Εβδομάδα ανασχηματισμού είναι -όπως όλα δείχνουν- αυτή που ξημερώνει σε λίγες ώρες, με τους περισσότερους να προσπαθούν να… μπουν στο μυαλό του πρωθυπουργού, ο οποίος από την Πέμπτη βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου θα εγκατασταθεί η μικρή του κόρη, Δάφνη, προκειμένου να σπουδάσει στο Yale.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας και αυτό που μένει να φανεί είναι η ημερομηνία των ανακοινώσεων του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια κάνουν λόγο είτε για Δευτέρα, είτε για Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μια μικρή πιθανότητα για την επόμενη Δευτέρα 6/9. Από τη μία η Δευτέρα 30/8 είναι μία κομβική ημέρα για ανακοινώσεις ενόψει και του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης και από την άλλη η Πέμπτη 2/9 είναι η μοναδική… ελεύθερη ημέρα αυτής της εβδομάδας στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει κάποιο ταξίδι στο επιβαρυμένο πρόγραμμά του.
Συγκεκριμένα, μετά το Υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Μπλεντ της Σλοβενίας, ενώ, κατά την επιστροφή του, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, εν όψει της ΔΕΘ. Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να αναχωρήσει για τη Μασσαλία, για τη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα.
Σήμα ανασχηματισμού εξέπεμψε και η δημοσκόπηση της GPO για τα «Νέα», με τη ΝΔ να διατηρεί μεν ισχυρό προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων, να χάνει ωστόσο ένα 2% εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιων. Οι μισοί από όσους ρωτήθηκαν ζήτησαν ανασχηματισμό. Συγκεκριμένα, το 49,4% απάντησε θετικά και το 35,9% αρνητικά. Πρώτος στο κάδρο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς το 54,7% θεωρεί πως πρέπει να παραιτηθεί και το 43,2% έχει αντίθετη άποψη. Με βάση την εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, η παραμονή του κ. Χρυσοχοΐδη φαντάζει δύσκολη στο υπουργείο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόσωπα που αποτελούν το λεγόμενο επιτελικό κράτος (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πιερρακάκης, Λιβάνιος και λοιποί) θα παραμείνουν αμετακίνητοι ή ενδεχομένως να αναβαθμιστούν, χωρίς όμως να μπλέξουν με δύσκολα χαρτοφυλάκια αφού προέχει η ενασχόλησή τους με το Μαξίμου.
Πολύ δύσκολα θα αλλάξουν οι υπουργοί των υπουργείων που ασχολούνται με τα εθνικά μας ζητήματα. Ακόμα όμως κι αν υπάρχει συζήτηση ή σκέψη να μετακινηθούν Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, σίγουρα δεν μπορούν να υποβαθμιστούν, αφού έχουν επιδείξει σοβαρό έργο και διαχειρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις, σε ενα πολύ δύσκολο timing.
Εξόχως δύσκολη είναι και η αλλαγή προσώπων στα Οικονομικά Υπουργεία. Εκεί ενδεχομένως να υπάρξουν μόνο αλλαγές αρμοδιοτήτων για να μην «κουτουλάνε» οι ρόλοι των υπουργών και να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Να υπάρχει δηλαδή ξεκάθαρο job description για τον καθένα.
Στο κλαμπ των αμετακίνητων φαίνεται να εισέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και η Νίκη Κεραμέως, που πρέπει να ολοκληρώσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Στα υπόλοιπα υπουργεία, όλα είναι ανοιχτά και πιθανά. Προφανώς κάποιοι υπουργοί που προκάλεσαν αρρυθμίες και σύγχυση θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, όμως δεν είναι αρκετοί. Οι περισσότεροι θα αλλάξουν υπουργείο ανάλογα με τις εκτιμήσεις που θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Για να είμαστε ακριβείς, έτσι όπως έχουν τα πράγματα η ΝΔ δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο «πάγκο» για υπουργικούς θώκους.
Εκεί που θα γίνει η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου είναι στις θέσεις των υφυπουργών, η πλειονότητα των οποίων θα δει την έξοδο προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτικό rotation. Να μπουν δηλαδή κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ στην κυβέρνηση και να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες.