Βουλή: Εγκρίθηκε η Επενδυτική Συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, να υποστηρίζει ότι πρόκειται «για μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις», ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».

Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχαν ζητήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου και το ΚΚΕ, επί της αρχής.

Υπέρ της αρχής τάχθηκαν 180 βουλευτές ενώ κατά ψήφισαν 119.

Η Αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία», «ετεροβαρή» και «ληστρική» και υποστήριξε ότι «όλα τα δικαιώματα του δημοσίου παραχωρούνται υπέρ της εταιρίας ενώ ταυτόχρονα την απαλλάσσει από δεσμεύσεις και αξιώσεις».

Επικριτικός για τη σύμβαση ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, που την χαρακτήρισε «ετεροβαρή υπέρ της εταιρίας».

«Στις Σκουριές, ψιθυρίζεται, έχει λεχθεί, ότι θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη. Είναι χίλια στρέμματα εκεί. Θα δημιουργηθεί ένας κρατήρας στη περιοχή που θα φαίνεται από τη σελήνη που θα είναι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι βαθιά κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι, «μικρότερη κόκκινη γραμμή είναι η κατάργηση της εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους».

«Το ερώτημα είναι ένα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Θέλουμε ή δεν θέλουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας;», αντέτεινε ο κ. Σκρέκας και διαβεβαίωσε ότι «διασφαλίζονται πλήρως τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου όσο και η προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, περί «αμνήστευσης της εταιρίας για σωρεία παραβάσεων με καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη».

«Με τη νέα σύμβαση, απλώς διευθετούνται υφιστάμενες διαφορές και λύνουμε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με το άρθρο 11 της Σύμβασης, γίνεται οριστική διευθέτηση των εξωδίκων της εταιρίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, μηδενίζοντας το ρίσκο να πληρώσει το κράτος ενώ δεν μπορεί να εγείρει πια οποιαδήποτε αξίωση. Σε καμία περίπτωση η εταιρία δεν απαλλάσσεται από αδικήματα ποινικού χαρακτήρα ούτε το δημόσιο παραιτείται από τα δικαιώματα του», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Recommended For You

About the Author: efoni