μητσοτάκη και έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί δεν την χειριστήκατε σωστά. Θα είναι ρίσκο αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος μέτρων», όπως είπε.

Την ακρίβεια, γιατί «έρχεται βαρύς χειμώνας και η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στη χώρα μας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση» σημείωσε και «τρίτον η απειλή της ακροδεξιάς. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς παραμένουν και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισήχθη στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Recommended For You

About the Author: efoni