«Σαρώνει» νέα διαδικτυακή απάτη, με τη μέθοδο phishing («ψαρέματος»), με τους πολίτες να κατακλύζουν τις γραμμές των αρμόδιων Αρχών με καταγγελίες.
Και αυτό την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 200% των ηλεκτρονικών επιθέσεων με τη μέθοδο phishing το πρώτο 9μηνο του 2021. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ο «τζίρος» των ψηφιακών απατεώνων άγγιξε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξαγγείλει ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου που συνδέεται με τις αλλαγές που έχει επιφέρε η η πανδημία σε όλο τον κόσμο.
Η νέα απάτη που στοχεύει στην υφαρπαγή χρημάτων από τραπεζικές καταθέσεις ανυποψίαστων πολιτών, έχει διαδοθεί στη χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται έξαρση καταγγελιών.
Οι πολίτες λαμβάνουν ένα sms στο κινητό τους τηλέφωνο ή κάποιες φορές στο e-mail, το οποίο τους ενημερώνουν για δήθεν προβλήματα με την τραπεζική τους κάρτα.
Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έχει σταλεί σε αρκετούς χρήστες κινητών, το οποίο αναφέρει πως η κάρτα τους έχει τεθεί σε αναστολή. Μάλιστα, μέσω του συγκεκριμένου SMS ζητείται από τον παραλήπτη του μηνύματος να κάνει κλικ σε ένα link, μέσω του οποίου καλείται να καταχωρήσει τα στοιχεία της κάρτας για τη λύση του δήθεν τεχνικού προβλήματος.
Ωστόσο, πρόκειται για απάτη, καθώς με αυτό τον τρόπο οι επιτήδειοι υποκλέπτουν προσωπικά στοιχεία, καταφέρνοντας να αποσπάσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μόλις χθες Τετάρτη έλαβε χώρα σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ηλεκτρονικές απάτες και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή τους.
Στις περιπτώσεις phishing, to υποψήφιο θύμα εξαπατάται από μια εικόνα που μοιάζει με τα λογότυπα, τη γραμματοσειρά και τη διεύθυνση του φορέα. Έχοντας συνηθίσει να κάνει κλικ σε συνδέσμους αυτού του είδους, συνεχίζει τη διαδικασία και θεωρεί λογικό να δώσει τους κωδικούς που του ζητούνται.
Ουσιαστικά, οι δράστες προσποιούνται μια πραγματική οντότητα, όσο μεγαλύτερου κύρους τόσο πιο εύκολη γίνεται η δουλειά τους, ώστε να παραχωρήσουμε οικειοθελώς τα προσωπικά μας στοιχεία εισόδου στον εκάστοτε λογαριασμό και στη συνέχεια να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε αυτόν. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα fake μηνύματα, επικαλούνται επείγοντα ζητήματα ασφάλειας, ώστε να ασκήσουν «ψυχολογική» πίεση στα θύματα.
Με την παραπάνω μέθοδο αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και αφαιρούν αμέσως χρηματικά ποσά.