Βουλή: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, που εντός Βουλής ανάλογο του καταγράφηκε τελευταία φορά στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, ολοκληρώθηκε απόψε στην εθνική αντιπροσωπεία η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι 158 «ναι» και 142 «όχι». Τις αμυντικές δαπάνες υπερψήφισαν από την αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ και η Ελλ. Λύση μόνο.

Στην διαμόρφωση εκρηκτικού κλίματος οδήγησε η επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σηκώσει τους τόνους της κριτικής σε πρωτοφανή πεδία: ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας έκλεισε την σκληρών τόνων ομιλία του ζητώντας όχι μόνο από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προσφύγει σε εκλογές, αλλά και από τους πολίτες να λειτουργήσουν με τρόπο που συνειρμικά παραπέμπει σε όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ από τους υποστηρικτές του Τραμπ: «Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, στην αλαζονεία, στη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Καλώ τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Καλώ τους Έλληνες να επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το δικό τους αύριο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εξωθεσμικό και επικίνδυνο, όπως χαρακτηρίστηκε, της ενέργειας αυτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του λίγη ώρα αργότερα και με αιχμηρό τρόπο συνέδεσε το επίμαχο «αίτημα» του κ. Τσίπρα με το φαινόμενο των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος». Φυσικά, απέκλεισε εκ νέου την προοπτική των πρόωρων εκλογών.

Επιπρόσθετο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να ερμηνεύσει την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές, με τις τελευταίες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για πρόωρες κάλπες δεν στηρίζεται σε προσδοκία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο φόβο ότι όσο καθυστερήσουν οι εκλογές, πιθανώς να αναδειχθεί τρίτο κόμμα – πίσω δηλαδή από το ΚΙΝΑΛ.

Τούτου δοθέντος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην ομιλία του ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ο κ. Μιχ. Κατερίνης έλεγε νωρίτερα: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες». Ήταν ακόμα μία κίνηση στην κατεύθυνση του να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ που, ειδικά το τελευταίο διάστημα, φαίνεται εντός Βουλής να «βράζει». Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι όρθια, με φωνές και ενίοτε με ύβρεις, τα μέλη της επιτέθηκαν στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη – που ανέλαβε κατ’ αρχήν να απαντήσει στον κ. Τσίπρα. Μετά, αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα της Ολομέλειας κλιμακώνοντας την αντίδραση τους, για να επανέλθουν αργότερα κατά την διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών. Πέραν της συμπεριφοράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο περιστατικό αυτό, πάντως, ενδιαφέρον έχει και η οργισμένη φραστική επίθεση προσωπικά του κ. Τσίπρα προς τον κ. Γεραπετρίτη, διατυπώνοντας μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να περιμένει ως βουλευτής Επικρατείας που εξελέγη χωρίς σταυρό, να τον ακούσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν υπάρχουν βουλευτές δύο κατηγοριών», σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σημειώνεται ότι τόσο οι ομιλίες του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, όσο και η πρωθυπουργική, συνέβαλλαν παρά τις παραδοσιακές για συζήτηση προϋπολογισμού στιγμές έντασης, στο να επανέλθει το κοινοβουλευτικό σκηνικό σε πιο ήρεμα ύδατα, και να υπάρξει μείωση της έντασης πριν αρχίσει η ψηφοφορία.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης είναι και το γεγονός ότι φάνηκε να εκτονώνεται και η μεγάλη ένταση που προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο την μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα για την πανδημία και το σύστημα υγείας, και τη φράση του πρωθυπουργού στη Βουλή προ ημερών, ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να καταδεικνύουν ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ δεν είναι αρνητική για τον νοσηλευόμενος συγκριτικώς με εκείνον που βρίσκεται εντός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. «Δεν χρησιμοποίησα και την καλύτερη δυνατή διατύπωση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο είναι τα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση του για το ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ως προς τα διαδικαστικά της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Βουλής απολογιστικά ανέφερε απόψε πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, ότι οι συνεδριάσεις διήρκεσαν συνολικά περισσότερες από 61 ώρες. Κατά την διάρκεια τους μίλησαν 225 βουλευτές, 36 μέλη της κυβέρνησης και οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Recommended For You

About the Author: efoni