Το ρεκόρ της 23ης Μαρτίου 2020, πρώτης ημέρας εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της κίνησης λόγω κορωνοϊού, «έπιασε» την Τρίτη το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το «100» δέχτηκε συνολικά 26.000 κλήσεις από πολίτες που είτε ζητούσαν βοήθεια λόγω αδυναμίας μετακίνησης είτε ζητούσαν πληροφορίες για τον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών στην ηλεκτροδότηση. Υπό κανονικές συνθήκες, το προσωπικό της Αμεσης Δράσης διαχειρίζεται ημερησίως 6.000-7.000 τηλεφωνήματα, ενώ, αντίστοιχα, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του lockdown του Μαρτίου οι κλήσεις είχαν φτάσει τις 25.780.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΑΔΑ, την Τρίτη από τις 5 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε 12.500 τηλεφωνήματα, ενώ από τη 1 μ.μ. και έως τις 9 μ.μ. «βομβαρδίστηκε» με 13.500. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, αρκετές χιλιάδες ήταν εκείνοι που απευθύνθηκαν στο «100» για να αναφέρουν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από πτώσεις δέντρων. Λόγω φόρτου, το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΔΔΗΕ είχε ουσιαστικά καταρρεύσει και αντ’ αυτού τις πληροφορίες συγκέντρωναν οι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. «Παρότι αναρμόδιοι, συγκεντρώναμε τα στοιχεία και τα διαβιβάζαμε στον ΔΕΔΔΗΕ, όταν βέβαια καταφέρναμε και εμείς να πιάσουμε γραμμή», περιέγραψε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή.
Το προσωπικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που λόγω της χιονόπτωσης δεν μπορούσε να περιπολεί ως συνήθως με μοτοσικλέτες, πήρε εντολή να επανδρώσει περιπολικά οχήματα. Η Αμεση Δράση συγκέντρωσε από τις περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα και χρησιμοποιώντας το προσωπικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έβγαλε στους δρόμους της Αττικής επιπλέον 48 περιπολικά ανά οκτάωρο. Συνολικά πάνω 80 σε κάθε βάρδια αντί των 36 υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Σε μία περίπτωση, το πλήρωμα περιπολικού κλήθηκε να μεταφέρει εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ελενα» γυναίκα που αντιμετώπισε επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της. Αντίστοιχα, αρκετοί νεφροπαθείς μεταφέρθηκαν με περιπολικά για αιμοκαθάρσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το προσωπικό της Αμεσης Δράσης ανέλαβε να μεταφέρει –λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης– ασθενείς στους οποίους χορηγείται συμπληρωματικό οξυγόνο, σε σπίτια συγγενών και φίλων που είχαν ρεύμα.
Επιπλέον, αστυνομικοί κλήθηκαν να μεταφέρουν από τα σπίτια τους στην πρώην Σχολή Ευελπίδων δικαστικούς και εισαγγελείς, όπως επίσης και αστέγους σε θερμαινόμενους χώρους των δήμων. Ενα τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας, με αστέγους να ζητούν συνδρομή από αστυνομικούς διμοιρίας της ΥΜΕΤ, που με τη σειρά τους ειδοποίησαν το πλήρωμα περιπολικού της Αμεσης Δράσης.
Τις νυχτερινές ώρες, στον Διόνυσο παρέμειναν να περιπολούν με αναμμένους φάρους 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης, με κύρια αποστολή να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων της περιοχής που επλήγη σοβαρά από τη σφοδρή χιονόπτωση. Σε όλα τα περιπολικά είχαν τοποθετηθεί αντιολισθητικές αλυσίδες, ώστε τα πληρώματα να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην κίνηση.
Πηγή: kathimerini.gr