Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται ο βασιλιάς Κάρολος που διαγνώσθηκε με καρκίνο.
Η ανακοίνωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το βράδυ της Δευτέρας (05.02.2024), ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο, σόκαρε τη Βρετανία και όχι μόνο. Το παλάτι δεν διευκρίνισε τη μορφή της νόσου, αλλά Αμερικανοί ειδικοί εξηγούν τι καρκίνο μπορεί να έχει ο Βασιλιάς Κάρολος, βάσει της επέμβασης που έκανε πρόσφατα.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, βρετανικά Μέσα, όπως το BBC και το Sky News, άνοιξαν live στις ιστοσελίδες τους για να μεταδώσουν όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον βασιλιά Κάρολο.
Ο διάδοχος που περίμενε 7 δεκαετίες για να γίνει βασιλιάς της Βρετανίας, διαγνώστηκε με καρκίνο 17 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ και τα νέα θα πέσουν σαν κεραυνός εν αιθρία στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κλήρος στον Γουίλιαμ και ο ρόλος της Καμίλα
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Γουίλιαμ που από την μία έχει την αγωνία για τον πατέρα του και την γυναίκα του και από την άλλη τα βασιλικά καθήκοντα.
Πρώτα ήταν η περιπέτεια της συζύγου του, Κέιτ, που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και πλέον θα αναρρώνει στο σπίτι τους επόμενους μήνες και μέχρι το καθολικό Πάσχα.
Έπειτα, σαν κεραυνός εν αιθρία ήλθε η ασθένεια του πατέρα του που επίσης θα χρειαστεί θεραπείες και αποχή από τα δημόσια καθήκοντά του.
Ο πρωτότοκος γιος και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, που είχε αποσυρθεί για λίγο διάστημα προκειμένου να φροντίσει την σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον, επιστρέφει άμεσα στα καθήκοντά του.
Η διάγνωση του καρκίνου του βασιλιά έρχεται σε μια «απίστευτα δύσκολη στιγμή» για τον πρίγκιπα της Ουαλίας, αφού και η σύζυγός του νοσηλεύτηκε πρόσφατα στο νοσοκομείο», διαπιστώνει η βασιλική ανταποκρίτρια του Sky News, Laura Bundock.
Μάλιστα το παλάτι του Κένσινγκτον ανέφερε ότι θα παραστεί την Τετάρτη σε τελετή στο κάστρο του Γουίνδσορ, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει ένα γκαλά για τη συγκέντρωση χρημάτων για το London Air Ambulance.
Μετά τα νέα για τον πατέρα του, βασιλιά Κάρολο, ίσως χρειαστεί να τον αναπληρώσει σε κάποιες υποχρεώσεις. Άλλωστε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου με τον με τον γιο του Τζόρτζ να είναι και επίσημα δεύτερος στη διαδοχή.
Οι βασιλικοί παρατηρητές σε όλο τον κόσμο κάνουν σενάρια διαδοχής εάν ο βασιλιάς Κάρολος επιλέξει να παραιτηθεί από τον θρόνο.
Από την πλευρά της, η βασίλισσα Καμίλα αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε υποχρεώσεις.
«Η Μεγαλειότητά της θα συνεχίσει με ένα πλήρες πρόγραμμα δημόσιων καθηκόντων», ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Κάρολος: Βασιλιάς σε αναμονή για πάνω από 70 χρόνια
Ο Κάρολος διαδέχθηκε στον βρετανικό θρόνο τη μητέρα του, Ελισάβετ Β΄, μετά τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022. Στέφθηκε Βασιλιάς στις 6 Μαΐου 2023 σε επίσημη τελετή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Είναι ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια. Στο πλευρό του, η δεύτερη σύζυγός του, Καμίλα, που ακόμη διχάζει την κοινή γνώμη.
Η ανάληψη των καθηκόντων του σηματοδότησε μία δύσκολη αρχή για τον ίδιο, καθώς δεν είναι μόνο ο χαμός της μητέρας του, αλλά και ανάληψη μιας ισχυρής θέσης σε έναν σκληρό και διχασμένο κόσμο.
Ο Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ (Charles Philip Arthur George) γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948.
Σε ηλικία μόλις 4 ετών έγινε διάδοχος του θρόνου όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα το 1952.
Μεγαλώνοντας είχε μια διαφορετική ανατροφή σε σύγκριση με τους προηγούμενους βασιλείς.
Δεν εκπαιδεύτηκε από ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά πήγε στο σχολείο Χιλ Χάουζ και έπειτα φοίτησε εσωτερικός στο σχολείο Τσιμ στην περιοχή Μπερκσάιρ, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος.
Είχε μια πολύ περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος προσπαθούσε να τον σκληραγωγήσει λόγω του αξιώματος το οποίο προοριζόταν να αναλάβει μία μέρα.
Ο Βασιλιάς Κάρολος ήταν όμως ένα ντροπαλό παιδί συγκριτικά με τον σκληρό πατέρα του. Όταν φοίτησε στο ίδιο οικοτροφείο στη Σκωτία που είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, το Γκόρντονστουν, πέρασε μια «περίοδο κόλασης», όπως το είχε περιγράψει ο ίδιος:
Ήταν μόνος και οι συμμαθητές του τον εκφόβιζαν.
Σε ηλικία 20 ετών του απονεμήθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας. Αποτέλεσε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας με πανεπιστημιακό πτυχίο, εντάχθηκε στην Βασιλική Αεροπορία και κατόπιν στο Ναυτικό με την ενεργό υπηρεσία του να τερματίζεται το 1976.
Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την εικόνα της βρετανικής μοναρχίας, αλλά η προσωπική του ζωή και οι επιλογές του δίχασαν την κοινή γνώμη και έδωσαν συχνά τροφή στα μίντια.
Θυελλώδης προσωπική ζωή
Ο γάμος του με Νταϊάνα είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους γάμους όλων των εποχών. Τα παιδιά τους, Γουίλιαμ και Χάρι, γεννήθηκαν το 1982 και το 1984 αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά γρήγορα ο γάμος τους επισκιάστηκε από ένα τρίτο πρόσωπο, την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Χαρακτηριστικά η Νταϊάνα σε συνέντευξή της είχε δηλώσει πως ήταν «τρεις σε αυτόν τον γάμο».
Το διαζύγιό τους εκδόθηκε το 1996 και ένα χρόνο μετά η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, γεγονός που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια εικόνα του βασιλιά.
Το 2005 παντρεύτηκε την Καμίλα.
Η γνωριμία με τον Κάρολο έγινε το 1970, πριν από τον πρώτο της γάμο, και έκτοτε ανέπτυξαν μια ισχυρή φιλία που μετετράπη σε έναν θυελλώδη έρωτα και κατέληξε σε έναν ευτυχισμένο γάμο μετά από χρόνια.
Η ίδια τον στηρίζει σε κάθε ευκαιρία, όπως έκανε πάντα. Το ίδιο κάνει και τώρα.
Κατά την διάρκεια της ζωής του, ζούσε στη σκιά της μητέρας του, της Νταϊάνας και των δυο γιων του.
Οι δεκαετίες παραμονής του στο βασιλικό προθάλαμο του προσέφερε την δυνατότητα να μιλήσει ανοιχτά και να μοιραστεί δημόσια τις ριζοσπαστικές απόψεις του για θέματα που τον απασχολούσαν, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια και εναλλακτικοί τρόποι ιατρικής.
Ο ίδιος είναι μαχητής για την προστασία του κλίματος. Όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 προσπάθησε προσωπικά να μεταπείσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ να μην την εγκαταλείψει.
Έχει υιοθετήσει έναν «πράσινο» τρόπο ζωής και είναι λάτρης των φυτών.
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα λόγω και της ελληνικής καταγωγής του. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του πρίγκιπας Ανδρέας ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος (1921-2021), γεννήθηκε στην Κέρκυρα με τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας.
Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, τέταρτος γιος του Γεώργιου Α’ και αδελφός του Κωνσταντίνου Α’ και η Αλίκη του Μπάτενμπεργκ.
Οι παππούδες του εξορίστηκαν επ’ αόριστον στο Λονδίνο και μετέπειτα στο Παρίσι μετά την «Δίκη των έξι», των πρωταιτίων της Μικρασιατικής καταστροφής, ανάμεσα στους «έξι» βρισκόταν και ο πρίγκιπας Ανδρέας.
Το Νοέμβριο του 1938 η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την φυγή της στην Ελλάδα.
Την περίοδο της κατοχής συνείσφερε σημαντικό κοινωνικό έργο έχοντας αποποιηθεί την αριστοκρατική της καταγωγή. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος, έφερε πίσω στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τη μητέρα του.
Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ από νεαρή ηλικία επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα για επίσημους, αλλά και για ανεπίσημους λόγους, ενώ ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την χώρα καταγωγής του.
Ο Κάρολος είχε επισκεφθεί ανεπίσημα τη χώρα μας αρκετές φορές μετά το 1964. Η πρώτη φορά που ταξίδεψε επίσημα στην Ελλάδα ήταν στις 22 Νοεμβρίου 1998, 14 μήνες μετά τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνας.
Το 2018 σε επίσκεψη του στη χώρα μας ο Κάρολος έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα».
Ο Κάρολος και η Καμίλα εκπροσώπησαν τη Μεγάλη Βρετανία στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Εμφανώς συγκινημένος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στρατιωτική μπάντα παιάνιζε το «God Save the Queen», τον εθνικό ύμνο της Βρετανλίας.
Τα χτυπήματα στη βρετανική βασιλική οικογένεια
Ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου αλλά και η ασθένεια της Κέιτ Μίντλετον αποτελούν ακόμα ένα χτύπημα για την βρετανική βασιλική οικογένεια.
Τα δύσκολα ξεκίνησαν το 2020, τότε που ο πρίγκιπας Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα βασιλικά καθήκοντα, έφυγαν από το Παλάτι και πήγαν να ζήσουν στο εξωτερικό.
«Μετά από πολλούς μήνες προβληματισμού και εσωτερικών συζητήσεων, επιλέξαμε να προβούμε σε μια μετάβαση φέτος, θέλοντας να επιτύχουμε έναν προοδευτικό νέο ρόλο» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ.
Οι Σάσεξ, συνέχισαν τα επόμενα χρόνια να κάνουν αποκαλύψεις και σκληρές τοποθετήσεις απέναντι στην βασιλική οικογένεια.
Αποκορύφωμα ήταν η αυτοβιογραφία του Χάρι, με τίτλο Spare, που έβγαλε όλα τα άπλυτα στη φόρα και έκαναν τον βασιλιά Κάρολο να πάρει οριστικά αποστάσεις από τον γιο και τη νύφη του.
Το βιβλίο πούλησε πάνω από 3,2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, μόλις μία εβδομάδα μετά την έκδοσή του.
«Τώρα μου χάρισες και έναν διάδοχο και τη ρεζέρβα (spare)», φέρεται να είπε ο Κάρολος στην Νταϊάνα, σύμφωνα με το Spare, λίγο αφότου γεννήθηκε ο Χάρι.
Παράλληλα, στο ίδιο βιβλίο, οι ισχυρισμοί για ρατσισμό και άδικη μεταχείριση προς την Μέγκαν Μαρκλ, δημιούργησαν μεγάλο πονοκέφαλο στη βρετανική βασιλική οικογένεια.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή. Η μονάρχης πέθανε στα 96 της χρόνια στο Μπαλμόραλ και η βασιλική οικογένεια θρήνησε την απώλειά της, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος τη διαδέχτηκε στον θρόνο.
Στις 9 Απριλίου του 2021 είχε πεθάνει ο αγαπημένος σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος. Η εικόνα της στην κηδεία του Φίλιππου και η συντριβή της έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για περισσότερα από 73 χρόνια και είχαν τέσσερα παιδιά, τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Έντουαρντ.
Ο βασιλιάς Κάρολος μπορεί να κάθισε στο θρόνο μετά από τόσο χρόνια αναμονής κι ενώ προετοιμαζόταν όλη του τη ζωή για αυτό το σκοπό, όμως έχασε την αγαπημένη του μητέρα και στήριγμά του.
Τώρα, σχεδόν 1,5 χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του είναι αντιμέτωπος με μία δοκιμασία την οποία αντιμετωπίζει με αισιοδοξία.
Μία απλή επέμβαση προστάτη θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον καρκίνο, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί ο τύπος του καρκίνου.
Ο 75χρονος μονάρχης ξεκίνησε κύκλο θεραπειών, για την έκβαση των οποίων εκφράζει αισιοδοξία και ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες, πήρε εξιτήριο από την κλινική του Λονδίνου ύστερα από τρεις ημέρες ιατρικής περίθαλψης στο νοσοκομείο λόγω της επέμβασης για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της νοσηλείας διαπιστώθηκε όμως «ένα διαφορετικό ζήτημα ανησυχίας. Οι επακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις εντόπισαν μια μορφή καρκίνου», αναφέρει η ανακοίνωση του παλατιού
Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύτηκε και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον που αναρρώνει από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.
Διακόπτοντας τη ροή του προγράμματός του, το BBC με έκτακτο δελτίο ήταν το πρώτο που μετέφερε την είδηση για την υγεία του βασιλιά Καρόλου.
«Ενημερωθήκαμε από το παλάτι του Μπάκινγκχαμ, το οποίο γνωστοποίησε πως ο Βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο», είπε η κεντρική παρουσιάστρια η οποία στην συνέχεια διάβασε την επίσημη ανακοίνωση.
Στο ρεπορτάζ του BBC δίνεται ιδιαίτερη βάση στην επιλογή του βασιλιά να επιλέξει να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες, «με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο», όπως αναφέρεται στην επίσημη τοποθέτηση.
Ο βασιλιάς Κάρολος επικοινώνησε προσωπικά τόσο με τους γιους του, Γουίλιαμ και Χάρι, για να τους ενημερώσει.
Όλα τα αδέλφια του βασιλιά ενημερώθηκαν, επίσης προσωπικά από τον Κάρολο όπως επιβεβαίωσαν οι βασιλικοί βοηθοί.
Επί του παρόντος, ο βασιλιάς θα αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του και αναμένεται ότι ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βοηθήσουν και θα τον αναπληρώσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Ωστόσο, ο ίδιος μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες κατ’ ιδίαν συναντήσεις.
Στη Βρετανία αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο πρίγκιπας Χάρι, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του, όπως επικαλείται πηγή από το περιβάλλον του δούκα του Σάσεξ.
Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ έχουν μετακομίσει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου ζουν με τα δύο παιδιά τους
Γιατί αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο
Παρότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για θέματα υγείας, ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να γνωστοποιήσει τη διάγνωσή του.
Ο λόγος που ο βρετανός μονάρχης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του, εξηγείται στην ανακοίνωση, ήταν για να αποτρέψει τη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες σχετικά με τον καρκίνο.
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για τον βασιλιά Κάρολο
«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής διαδικασίας του βασιλιά για καλοήθη διεύρυνση του προστάτη, διαπιστώθηκε ένα ξεχωριστό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου.
Η Αυτού Μεγαλειότης άρχισε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι γιατροί τού συνέστησαν να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αυτού Μεγαλειότητα θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει κανονικά τις κρατικές υποθέσεις και την επίσημη γραφειοκρατία.
Ο Βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή της, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη νοσοκομειακή του επέμβαση.
Παραμένει απόλυτα θετικός όσον αφορά στη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό.
Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο».
Παρά την απομάκρυνση από τις δημόσιες εκδηλώσεις, ο βασιλιάς θα συνεχίσει τη γραφειοκρατία και τις ιδιωτικές συναντήσεις ως αρχηγός του κράτους.
Σημειώνεται ότι η διάγνωση του καρκίνου του βασιλιά έρχεται μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες αναφορών σχετικά με την υγεία του.
Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα των όσων συνέβησαν:
17 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος ανακοινώθηκε ότι θα μεταβεί στο νοσοκομείο για θεραπεία για διογκωμένο προστάτη την επόμενη εβδομάδα.
26 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς λαμβάνει τη θεραπεία του για διογκωμένο προστάτη, αφού εισήχθη το πρωί στην κλινική του Λονδίνου. Η βασίλισσα Καμίλα δηλώνει για τον σύζυγό της: «Τα πάει καλά»
29 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος βγαίνει από το νοσοκομείο μετά από τρεις νύχτες. Το Παλάτι λέει ότι θα πρέπει να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του «για να επιτρέψει μια περίοδο ανάρρωσης»
31 Ιανουαρίου: Η βασίλισσα λέει ότι ο σύζυγός της «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» μετά τη θεραπεία στο νοσοκομείο.
4 Φεβρουαρίου: Ο βασιλιάς και η βασίλισσα παρευρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο στο Σάντρινγκχαμ του Νόρφολκ, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επέμβαση.
5 Φεβρουαρίου: Το Παλάτι ανακοινώνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του και έχει αρχίσει «τακτικές θεραπείες».