Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον «απαγορευμένο πλανήτη»

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι, που βρίσκεται περίπου 280 έτη φωτός από τη Γη.

Το μεγάλο μέγεθος του ουράνιου σώματος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το οποίο ονομάζεται TOI 5205b, ώθησε τους ερευνητές να τον αποκαλούν «απαγορευμένο πλανήτη».

Πλησιάζει το μέγεθος του Δία και εντοπίστηκε από ερευνητές χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο έρευνας εξωπλανητών της NASA, τον «TESS».

Ο εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο που ονομάζεται TOI-5205, το οποίο έχει περίπου το 40% του μεγέθους και της μάζας του ήλιου, και θερμοκρασία περίπου 3.127 βαθμών Κελσίου.

Τα αστέρια όπως το ΤOI-5205, συνήθως έχουν πλανήτες σε τροχιά γύρω τους. Αλλά οι αστρονόμοι δεν περίμεναν τόσο μικρά αστέρια να φιλοξενούν γιγάντιους πλανήτες, όπως στη συγκεκριμένη ανακάλυψη.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον πλανήτη με ένα μπιζέλι που περιστρέφεται γύρω από ένα λεμόνι. Στο ηλιακό μας σύστημα, ο Δίας θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα μπιζέλι που περιφέρεται γύρω από ένα γκρέιπφρουτ (που στέκεται για τον ήλιο μας).

Recommended For You

About the Author: efoni