Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου

Στις 22 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ο νέος πλειστηριασμός για την περιβόητη «βίλα Μεταξά» στο Σούνιο, ο οποίος θα έρθει να προσθέσει μια ακόμη σελίδα στη… μακρά ιστορία των προσπαθειών να πουληθεί το συγκριμένο ακίνητο.

Η τελευταία τέτοια προσπάθεια είχε οριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2022, ωστόσο το σφυρί δεν χτύπησε καθώς ο πλειστηριασμός τέθηκε, για άγνωστους λόγους, σε αναστολή.

Στο προηγούμενο επεισόδιο το σφυρί ήταν για τις 26 Οκτωβρίου 2022 όπου με άλλη τιμή είχε προγραμματιστεί και με άλλη τελικά χτύπησε. Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός είχε αναρτηθεί με τιμή πρώτης προσφοράς 5.998.000 ευρώ.

Επειδή μεσολάβησε ανακοπή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι 12 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι και την τιμή εκκίνησης. Έτσι ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος, όπως πιθανότατα θα συμβεί και στον επικείμενο του Μαρτίου.

Οι διαδοχικές ανατροπές στην τιμή

Άλλωστε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, παρά τα μοναδικά πλεονεκτήματα του ακινήτου, ουδείς επενδυτής ενδιαφέρθηκε ακόμη κι όταν η τιμή εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλότερη. Και τούτο καθώς η πολύχρονη εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε το 2014 και μετά το 2017 με τιμές πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ωστόσο με τότε αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή εκκίνησης είχε αυξηθεί στα 9 εκατ. ευρώ και στα 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μετά από από αρκετές άγονες προσπάθειες η τιμή άρχισε να πέφτει. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε μειωθεί στα 6,8 εκατ. και τον Οκτώβριο του 2020 στα 6 εκατ. ευρώ. Φέτος τον Οκτώβριο είχε υποχωρήσει λίγο παρακάτω, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, ήρθε η νέα ανατροπή που τη διπλασίασε στα 12 εκατ. ευρώ.

Η θέση και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου

Η «βίλα Μεταξά» περιγράφεται ως ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες του Σουνίου, το οποίο ανήκε στον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties. Αποκτήθηκε από τον ίδιο «κατά πλήρη κυριότητα και σε ποσοστό 100% εξ αδιαιρέτου» τον Δεκέμβριο του 1990.

Το οικόπεδο έχει έκταση 7,3 στρέμματα και σε αυτό προϋπήρχε παλαιά οικία 93 τ.μ. αποτελούμενη από τρία κύρια δωμάτια και βεράντα. Η οικία ανακαινίστηκε περί το 1992 και «σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19.685/95 αίτηση του οφειλέτη έγινε νέα υποβολή σχεδίου, όπου φαίνεται η πλήρης διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».

Έτσι πλέον επί του οικοπέδου υπάρχει κυρίως κτίσμα (οικία), που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας 101,61 τ.μ. και 259,54 τ.μ. αντίστοιχα. Πέραν αυτού υπάρχουν δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα συνολικής 120 τ.μ. καθώς και πισίνα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «όλα τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα με φέροντα οργανισμό από φυσική πέτρα και με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται οι όγκοι αυτών όσο απομακρύνεσαι απ’ αυτά», ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και πλήρως διαμορφωμένος με πέτρινους αναβαθμούς. Χαρακτηριστική είναι η πισίνα των 175 τ.μ. που δεσπόζει εντός του οικοπέδου.

Πιο αναλυτικά έχουν κατασκευασθεί τα παρακάτω κτίσματα:

 Κτίριο Α, το οποίο έχει επιφάνεια 95 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας και δύο μικρότερους χώρους (wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος), ενώ ανατολικά του ίδιου κτιρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο (Κτίριο Β). Το κτίριο έχει στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τ.μ.

• Κτίριο Β, το οποίο έχει επιφάνεια 250 τ.μ. και έχει κατασκευασθεί ως υπόγεια προσθήκη του κτιρίου Α΄, βρίσκεται όμως σε στάθμη λόγω υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και της υπάρχουσας φυσικής κλίσης, αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα master bedroom με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό, μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema, ενώ επικοινωνεί απευθείας με το κτίριο Α μέσω εσωτερικής σκάλας. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του τελεί υπό ανακαίνιση.

• Κτίριο Β2, το οποίο είναι ισόγειος χώρος συνολικής επιφάνειας 128 τ.μ. και εξυπηρετεί το κτίριο Α, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενους όγκους που δημιουργούν ένα σχήμα γάμμα (Γ), νοητά χωροθετημένο πίσω από το κτίριο Α, δημιουργώντας εσωτερική αυλή μεταξύ των κτισμάτων. Στον έναν χώρο του κτιρίου αυτού βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα κτίρια Α και Β και έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων. Το τμήμα του κτιρίου αυτού (Β2) με την αυτόνομη κατοικία βρίσκεται σε νοητή ευθεία από την πισίνα.

• Κτίριο Γ, συνολικής επιφάνειας 24 τ.μ., αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, καθιστικό και τουαλέτα το οποίο χωροθετείται σε απόσταση από το υπόλοιπο σύμπλεγμα κτιρίων και σε άλλο επίπεδο, αυτό της πισίνας, προς την οποία παρουσιάζει χαρακτηριστική εγγύτητα, είναι αυτόνομο ως προς τα υπόλοιπα κτίρια και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του είναι ημιτελές.

• Το κελάρι και αποθήκη, συνολικής επιφανείας 21 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, στο ύψος της κεντρικής εισόδου. Ο χώρος στεγάζει ξύλινα βαρέλια και διάφορα κηπευτικά εργαλεία.

• Το ημιϋπαίθριο Barbeque (BBQ), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Β2 και δημιουργεί ένα σχήμα Π από πέτρα και σκυρόδεμα σε γήινο χρώμα ενώ περιλαμβάνει τον σχετικό απαραίτητο εξοπλισμό.

• Πισίνα συνολικής επιφανείας 175 τ.μ. και βάθους από 90 εκατοστά έως 2,20 μέτρα, η οποία είναι χωροθετημένη ελαφρώς δυτικά σε σχέση με το ακίνητο και βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από το κτίριο Α, σε σχήμα ημικυκλίου, με φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Η πρόσβαση στην πισίνα γίνεται από πλατιά σκαλοπάτια με θέα προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο ύψους 1,70 έως 2,00 μέτρα, που καθορίζει τα όρια του ακινήτου προς τις όμορες ιδιοκτησίες και το δρόμο και ιδιαίτερα επιβλητική είσοδο προς τον εσωτερικό χώρο και το δρόμο.

Ο κήπος με τα δένδρα και ο ειδικός φωτισμός

Το βόρειο τμήμα του ακινήτου είναι δεντροφυτεμένο με φυτά και δέντρα τοπικής προέλευσης (62 ελαιόδεντρα, 12 εσπεριδοειδή, 10 ροδιές, 2 κυδωνιές, 2 συκιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, σκίνα, θυμάρι και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου), ενώ ο υπόλοιπος περιβάλλων χώρος οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο μονοπατιών και επιφάνειες πρασίνου.

Τα διάφορα επίπεδα του κτήματος είναι κατασκευασμένα από κεραμικά πλακίδια terracotta και πέτρινα σκαλοπάτια με πέτρινα χαμηλού ύψους τοιχία, με τελείωμα σε κάποιες περιπτώσεις από σκυρόδεμα απόχρωσης ώχρας (πεζούλια).

Από την είσοδο, που βρίσκεται βορειοανατολικά του ακινήτου, υπάρχει διάδρομος στρωμένος από κυβόλιθους που οδηγεί σε εξωτερικές θέσεις στάθμευσης και σε κοντινή απόσταση από την εσωτερική αυλή που διαμορφώνουν τα κτίρια A, Β και Β2, ενώ στο κέντρο του ακινήτου υπάρχει πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στο νοτιότερο άκρο του σε ειδικά διαμορφωμένο κυκλικό πλάτωμα.

Τέλος, το ακίνητο διαθέτει φωτισμό ανάδειξης των κτιρίων και του κτήματος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας. Έτσι αναδεικνύονται οι χώροι και διάδρομοι των κτιρίων και του κτήματος, χωρίς να επηρεάζεται η παρουσία το αρχαιολογικού Ναού του Ποσειδώνα.

Με βάση τη δικαστική απόφαση που εκτόξευσε την τιμή εκκίνησης στα 12 εκατ. το ακίνητο, μεταξύ άλλων, έχει βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση, διαθέτει άμεση πρόσβαση σε παραλία πρακτικά ιδιωτική, ενώ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα και έχει πρόσωπο 123 μέτρων στον αιγιαλό και στη θάλασσα, με οπτική γωνία που υπερβαίνει τις 180 μοίρες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στο σημείο που βρίσκεται υπάρχουν μόνο επτά ακόμη κατοικίες, κατάσταση η οποία δεν θα μεταβληθεί μελλοντικά, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικός χώρος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση, πλην της πραγματοποίησης επισκευών και ανακαινίσεων στα ήδη ανεγερθέντα ακίνητα.

Έτσι, κατά το δικαστήριο, «πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό σε διεθνές επίπεδο».

Η κατάσχεση και γιατί μένει στα αζήτητα

Επισπεύδουσα και στον επικείμενο πλειστηριασμό του Μαρτίου είναι η Intrum ως εκπρόσωπος της “Sunrise I NPL Finance DAC” και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση στις 28 Μαρτίου 2022, είναι 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Παράλληλα, το ακίνητο φέρει πολλές προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ιδιωτών για ποσά ύψους 7,1 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει αφορά το γιατί ένα τόσο σπάνιο ακίνητο παραμένει στα αζήτητα και τώρα αλλά και όταν ακόμη κι όταν η τιμή του ήταν πολύ χαμηλότερη. Η πιθανότερη «απάντηση» φαίνεται ότι αφορά τη νομιμότητα των κτισμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα), οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε της βίλας την περίοδο της εξαγοράς της από τον Ν. Μεταξά.

Στη συνέχεια βέβαια έγιναν οι εργασίες ολικής μεταμόρφωσης και αναβάθμισης του ακινήτου για τις οποίες παρότι υπήρξαν καταγγελίες, εξελίχθηκαν απρόσκοπτα. Έτσι το «θολό τοπίο» γύρω από την πολεοδομική κατάσταση λειτουργεί, όπως όλα δείχνουν, αποτρεπτικά.

Όπως άλλωστε σημειώνεται συνήθως στα κείμενα των πλειστηριασμών και για τον συγκεκριμένο (στη δημοσίευση για το σφυρί του Οκτωβρίου όχι όμως και του ερχόμενου Μαρτίου), «η υπέρ ης η εκτέλεση, και η νόμιμη διαχειρίστρια των απαιτήσεων αυτής δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν κανένα νομικό ή πραγματικό ελάττωμα του πλειστηριαζόμενου ακινήτου και επομένως δεν φέρουν καμία σχετική ευθύνη, κάθε δε ενδιαφερόμενος συμμετέχει στον πλειστηριασμό αποκλειστικά με δική του ευθύνη αφού προηγουμένως κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο»…

Recommended For You

About the Author: efoni