Ένας τεράστιος αστεροειδής, μεγαλύτερος από το μήκος δέκα λεωφορείων στη σειρά, κατευθύνεται προς τη Γη.
Η NASA λέει ότι ο αστεροειδής, που ονομάζεται επιστημονικά 2013 WV44, θα περάσει την Τετάρτη. Εκτιμάται ότι έχει διάμετρο έως και 160 μέτρα, που σημαίνει ότι είναι είναι μεγαλύτερος τόσο από το London Eye (394 πόδια) όσο και από το Big Ben (310 πόδια).
H εικόνα από τη Daily Mail αποτυπώνει τα μεγέθη:
Θα ταξιδεύει με ταχύτητα 11,8 χλμ το δευτερόλεπτο ή πάνω από 26.000 μίλια την ώρα, περίπου 34 φορές την ταχύτητα του ήχου. Παρόλο που κινείται προς τη Γη, δεν θα πλησιάσει ποτέ περισσότερο από 0,02334 αστρονομικές μονάδες ή περίπου 2,1 εκατομμύρια μίλια.
Παρά το γεγονός ότι είναι περίπου εννέα φορές πιο μακριά από το φεγγάρι, ο αστεροειδής έχει ταξινομηθεί ως αντικείμενο κοντά στη Γη (NEO) και παρακολουθείται από τη NASA. Οι NEO είναι κομήτες και αστεροειδείς που ωθούνται από τη βαρυτική έλξη κοντινών πλανητών σε τροχιές που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη γειτονιά της Γης», δήλωσε η NASA.
Αποτελούμενοι κυρίως από πάγο νερού με ενσωματωμένα σωματίδια σκόνης, οι κομήτες σχηματίστηκαν αρχικά στο ψυχρό εξωτερικό πλανητικό σύστημα, ενώ οι περισσότεροι από τους βραχώδεις αστεροειδείς σχηματίστηκαν στο θερμότερο εσωτερικό ηλιακό σύστημα μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία.
Σύμφωνα με τη ΝΑSA, το επιστημονικό ενδιαφέρον για τους κομήτες και τους αστεροειδείς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάστασή τους επειδή παραμένουν σχετικά αμετάβλητα υπολείμματα από τη διαδικασία σχηματισμού του ηλιακού συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια».
Ένα NEO ορίζεται ως τέτοιο όταν βρίσκεται σε απόσταση 1,3 αστρονομικών μονάδων (AU) (120,8 εκατομμύρια μίλια) από τον ήλιο και ως εκ τούτου εντός 0,3 AU (27,8 εκατομμύρια μίλια) από την τροχιά της Γης. Αν και το 2013 WV44 θα βρίσκεται σε απόσταση 2,1 εκατομμυρίων μιλίων, αυτό είναι σχετικά κοντά σε αστρονομικούς όρους.
Παρόλο που δεν χαρακτηρίζεται PHA, δηλαδή δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, το μέγεθός του είναι σχετικά μεγάλο, είπε ο Ιάπωνας αστρονόμος Ατσούο Ασάμι.
Σχεδόν όλοι οι NEO είναι αστεροειδείς κοντά στη Γη (NEAs), αν και υπάρχουν και οι κομήτες (NECs).