Βουλή: Νέα μέτρα για τον περιορισμό των φαινομένων αστυνομικής βίας

Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας των μπαχαλάκηδων.

Νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι για να βελτιωθεί το πρόβλημα όλες οι δυνάμεις: ΔΙΑΣ, Άμεσης Δράσης, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου για να μην μπορεί να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν.

«Κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα υπάρχουν αντιδράσεις από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σαφή θέση απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία.

Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με την βρετανική και γαλλική αστυνομία, θα ενισχυθούν τα ψυχογραφικά τεστ προς τους αστυνομικούς για να διαγνωστεί εκ των προτέρων αν κάποιος υποψήφιος έχει ροπή προς τη βία που τον καθιστά επικίνδυνο να αναλάβει αυτή τη δουλειά.

Ακόμη, το υπ. Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Ο συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση, ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή 10 εξειδικευμένων στελεχών.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να ζητήσει συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας τόσο επί των ημερών της ΝΔ όσο και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του, καταδίκασε απερίφραστα τον ξυλοδραμό πολίτη από αστυνομικό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την περασμένη Κυριακή επισημαίνοντας ότι τέτοια περιστατικά δεν έχουν καμία θέση στην αστυνομία «ανεξάρτητα από τι το προκάλεσε και τι προηγήθηκε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει και τον δικό του σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ακόμα και όταν προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες».

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Σμύρνης, που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή ενός αστυνομικού.

«Η αστυνομία βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη επειδή υπάρχει συνωστισμός όπως της έχουμε αναθέσει. Από την αρχή της πανδημίας η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 11 εκατ. ελέγχους, χωρίς προβλήματα, με ευγένεια, χαμόγελο και συχνά με την ανοχή που δείχνουν όταν οι πολίτες βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Recommended For You

About the Author: efoni