
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η απόφαση εισαγγελέα για την αιχμαλώτιση και μεταφορά λύκων από την Πάρνηθα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο εισαγγελέας ουσιαστικά διέταξε να αφαιρεθεί ένα απειλούμενο είδος που συμβάλλει στην ισορροπία ενός οικοσυστήματος από ένα εθνικό πάρκο και να πάει ως «ανεπιθύμητο» κάπου αλλού. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η διοίκηση είναι αναγκασμένη να υπακούσει την εν λόγω απόφαση και αναζητεί πλέον τρόπο να υλοποιηθεί ένα εγχείρημα περίπλοκο και για ορισμένους επιστήμονες ανέφικτο.
Ο γενικός γραμματέας Δασών Στάθης Σταθόπουλος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ανέφερε για την εν λόγω απόφαση: «Ο εισαγγελέας Προστασίας Ζώων έστειλε παραγγελία στο δασαρχείο Πάρνηθας να αιχμαλωτίσει του λύκους και να τους μεταφέρει σε άλλη περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα. Όλοι μας αιφνιδιαστήκαμε, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση για την ύπαρξη προβλήματος. Αμέσως συγκαλέσαμε δύο συσκέψεις, η δεύτερη πιο διευρυμένη, με τη συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) και το της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση».
Η είδηση της εισαγγελικής παραγγελίας έγινε γρήγορα γνωστή προκαλώντας κατάπληξη στον επιστημονικό κόσμο. «Είναι μία πολύ επιφανειακή προσέγγιση, του τύπου “να απομακρύνουμε τους κακούς λύκους που τρώνε τα χαριτωμένα ελαφάκια”», ανέφερε στην εφημερίδα ο Γιώργος Κοκκόρης αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Αυτό που ζητάει ο εισαγγελέας προφανώς ξεκινά από μία καλή πρόθεση, αλλά είναι ξεκάθαρα αντιεπιστημονικό. Οι λύκοι είναι κορυφαίοι θηρευτές, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στο οικοσύστημα. Στα πανεπιστήμια διδάσκουμε το παράδειγμα του πάρκου Γέλοου Στόουν στις ΗΠΑ. Εκεί η επανεμφάνιση των λύκων είχε θετική επίδραση στο οικοσύστημα, καθώς μειώθηκαν διάφορα θηλαστικά και δόθηκε η δυνατότητα σε πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας να αναπτυχθούν».
Από την πλευρά του, ο δρ. Βιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον λύκο στην οργάνωση «Καλλιστώ» Γιώργος Ηλιόπουλος εξηγεί «κατά τη γνώμη μου η απόφαση του εισαγγελέα είναι λανθασμένη επί της αρχής και επί της διαδικασίας. Επί της αρχής, γιατί δεν μπορεί απλά να πας σε ένα εθνικό πάρκο και να αφαιρέσεις τον κύριο θηρευτή. Επί της διαδικασίας γιατί πριν λάβεις οποιασδήποτε απόφαση πρέπει να επεξεργαστείς πολύ καλά τα δεδομένα. Να εξετάσεις τους στόχους διατήρησης, αν υπάρχουν, να τεκμηριώσεις επιστημονικά αν υπάρχει πρόβλημα και με βάση την αρχή της πρόληψης να αποφασίσεις την εμπλοκή επιστημόνων και φορέων με εμπειρία. Ταυτόχρονα είναι και ανέφικτο. Ο πληθυσμός των λύκων στην Πάρνηθα σήμερα είναι περί τα 50 άτομα, για να τους αιχμαλωτίσεις χρειάζεσαι το προσωπικό των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ. Επιπλέον δεν έχει νόημα καθώς σε μία διετία ο λύκος θα εποικίσει και πάλι την περιοχή από τις γειτονικές περιοχές».
Παρά ταύτα, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να υπακούσει. «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ανέλαβε να αναθέσει δύο κατεπείγουσες μελέτες, για να υπολογιστεί ο πληθυσμός του λύκου και να διερευνηθούν πιθανές περιοχές μεταφοράς τους. Η δασική υπηρεσία θα ασχοληθεί με την παγίδευση», λέει ο κ. Σταθόπουλος. «Δεν είναι εύκολο να αιχμαλωτιστούν με ασφάλεια, πάντως δεν υπάρχει γνώση γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο».
Με πληροφορίες από «Καθημερινή»